Krangler så busta fyker

Rapperen Vågard fra A-laget langer ut mot feministene i Fett med en ordbruk som knapt egner seg på trykk.

Publisert Publisert

RASER: Vågard Unstad fra A-laget har rast på Twitter i dag. Selv sier han at debatt er gøy, men at han ikke vil bli kalt løgner. Foto: PRIVAT

«Jævla feminister setter spørsmålstegn ved mitt ord!», er bare en av Twitter-meldingene Vågard Unstad har sendt ut i dag.

Bakgrunnen er omtrent sånn:

Vågard deltok i en debatt arrangert av tidsskriftet Fett i fjor.

Den snakker han om i gratisavisen Natt & Dag på denne måten:

«FETT-folka i Oslo var noen fuckings høyt utdannede, øvre middelklasse-kulturimperialister som satt på Litteraturhuset og diskuterte disse «dumme negrene i USA».

Krangel på Twitter

I en artikkel påFett.no, slår redaksjonen tilbake.

«Kommunist rappedame»? Seriøst? Samtidig legger Vågard ord i munnen på Whims som aldri sa noe som ligner på det han påstår».

Jeg trenger ikke å være saklig. Jeg er rapper.

Dette har fått Vågård til å blåse ut på Twitter.

Den første meldingen i dag lød slik:

«La det være sagt ALT JEG SA I N&D VAR SANT OG FETT LYGER.»

Han fortsetter slik: «Fåkk feministtidskriftet FETT 4 life, jævla f.... Se dere sjøl i speilet, og FÅKK en seriøs tone overfor dere jævla kjerringer fra nå av».

Vil ikke bli kalt løgner

Siden har debatten rast på Twitter.

— Hvorfor er du så sint på Fett?

— Fordi de går ut offentlig og kaller meg løgner. Drittslenging er gøy, men jeg setter ikke pris på å bli kalt løgner. Jeg viste følelsene mine på Twitter, siden det er et sted for korte, kjappe meldinger, og jeg kommer med et tilsvar på nattogdag.no i kveld, som er langt mer utfyllende, sier Vågard til bt.no.

- Liker å lage litt helvete

Han sier at det under debatten ble brukt retorikk fra en meddebattant som var basert på faktafeil og løgn.

— De skrev at jeg løy da jeg sa det, det har de fjernet fra artikkelen etterpå, uten grunn, sier rapperen.

- Hva synes du om debatten på Twitter?

— Det er bare gøy. Jeg liker å lage litt helvete. Det er bare morsomt at folk krangler og er hissig. Det er egentlig bare småting det er snakk om, sier han.

- Men du bruker ganske drøy ordbruk?

— Jeg trenger ikke å være saklig. Jeg er rapper, det er min rolle i offentligheten. Jeg er ikke intellektuell eller noe sånt, det er bare mine personlige følelser av å bli kalt for løgner på en veldig spydig måte i offentligheten. Den saklige delen tar jeg meg av i tilsvaret som er lengre, mer saklig og velformulert.

Svaret ble lagt ut i kveld.

Ble skuffet

Redaksjonsmedlem Kristoffer Jul-Larsen i Fett understreker at en samlet redaksjon står bak svaret til Vågard.

— Vi synes Vågard er ganske morsom og smart. Derfor ble vi skuffet da han ga et så dårlig svar på spørsmålet fra Natt&Dag. Han er en vi bryr oss om. Derfor tenkte vi det var greit å si fra om at vi er uenige, sier han.

- Hva synes du om det han sa i Natt og dag?

— Han ga det vi opplever som et fortegnet bilde av debatten i Oslo, og brukte noen veldig typiske antifeministiske klisjeer – som er dønn reaksjonære – for å skille mellom «ekte» og «uekte» feminisme.Den typen argumentasjon baserer seg på fordommer og ideer om hvem som har «rett til å ha en mening». Vi synes det er viktig å peke på slike klisjeer og stråmenn for å vise hvordan de brukes til å begrense meningsrommet i offentligheten, skriver Jul-Larsen i en e-post.

Fjernet setning

- Kalte dere Vågård løgner? Har dere fjernet det i ettertid?

— Ja, vi skrev at han løy da han påsto at rapperen Whimsical under debatten hadde sagt at kvinner som liker S/M er lurt til å like det. Vi spurte Whimsical, og han sa at han ikke hadde sagt det. Vi fjernet setningen da vi skjønte at veldig mye av diskusjonen kom til å handle om dette. For oss var det først og fremst ment som et retorisk poeng for å vise at det var flere versjoner av denne historien, siden Vågard var så opprørt over det han opplevde som løgn fra andre debattanter.

- Hva synes du om reaksjonen hans?

— Vi synes nok den er litt hårsår og vitner om at han ikke er særlig vant til å få kritikk. Den evinnelige harpingen på at han er en kjuagutt og derfor ikke behøver forholde seg til folkeskikk er litt søt, men mest irriterende. At han kaller folk det han gjør, er bare kjipt. Det syns vi han bør slutte med.

- Hva synes du om diskusjonen på Twitter?

— En del ser ut til å tillegge Fett en rekke meninger vi ikke har, og misforstår det vi skriver som et slags angrep på Hip Hop generelt. Det er synd. Vi reagerte på en veldig konkret utalelse fra Vågard og kommenterte den.

Om ære

En som ikke mener Twitter-debatten er morsom, er stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap).

— Jeg var ikke på debatten i Oslo, og aner i utgangspunktet ikke hva det handler om, så det skal jeg ikke blande meg inn i. Men jeg blander meg inn i måten han ordlegger seg på. Det bemerket jeg. Han skrev at det handler om ære. Da skrev jeg at det er interessant at han av alle bruker ordet ære, som nettopp har spredd om seg med begreper som kommunistlesbe og fittekjerring, sier Christensen.

Svaret hun fikk var dette: «Slutt å rakk ned på sosiolekten min din jævla elitistfitte».

— Han sprer et nedrig kvinnesyn. Han må gjerne være uenig med Fett og meg i sak, det er jeg villig til å diskutere, men man kan bare ikke snakket til hverandre på den måten.

Hun mener Vågard må være sitt ansvar bevisst som forbilde for mange. Rapperen er en av bloggerne på BTs debattside Preik, og Christensen mener det forplikter.

— Summen av holdningene han forfekter er skadelig for samfunnet vårt. Ordene er med på å bryte ned det veldig mange andre prøve å bygge opp, nemlig respekt mellom kjønnene. Som forbilde må han skjønne at andre vil tro at det å snakke nedsettende om et annet er kult. Å være mot feminisme, som betyr å være for urettferdighet, er ikke bra. Hverken for ham selv, samfunnet vårt eller BT.

REAGERER: Stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) mener Vågard sprer et nedrig kvinnesyn med ordene han bruker.

Publisert