Beklaget innslaget på Dagsrevyen

NRK har beklaget og fjernet innslaget om romkvinnen som ble sendt på Lørdagsrevyen 12. januar. I kveld beklaget de igjen, på Dagsrevyen.

KRITIKK: NRK har høstet massiv kritikk etter innslaget om romkvinnen som ble sendt på Lørdagsrevyen 12. januar.

  • Per Lindberg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Statskanalen har fått flengende kritikk for innslaget som ble sendt på Lørdagsrevyen 12. januar. Det handlet om en romkvinne som ble dømt for menneskehandel i Bergen tingrett sammen med fem andre rumenere. NRK har beklaget saken tidligere.

— Jeg ber om at rettferdigheten seirer, jeg har ikke gjort det jeg er dømt for, sa romkvinnen i innslaget som ble beklaget i kveld.

Slik beklaget Dagsrevyen

«NRK Dagsrevyen sendte 12. januar en reportasje om en romkvinne som var dømt for menneskehandel. I saken ble sentrale opplysninger utelatt, blant annet at kvinnen var dømt for medvirkning til voldtekt av sin egen datter.

Flere forhold i dommen er av en så alvorlig karakter at reportasjen gir feil inntrykk av fakta i saken. Dagsrevyen beklager at reportasjen ble sendt», het det på Dagsrevyen fredag kveld.

Kraftig diskusjon

Fredag henvendte bt.no seg til NRK. Vi spurte om kanalen kunne opplyse om hvilke diskusjoner som var i redaksjonen i forkant av at innslaget ble sendt.

Nyhetsanker Nina Owing har nemlig uttalt til Journalisten at det var kraftig diskusjon rundt saken i redaksjonen og var glad for at ledelsen beklager at den ble sendt.

Taus om vurderingene

Redaksjonssjef Solveig Tvedt skrev dette i en e-post til bt.no fredag ettermiddag:

«Vi ønsker ikke gå ut med detaljer i prosessen. Vi gjorde en feilvurdering og det er vi lei oss for. Derfor har vi beklaget at innslaget ble sendt og gjør det også på Dagsrevyen i kveld.»

Hun nekter altså å opplyse noe om den redaksjonelle vurderingen som ble gjort i forkant av at innslaget ble sendt.

- Proft og ryddig

Beate Hamre er bistandsadvokat for jenten som ble voldtatt. Hun har vært i kontakt med ledelsen i Dagsrevyen og sier til Dagbladet at beklagelsen på Dagsrevyen er resultatet av dette.

— NRK har opptrådt proft og ryddig, sier Hamre til dagbladet.no.

Hamre og to andre bistandsadvokater har tidligere uttalt at de vil klage NRK inn for Pressens Faglige Utvalg. Det holder fortsatt fast ved.

- Trist etterspill

Vibeke Hein Bæra i Advokatfirmaet Lippestad er forsvarer for kvinnen som stilte opp i intervjuet. Hein Bæra forteller at hennes klient var glad for NRK-reportasjen og at hun synes det er beklagelig at saken nå er fjernet fra kanalens nettsider.

— Hun mener at hun er uskyldig dømt og kan ikke skjønne at hun har gjort noe galt. Derfor var hun glad for at NRK ville sette fokus på menneskehandel, sier Vibeke Hein Bæra.

- Stilte din klient opp under forutsetning av at saken kun skulle omhandle menneskehandel?

— Ikke så vidt jeg vet. Hun synes det er trist at innslaget har fått et slikt etterspill. Nå har debatten tatt en vending, ved at det er NRKs innslag som blir diskutert, og ikke hva som er menneskehandel, svarer Bein Hæra.

Deler hennes syn

- Er hun skuffet over NRK som nå har beklaget?

— Nei, hun var veldig glad for at de talte hennes sak og satte fokus på hva som er menneskehandel, men er lei for at fokuset rundt det er tonet ned.

- Hva synes du om innslaget?

— Jeg representerer min klient og deler hennes syn.

- Beklagelig at anken ble trukket

Kvinnen trakk anken til Gulating lagmannsrett dager før ankesaken skulle begynne.

— Hun gjorde det fordi hun ble redd for å bli sittende enda lenger i fengsel i Norge. Jeg forstår henne, men synes det er beklagelig at anken ble trukket, fordi vi har behov for å diskutere og få klarlagt hva som er menneskehandel. Min klient har reist rundt med sin familie og barn. De har gjort dette for å skaffe penger til livets opphold. De mener ikke at de har utnyttet barn.

— Men de har latt barn stjele?

— Det har vært snakk om naskeri, ikke tyveri. Dette har blitt gjort for at familien skal overleve. Dette er fattige mennesker. Min klient fastholder at hun er uskyldig dømt.

Aktor reagerer

Rudolf Christoffersen har kritisert NRK sterkt etterinnslaget. Han synes det er bra at det ble beklaget fredag kveld på Dagsrevyen,men reagerer på Hein Bæra uttalelser.

— Datter til kvinnen fortalte i dommeravhør også at hennesmor brukte henne som lokkedue for sexkunder. Det fortalte to av de andre barnaogså om. Dette var også en del av grunnlaget for tiltalen om menneskehandel. Nåmå det bli slutt på bagatellisering av grov utnytting av mindreårige barn. Vibagatelliserer ikke overgrep mot norske barn. Det skal vi heller ikke gjøre nårdet gjelder rombarn, sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Legen Rune Larsen (60) var sikker på at han skulle kokes da han ble innlagt på sykehuset

Infeksjonen er kraftig. Rune Arild Larsen innser at han må komme seg på sykehus.

Mest lest akkurat nå

  1. – Hvorfor må vi vise id for å få kjøpe øl?

  2. Krever «umiddelbart» svar fra byrådet om koronaregler

  3. Åtte innlagt med korona i Bergen

  4. Hertuginne Meghan spontanaborterte

  5. Bergen Havn søker EU om 275 millioner for å bygge ny godshavn på Ågotnes

  6. – Skyss kan takke seg selv for at folk sniker