Actionfylt internoppgjør

Den beste Marvel-filmen siden «Iron Man».

Publisert Publisert

RØDT, HVITT OG BLÅTT: Steve Rogers (Chris Evans) er tilbake i uniformen i den hardtslående «Captain America: The Winter Soldier». Foto: FILMWEB

  • Aksel Kielland

Av alleMarvel Studios' bragder, er etableringen av Captain America som en suksessfullfranchise kanskje den største. Captain America er en figur hvis egentligesuperkraft er hans rettskafne, smittsomme patriotisme, og i en tid da selvamerikanerne sliter med å mønstre udelt positive følelser for hjemlandet, burdehan dermed være en superhelt med begrenset appell. Den middelmådige «Captain America: The FirstAvenger» håndtertedog dette symbolaspektet på en overraskende smart måte, og oppfølgeren videreførerdenne tankegangen.

«The Winter Soldier» låner et velbrukt grep fra tegneseriene når den stiller dennevandrende inkarnasjonen av amerikanske verdier i kontrast til verdiene somdagens myndigheter representerer. Filmen begynner med et kommandoraid somfortoner seg som en andrenalinfylt hyllest til det amerikanskemilitærindustrielle komplekset, men dens sympatier skifter raskt side. Etterhvert blir det nemlig klart at sikkerhetsorganisasjonen S.H.I.E.L.D. — somunder ledelse av Nick Fury utgjør selve ryggraden i Marvel Studios' filmunivers- er problemet, snarere enn løsningen.

Ved åkonstruere sitt plott rundt populære konspirasjonsteorier, plukker «The Winter Soldier» opp tråden etter «Iron Man 3», som avslørte sin Osama binLaden-lignende skurk som en mediebløff. Her er det selve det amerikanskesikkerhetsmaskineriet, med dets droneprogrammer, altomfattende overvåkning ogføre-var-tilnærming til pågripelse og straff, som er fienden. Og tatt i betraktningsuperheltfiksjonens konservative natur, er dens løsning på problemetoverraskende prinsipiell.

Den største og mest gledeligeoverraskelsen er dog actionscenene. Action er generelt sett superheltfilmensstore svakhet, men «The WinterSoldier» byr på enrekke brutale, medrivende og tidvis riktig så velkoreograferte kampscener.

Detteer den beste Hollywood-blockbusteren siden «Hunger Games: Catching Fire», og det beste Marvel Studios har laget siden den første «Iron Man»-filmen.

Publisert