Fra byggeplass til storstue

Bergen Live gleder seg til nye USF åpner 27. februar neste år, mens Nattjazz ennå er i tenkeboksen om de vil flytte "hjem igjen" til USF Verftet.

Publisert Publisert

NYE RØKERIET: Her bygges Bergens største konsertsal for rytmisk musikk. Til venstre i bildet står pipen. Den nye scenen skal bygges innerst i rommet og blir 10 ganger 12 meter stor. ALLE FOTO: VEGAR VALDE

HER ER UTSIKTEN FRA NYE PUBLIKUMSGALLERIET: Området rundt den gamle pipen blir et nytt vrimleareal med bar.

EKSTREM FORVANDLING: I den nye konsertsalen på USF er det bygd en mesanin som fører videre til tilhørende publikumsområder. Den store pipen som delvis skygget sikten til den gamle scenen, er ikke lenger til sjenanse.

BYGGEPLASS: USF ser ut som en byggeplass i dag. Men i februar neste år åpner Bergens største konsertsal her. Døråpningen mellom de blå konteinerne blir inngangen til back stage-området.

SLIK ER DET TENKT: Det jobbes aktivt med å finne den riktige, tørre akustikken i den nye salen. Deler av lokalet blir derfor kledd med stående trepanel. Slik kan bakre del av den nye konsertsalen komme til å se ut. Trappene leder opp til en mesanin med tilhørende publikumsområder.

2_2.jpg

røken02.jpg

ALT i RUTE: Kulturhussjef Jon Tvilde og anleggsleder Magnus Halsør fra hovedentreprenør Dona lover at huset blir ferdig i februar.

  • Tonje Aursland
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Dette kommer til å bli en av landets beste konsert- og festivalarenaer, sier kulturhussjef Jon Tvilde og går inn i det støyende byggeområdet på USF.

Her arbeider flere titalls bygningsarbeidere med å ferdigstille det som skal bli Bergens største og mest moderne scene for rock, pop og jazz.

Den gamle musikkscenen i "Røkeriet" er revet. Men den store pipen som delvis skygget for sikten, står der fremdeles.

— For å løse problemet har vi boret oss inn i nabobygget, og snudd scenen 90 grader. Det gamle sceneområdet er nå bak i publikumsområdet, forteller Tvilde.

Den nye scene som snart skal reises er 10 ganger 12 meter stor.

Flere får plass

I det gamle "Røkeriet" var det plass til ca. 780 publikummere. I det nye "Røkeriet" blir kapasiteten nesten doblet.

— Det er ikke helt fastsatt, men salen blir i alle fall dimensjonert for 1200 publikummere, sier Tvilde.

Sammen med scenene "Sardinen" og "Studio USF" blir det rom til 2000 gjester når huset ferdigstilles februar neste år.

— Vi blir på størrelse med Rockefeller i Oslo. De som spiller der kan komme hit og møte de samme fasilitetene, sier kulturhussjefen.

I tilknytning til den nye scenen blir det bygget flere nye vrimlearealer, barer, toaletter, kontorer, produksjonsrom og garderober. Artistene får egen inngang og leilighet med bar og dusj.

— Backstage er vanligvis en betegnelse for området der artistene vanker før og etter konserter. På nye USF blir dette et teknisk arbeidsrom der bussene kan kjøre inn og laste og losse, forteller Tvilde.

Flytter Nattjazz hjem?

Flere beboere på USF har måttet vike på grunn av den omfattende byggeprosessen. Blant annet er øvingsrommet til bandet Enslaved omgjort til garderobe.

Nattjazzen søkte i vår tilflukt i Skostredet, noe som viste seg å bli en stor suksess. Daglig leder Jon Skjerdal utelukket ikke at festivalen ville melde permanent adresseending.

— Vi ønsker dem selvfølgelig tilbake. Den nye konsertsalen bygges jo om delvis for dem. Men dersom det ikke skulle skje, skal vi nok klare å fylle huset likevel. Det er en avgjørelse som ligger fullt og helt hos dem, sier Tvilde.

Gjør Bergen mer attraktiv

Mens ledelsen i Nattjazz diskuterer seg frem til en beslutning, er andre konsertarrangører ikke i tvil.

— Det er første gang det bygges en scene for rock og pop i Bergen, der det både tas hensyn til publikum foran og artister bak scenen. Den kommer til å bli enormt viktig for oss, sier Frank Nes i Bergen Live.

Han mener at byen har manglet en konsertsal som tar mellom 700 og 1300 publikummere.

— Scenene ved Ole Bulls plass, er forbeholdt show og teater, og Grieghallen er tilgjengelig bare av og til, sier Nes og er sikker på at den nye scenen på USF vil gjøre byen mye mer attraktiv for artister.

— Dette gir oss mulighet til å arrangere konserter som ikke har vært mulig før. Det har mye å si for rekruttering av artister.

Bergen Live har allerede booket flere datoer det første halvåret, uten at Nes vil nevne navn.

Mer enn en ny scene

Navn på hvem som står bak åpningskonserten 27. februar, får vi heller ikke vite. Det er nemlig ikke helt i boks ennå.

Tvilde håper flere nå vil få øynene opp for hvilket unikt hus som ligger på verftet.

— Vi skiller oss fra vanlige kulturhus. Dette er et sted for barn, kunstnere og næringsdrivende. Vi får en komplett ny musikkscene, men nye USF er så mye mer enn det.

Hva synes du om planene? Si din mening.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  2. Lam fikk halen bitt av: – Noen hundeeiere ødelegger for alle andre

  3. «Hinsides lang kø.» Samtidig lå en ferge ubrukt ved kaien. – De burde sett dette komme.

  4. Trump med munnbind for første gang

  5. – Hva skjer når en så stor del av livene våre ikke teller?

  6. – Vi mistet noe veldig bra da vi gikk tilbake til fulle dager i barnehagen