Sigvald Sveinbjørnsson ny redaktør i BA

Anders Nyland slutter, mens BT-kommentator Sveinbjørnsson får stillingen som kombinert direktør og sjefredaktør.

Publisert:

NY BA-REDAKTØR: BT-kommentator Sigvald Sveinbjørnsson blir ny administrerende direktør og sjefredaktør i Bergensavisen.

Sveinbjørnsson (35) går fra jobben som kommentator i Bergens Tidende, hvor han har vært siden 2014. Tidligere har han redaktørerfaring blant annet fra teknologiavisendigi.no og næringslivsavisenNA24.no. Han har også jobbet som rådgiver innenfor PR og som aksjemegler. Sveinbjørnsson tiltrer i midten av mai.

— Jeg er veldig spent på jobben. Dette blir kjempegøy, sier den ferske ansvarlige redaktøren til BT.

BA-sjef med bergensdialekt

- Hvorfor søkte du?

— Det er en spennende jobb rett og slett. Jeg har jobbet mye som redaktør tidligere, og kanskje mer som redaktør enn journalist, sier Sveinbjørnsson.

Han opplyser om at han skal møte BA-redaksjonen på mandag.

- BA sliter med de samme utfordringene som andre mediehus. Hvordan vil du snu skuta?

— Det kan ikke jeg svare på før jeg får møtt redaksjonen og satt meg inn i arbeidet. Men min oppfatning er at BA er en gjeng med stor konkurransevilje.

Les også

BA må nedbemanne

— Slagordet til BA er «ingen kjenner Bergen som BA». Hvordan skal du bli best på Bergen?

— Jeg er bergenser. Det er mange år siden BA hadde en redaktør med bergensdialekt. Selv om jeg har bodd i Oslo, så kan en ikke ta Bergen ut av meg, sier Sveinbjørnsson.

- Tøff og gøy konkurrent

I en pressemelding fra Amedia, som eier Bergensavisen, skriver styreleder i BA, Mari Velsand, at de er glad for å få Sveinbjørnsson på laget:

-Sigvaldhar bred og relevant erfaring, ikke minst innenfor det digitale. Han har i tidligere jobber vist både kommersiell og redaksjonell teft, og beskrives som visjonær, gjennomføringssterk, og en tydelig og inspirerende leder. Vi er glad for å ha fåttSigvaldpå laget, og jeg er sikker på at han har mye å tilføre både Bergensavisen og Amedia.

— Sigvald bringer med seg innsikt og kunnskap både om det redaksjonelle og det kommersielle, i tillegg til glød og et engasjement, sier Velsand om BAs nye toppsjef til BT.

— Han har relevant erfaring fra tidligere jobber, han har en digital profil samtidig som han har redaktørkompetanse og får gode skussmål som leder.

Sjefredaktør i Bergens Tidende, Øyulf Hjertenes, mener BA har gjort et godt valg av sjef.

— Sigvald har markert seg som en dyktig og kunnskapsrik skribent i de to årene han har jobbet i BT. Han har i tillegg et velutviklet kommersielt talent, og dyp forståelse for endringene norske medier står i. BA får en dyktig og spennende redaktør på laget. Vi får en tøff og gøy konkurrent, sier Hjertenes.

Sveinbjørnsson hadde sin siste dag på jobb i BT fredag.

- Ikke konflikt

I november 2015 ble det klart at Amedia lyste ut en stilling som kombinert sjefredaktør og direktør for Bergensavisen (BA). Stillingen som sjefredaktør har Anders Nyland hatt siden 2009 .

Dette skjedde kort tid etter at Nyland ikke ville signere en ny standardisert arbeidsavtale presentert av Amedia.

Les også

BA søker ny sjefredaktør

Klassekampen skrev i november at det hadde oppstått en konflikt mellom Amedia-ledelsen og Nyland etter at Nyland ikke ville signere en ny arbeidsavtale. Nyland i BA var den eneste av Amedia-redaktørene som nektet å signere avtalen, skrev Klassekampen.

— Jeg opplever ikke at vi har hatt noen konflikt. Og jeg kommenterer ikke interne forhold, sier Mari Velsand.

Velsand vil heller ikke kommentere om Nyland søkte på stillingen eller ikke.

— Den ble utlyst og så har vi vurdert kandidatene opp mot utlysningen.

SLUTTER: Anders Nyland slutter i BA. Han har hatt jobben som ansvarlig redaktør siden 2009. Foto: Rune Meyer Berentsen (arkiv)

— Riktig å gi segAnders Nyland informerte de ansatte i avisen på et allmøte fredag ettermiddag om at han slutter som ansvarlig redaktør 18. mars 2016, skriver BA på sine nettsider.

– BA er et flott og framoverlent mediehus som jeg hatt gleden av å være leder for og fått vært med å utvikle sammen med mange dyktige medarbeidere gjennom syv begivenhetsrike år. Nå er det på tide å finne på noe nytt for min del, og overlate ansvaret for Bergensavisen til andre. Jeg har stor tro på at BA vil fortsette den positive utviklingen også framover, sier Anders Nyland til BA.

Amedia, som eier BA, har ifølge avisen sendt ut en pressemelding fredag der styreleder i BA, Mari Velsand, takker Nyland for innsatsen og ønsker ham lykke til videre.

— Det er litt spesielt å slutte etter å ha levd og åndet for Bergensavisen i syv år nå. Det er riktig å gi seg nå. Da jeg flyttet hit i 2009 gav jeg meg selv et løfte om at jeg skulle være i jobben i to til tre år, og fem år skulle være maksimum. Det løftet brøt jeg, sier avtroppende ansvarlig redaktør Anders Nyland til BT.

- Søkte du på jobb som ansvarlig redaktør nå?

— Det vil jeg ikke kommentere, sier han.

Nyland forteller at han nå skal i tenkeboksen for å finne ut hva han skal gjøre videre.

I perioden Nyland har vært redaktør, har papiravisen blitt redusert med 10.000 utgaver om dagen. I 2014 var opplaget på litt over 14.000 aviser, ifølge Mediebedriftenes Landsforening. I samme periode har BA gått fra 106.000 lesere på nett daglig til 117.000 lesere. I 2014 var det totalt 152.000 mennesker som leste BA enten på mobil, papir eller nett daglig.

Publisert: