- Mange føler at de lever litt av livet sitt i Skam

NRK-serien «Skam» er vårens store TV-snakkis. Hundretusener følger ukentlig livet til en jentegjeng i Oslo.

Publisert Publisert

BT møtte produsent Mari Magnus og redaksjonssjef Håkon Moslet i NRK P3 like etter Nordiske Mediedager. Foto: Ørjan Deisz

Over 400.000 så den første episoden i NRK TV. Gjennomsnittlig følger nærmere 300.000 seere sesong to. Daglige klipp på P3s nettsider ender i én episode hver uke. I tillegg lever serien gjennom karakterenes profiler i sosiale medier.

— Det blir i hvert fall en sesong tre, beroliget manusforfatter Julie Andem og nettprodusent Mari Magnus til en fullsatt sal på konferansen Nordiske Mediedager i Grieghallen fredag.

- Mye engasjement fra Bergen

BT møtte produsent Mari Magnus og redaksjonssjef Håkon Moslet i NRK P3 like etter konferansen.

Hør intervjuet her:

Er Skam like hot nå som alle «gamlisene» har begynt å se på det?

— Ha ha. Førtiåringene skal få lov til å se på. Men det viktigste er jo at det primært er for 16–17 åringer, sier Moslet.

— Men vi synes jo klart det er gøy at det treffer mye bredere enn jenter på 16 år, understreker Magnus.

Serien skaper daglig enorm aktivitet på nettsidene til NRK P3.

— Vi ser veldig mye engasjement fra Bergen! forteller Magnus.

«Skam» når seerne sine på sosiale medier NRK nett-TV. Rollefigurene poster oppdateringer på sine sosiale medier-kontoer, noe som gjør serien til et pionérprosjekt innen TV-drama.

- Hva oppnår dere med reallife-strategien i sosiale medier?

UNG KJÆRLIGHET: Eva (som spilles av Lisa Teige) er hovedperson i første sesong av Skam. Her med kjæresten Jonas (spilles av Marlon Langeland). Foto: NRK

— Vi klarer å gi en annen opplevelse til publikum enn en tradisjonell dramaserie. Publikum trekkes mye tettere på karakterene, tror Magnus.- Seerne kommer dypere inn i universet. Skam er der hele tiden, liksom. Det er ikke noe som er der en gang i uken, sier Moslet.

— Mange av seerne føler at de lever litt av livet sitt i Skam.

For mye sex-fokus

Skam har fått kritikk for å ha for mye sex-fokus. Redaksjonssjef Moslet mener serien nettopp handler om det ungdom faktisk opplever.

— Noen ting skjer for første gang i tenårene og på videregående. Å debutere med sex og rus er en veldig viktig ting. Det er noen barrierer man skal gjennom. Alt dette er jo kjempeviktig tematikk.

Tror dere det hjelper unge å se på Skam?

— Det håper vi, og det som er kjernen og styrken i Skam er at manuset klarer å sette seg inn i målgruppen uten å evaluere karakterenes valg, sier Magnus.

Hun mener det er utfordringer ved at Skam også har blitt en serie for se voksne.

— Det som har vært fint er at det er målgruppen selv som i kommentarfeltene har diskutert problemstillinger og utfordringer til karakterene i Skam. Litt av utfordringen nå er at målgruppen ikke lenger får lov til å være den som kan komme med et svar eller den som får lov til å komme med en løsning. Nå kommer voksne inn og har meninger.

— Skam kan ses gjennom de ukentlige sendingene på TV eller på bloggen. Hittil har bloggen vært kidsas egen arena, men nå er vi litt spent på hva som skjer, sier Moslet.

— Men vi skal fortsatt bare forholde oss til jenter på 16 år, understreker Magnus.

- Sana er en viktig karakter

Serieskaperne forteller at det lå et halvt år med research opp mot målgruppen jenter på 16 år før den ble produsert. Over 1200 ungdommer prøvespilte for rollene.

Er Sana den egentlige helten i Skam?

VENNINNER: Chris og Sana (spilles av Ina Svenningsdal og Iman Meskini) er to av karakterene vi følger på Nissen videregående skole i Oslo i Skam. Foto: NRK

— Sana er en veldig stor helt og en viktig karakter, som Noora. Sana er viktig ikke minst for minoritetsbefolkningen, hun gir et mer nyansert syn på muslimsk jente med hijab.Romansen mellom Noora og William har vært heftig debattert den siste tiden. Noen mener Noora har mistet sin feministiske attityde når hun faller for «badboy» William.

— I Skam er alle tapere og alle er helter, mener produsent Magnus.

Manusforfatter Julie Andem svarte følgende på scenen:

— Alle karakterene har svake og sterke sider. Hvis ikke Noora hadde hatt svake sider, ville vi ikke kunne laget en sesong om henne. Det ville ikke vært noe motstand i karakteren.

Serien er nominert til til sammen seks priser i Gullrutens fagpris- og Gullruten.

Publisert