«Skjelvet»-regissøren dro til Sør Afrika i innspillingspausen og fotograferte Moland og French-film

John Andreas Andersens regidebut ble sett av 155.000 i åpningshelgen.

Publisert Publisert

PÅ JOBB: John Andreas Andersen (i midten) under innspillingen av «Skjelvet». Foto: Paal Audestad

  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

John Andreas Andersen, som regidebuterer med «Skjelvet», er også en av landets mest brukte filmfotografer.

Han har hatt det travelt det siste året. I fjor fotograferte han også Marius Holsts «Mordene i Kongo», filmen om Tjostolv Moland og Joshua French i Sør Afrika. Filmen får premiere i oktober.

Les også

Anmeldelse av «Skjelvet»: Rystende suksessoppskrift

– Det blir en spennende høst. Forarbeidet til «Skjelvet» tok lang tid, så i en pause dro jeg til Sør-Afrika for å skyte «Mordene i Kongo». Det er faktisk Marius Holsts skyld at jeg regisserer «Skjelvet», for det var han som spilte inn navnet mitt til produsenten, sier Andersen.

KONGO: Tobias Santelmann og Aksel Hennie i «Mordene i Kongo», fotografert av John Andreas Andersen. Foto: Friland

Det var mye hemmelighetskremmeri rundt «Mordene i Kongo». Først 17. mai i fjor, samme dag som French landet i Norge, kunne de offentliggjøre filmplanene.

– Jeg måtte skrive under store kontrakter for i det hele tatt å få lese manuset. Joshua French var i fengsel – og ingen hadde lyst til at vi skulle forstyrre en prosess som var i ferd med å løse seg, sier Andersen,

Fikk ikke Stig ut av hodet

I «Skjelvet» ga han DNS-skuespiller Stig Amdam rollen som sjef for Norsar. De har jobbet sammen på både spillefilmen «Babycall» og TV-serien «Okkupert».

VANT: John Andreas Andersen vant Amanda for «Upperdog» i 2010. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Jeg tenkte på Stig flere ganger under forarbeidet, men som person var han veldig annerledes enn rollefiguren. Jeg prøvde andre skuespillere – med fikk aldri Stig ut av hodet mitt. Han er en utrolig fin skuespiller, som oser troverdighet. Derfor skrev vi faktisk om rollen for at han den skulle passe ham, sier Andersen.

– Det er mye politikk involvert

Som filmfotograf har han fotografert blant annet alle filmene regissør Morten Tyldum gjorde i Norge, før Tyldum dro til Hollywood og USA – «Buddy», «Varg Veum – falne engler» og «Hodejegerne».

VEUM: John Andreas Andersen prater med Trond Espen Seim og Pia Tjelta under innspillingen av «Falne engler» på USF Verftet i 2007. Foto: Vegar Valde (arkiv)

– Jeg har lært mye av Morten. Han er utrolig kompromissløs og vet at djevelen ligger i detaljene. Derfor gir han seg aldri under innspillingene. Mange andre regissører, etter et nærmest perfekt opptak, ville sagt at dette er godt nok. Ikke Morten. Da insisterer han på enda et opptak. For plutselig skjer det noe uventet, sier Andersen.

Han har gjort reklamefilmer sammen med Tyldum i Los Angeles, men ikke spillefilmer ennå.

– Det er mye politikk involvert. Og frykt. Det merket jeg også på «Snømannen». I Norge jobber vi med knapper og glansbilder, og kjemper oss frem til den beste filmen. Alle er på lag, strukturen er flat. I Hollywood kan du ikke si hva du mener, om noe, sier Andersen.

Les også

Hollywoods norske stjerne

Filmet «Snømannen» i Bergen

Andersen har filmet i Bergen flere ganger – blant annet Varg Veum-filmen «Falne engler» og scener til filmatiseringen av Jo Nesbøs krimbok «Snømannen».

– Jeg bodde i Bergen i tre måneder for å finne de beste lokasjonene for «Falne engler». Byen er fantastisk – en storby som også er liten. Det er spennende kontraster der, sier Andersen.

SNØMANNEN: John Andreas Andersen bak kamera i Sandviken da kjørescener til «Snømannen» ble spilt inn i 2016. Foto: EIRIK BREKKE (arkiv)

Han filmet også scener til «Snømannen» i Bergen – som fotograf for filmens «second unit»-team.

Les også

Filmen som ikke skulle spilles inn i Norge

– Jeg sa ja til «Snømannen» fordi jeg ville se om en Hollywood-produksjon kunne fungere i Norge. Erfaringene kunne jeg ha skrevet en bok om. Hollywood tror alltid at de har kontroll, uten å ha det. De prøver å fikse problemer ved å kaste penger på dem. Og så fungerer ikke det heller. En veldig spesiell prosess.

Publisert

Les videre

  1. Morten Tyldum hudfletter regjeringens filmpolitikk

  2. Sirkus Tyldum inntok London

  3. Sotragutten som ble konge i Hollywood

  4. Morten Tyldum skal levere amerikansk TV-spenning

  1. Film
  2. TV
  3. Bergen
  4. Varg Veum
  5. Joshua French