Hør Hvermannsens historier

«Industrihuset 6» ble refusert av DNS-teatersjefen, men det blir likevel teater i Bergen av de seks monologene. Vestlandske Teatersenter lar deg møte både deg selv og naboen i gangene i Industrihuset.

Publisert Publisert

Riebers Industrihus på Møhlenpris med alle sine ganger, trapper og rom blir teaterscene 6. oktober. Her vil syv skuespillere, én primadonna og seks herr og fru Hvermannsen, presentere sine historier.

— Det er monologer om å være et moderne menneske, med de goder og problemer det bærer med seg, forteller kunstnerisk leder ved Vestlandske Teatersenter, Steinar Thorsen.

I motsetning til teatersjef ved DNS, Morten Borgersen, falt Thorsen for tyske Boris Rodriguez Haucks manus. Dramatikeren, som har norsk kone og er bosatt på Dalekvam, har også regien på stykket.

— Jeg har lest en del manus, og oppdager hva som er god dramatikk og god tekst. Det spennende med tankegangen i dette stykket er at i stedet for at skuespillerne spiller sammen, får hver og en et kvarter, synes Thorsen.

Publikum på «utflukt»

Publikum blir møtt av primadonnaen, deretter deles de inn i tre grupper for så å bli ledet gjennom Industrihuset, hvor de på forskjellige steder møter til sammen seks mennesker som forteller sin historie. Disse menneskene kunne like gjerne vært fru Hansen som du smiler til i gangen på jobb hver morgen, eller mannen med hatt som alltid sitter på den samme plassen i bussen.

— Det er mennesker du i virkeligheten kunne møtt. Bak masken har folk oftest en sterk historie. Tekstene er helt fri for dumme klisjeer og overtydelige historier. Men det er noe forundringsfullt over dem, sier Thorsen som også står på rollelisten.

— Min karakter er basert på Shakespeares Hamlet. Hver gang han føler at han ikke får tak på sitt eget liv, griper han til Hamlet-sitater. Jeg gjør det samme med Bob Dylan. Det er skremmende likt.

Til tross for at stykket, med originaltittel «Hauptstraâe 6» er skrevet med Stuttgart, Hamburg og Frankfurt for øye, mener Thorsen at det uten problemer passer inn i vår norske tankegang.

— Det er spennende å se at noe som er sett med utenlandske øyne går rett inn i norske forhold. Mennesker er mennesker!

Publisert