Brødre i teksten

Jan og Stig gleder seg til å møtes igjen med noe helt nytt, og noe gammelt. Eggum og Holmås er snart klar for scenen.

Publisert Publisert

PER JON ODÉENEIRIK BREKKE (foto)

Visesanger Jan og forfatter Stig jobber i kjente og kjære omgivelser. Vi finner dem i eget hjørne på Wesselstuen på en tid av døgnet ingen ville tro de var der. Men det jobbes med skisser til tekster og notater om melodier og tanker om hvordan sceneshowet i Peer Gynt-salen i Grieghallen skal bli.

Gammelt nytt – Jeg har nærmere hundre konserter med publikum i året. Håper at det vi gjør i Peer Gynt-salen blir en trivelig og intim sak med god publikumskontakt, sier Jan Eggum, som har mye nytt på lager.

– Jeg vil gjerne ta frem igjen noen av tekstene og visene som jeg lagde før gjennombruddet. Noe av det jeg gjorde tidlig på syttitallet er kultlåter fra en kultsanger. Da skrev jeg ting som nok ligger under det nivået jeg har etablert meg på senere, men det er elementer både i melodier og tekster som jeg vil bruke i forbedret tilstand. «Blå bananer» er en vise fra mitt anarkistisk-ikke-kommersielle epoke! flirer Jan Eggum som stadig vekk går nye veier. I april begynner opptakene på NRK til lørdagsprogrammene «Absolutt norsk», 11 programmer sammen med Rune Larsen:

Jan og Rune på NRK – Du og Rune Larsen, passer det, da?

–Det sier alle. Men her skal jeg få snakke om det jeg har mest peiling på, nemlig norsk musikk. Sier Eggum som minner om at han har vært en artist som har brutt ut av mange av de grenser et konservativt publikum har lett for å plassere ham innenfor. Jan har samarbeidet med Wenche Myhre, Arne Bendiksen og andre utøvere som ikke hører hjemme i visesangernes smale del av tilværelsen.

Opp fra skrivebordsskuffen Stig Holmås har holdt seg uvanlig taus til ham å være. Men den produktive forfatteren har både dikt og tekster som han gleder seg til å lese for publikum:

– Nå har det vært romanen min som tar mesteparten av tiden. Men jeg liker å bryte ut av båser og skrive forskjellige ting. De siste ti årene har det vært både ungdomsbøker, romaner for voksne, revytekster, dikt og noveller. Nå jobber jeg også litt med film. Både jeg og Jan har opplevd at vi slo igjennom for alvor tidlig på nittitallet, selv om vi begge hadde vært aktive på våre områder i tjue år allerede, før gjennombruddet kom for alvor. Vi jobbet faktisk sammen for tjue år siden med opplesning og visesang. Jeg har en del dikt som skal komme i min neste diktsamling, og en del nye tekster kommer også. Begge har vi full tenning på hverandre, sier Stig.

Ikke mimrekveld I skrivende stund er forestillingen på skissestadiet. Men hver time på Wesselstuen er en arbeidsøkt av det gode slaget. De to vet at det skal bli et ålreit møte på scenen og at det kan bli et møte for flere generasjoner.

– Men det blir definitivt ikke en mimrekveld! Hvis vi greier å skape en intim kaféstemning rundt bordene i salen, er det topp, sier Jan Eggum som lover at det blir både overraskelser og nyheter

– Jeg gleder meg, sier Stig.

PÅ AN IGJEN: Etter tyve år på hver sin kant, har Jan Eggum og Stig Holmås (t.v.) bestemt seg for å lage en helaften med viser, tekster og overraskelser i fleng. (Foto: Erik Brekke)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. En person pågrepet og siktet for drap på Sotra

  2. – Altfor mykje hjort på Vestlandet

  3. Dette vannet overvåkes nøye: – Det lukter råtne egg

  4. Sindre var forberedt på reaksjoner. Det tok kun et par timer.

  5. – Da matprisene gikk til værs, måtte jeg ta grep

  6. Mann (60) omkom i båtulykke