Her er byens beste kafé

Fire sjeler – en nobel tanke. Slikt blir det godt naboskap av.

Publisert Publisert

<i>NOBELT: Idealistiske tanker blir til handling i kafeen til (fra v.) Espen Vaular, Åshild Kyte og Thomas Cook. Den fjerde eieren, Siv Dyb Wangsmo, var ikke til stede da bildet ble tatt.</i> Foto: ODDLEIV APNESETH

  • Siv Sæveraas
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Det er en tid og et sted for alt. På Nobel Bopel på handler det om sakte mat, sakte møbler, sakte tid. Og om å være nær, i nærheten.

Folk på Møhlenpris vet å sette pris på sitt nye vannhull. De har stimlet sammen rundt kafébordene og gjort stedets grunntanker om bærekraft og bestandighet til mer enn idealistisk tomprat.

— Responsen vi har fått, er det gøyeste av alt. Folk på Møhlenpris er veldig engasjerte, og setter sånn pris på at vi gir nytt liv til bydelen, sier medeier Åshild Kyte. Hun har selv vokst opp på Møhlenpris, og husker en bydel full av liv og små butikker. Nå håper hun at flere skal våge å satse utenfor bykjernen.

— Vi fokuserer på gjenbruk, kvalitet og sjel. I tillegg til å være bydelskafé er vi formidlingssted for idealistiske tanker, sier Espen Vaular, og trommer fingrene på gammel, gråspettet respatex. God som ny.

Liker du stolen du sitter på når du spiser kortreist mat på bydelskafeen, kan du kjøpe den med deg hjem. Ja, bestemorslampen i kroken også, for den saks skyld. Alt som ikke er skrudd fast, er til salgs. Det medfører at lokalet er i konstant forandring. Noen ganger er der for mange stoler og for få bord, andre ganger er det omvendt.

— Det er litt av sjarmen, det, sier daglig leder Thomas Cook.

Historien om den lille kafeen på Møhlenpris begynte omtrent slik:

Espen Vaular (ja, han er broren til Lars) var opprørt. Han hadde sett seg lei på at norske hjem stort sett består av masseproduserte, kvalitetsløse møbler som havner på dyngen etter bare noen få års bruk. Som en hobby ved siden av doktorgradsstudiene i geokjemi begynte han å samle inn og reparere gamle kvalitetsmøbler som uforskyldt hadde havnet på skråplanet. Han fikk tak i et lokale i Welhavens gate 64, og skapte en gjenbruksstasjon som han kalte Nobel Bopel.

Folk ble nysgjerrige på aktiviteten bak de store vinduene. En dag kom vennen Thomas Cook forbi, og foreslo at de skulle åpne gjenbrukskafé. De to idealistene fikk med seg møbeldesigner Åshild Kyte og samfunnsøkonom Siv Dyb Wangsmo. De begynte forsiktig med vafler og toast om søndagene, og måtte vente både vinter og vår før de fikk godkjent bruksendring for kafeen, som åpnet 13. august i fjor. Allerede etter ett års drift er Nobel Bopel kåret til Bergens Beste Kafé. Fra september utvider de åpningstidene, og skal ha åpent hver dag.

Men penger tjener de ikke. Ennå.

Send en hilsen til vinnerne her!

file612wbk2k58jazxgsdfe.jpg

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

Vennene beskriver ham som en fin gutt. Samtidig peker noen av dem på varsellamper fra fortiden.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Derfor lyste mange bygg i Bergen rødt

  2. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren

  3. Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

  4. Polititeori om drapet i Åsane: Kvinnen kan ha blitt kvalt

  5. Samtalene i busskonflikten fortsetter utover natten

  6. – Er det så farlig å bli spurt hvor man kommer fra?