Se Iggy Pop gå catwalk

Lurer du hva du kan finne på mens alle vennene dine er på ferie? Vi gir deg fire fine tips i Bergen og ett ekstra fint i Nordfjord!

BYGDEPUNK: På lørdag spiller punkens gudfar Iggy Pop på Malakoff Rockfestival. Da får han spankulere på festivalens nybygde catwalk.
Publisert: Publisert:

1. FESTIVAL: Rocka bygdefest

GJENGANGERE: Ty Taylors Vintage Trouble er blant artistene som skal spille på årets Malakoff Rockfestival. Tidligere i sommer spilte de på Bergenfest.
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Hva: Malakoff Rockfestival

Hvor: Nordfjordeid i Sogn og Fjordane.

Når: Frem til lørdag

Hvorfor: Hadde det ikke vært gøy å se rockelegenden Iggy Pop sprade rundt på en massiv catwalk, langt ute på bygden? Vel, det kan du faktisk få med deg på årets Malakoff Rockfestival.

2. FILMVISNING: Norsk kultklassiker

Hva: Filmen Lasse og Geir

Hvor: Landmark

Når: Fredag 22. juli, filmen begynner klokken 21.00

Hvorfor: Det kan sies mye vondt om Wam&Vennerøds filmer – og noe godt. Denne sosialrealistiske perlen fra 1976 høstet god kritikk da den kom ut, selv om den fikk totalslakt i bergenspressen. Historien om Lasse & Geir har blant annet dyrket frem sitater som «kan'ke du snurpe igjen smella di, du maser som et lokomotiv» og «hold kjeften på deg 'a, ditt gamle vrak». Filmen fikk tidligere også hard medfart av Harald Eia og Bård Tufte Johansen i Åpen Post.

3. FILM: Se nye Ghostbusters og ta debatten

NYE HELTER: Leslie Jones, Melissa McCarthy, Kate McKinnon og Kristen Wiig spiller spøkelsesjegere i nyinnspillingen av Ghostbusters. FOTO: IMDB

Hva: Nyinnspilling av filmen Ghostbusters

Hvor: På kino

Når: Premiere fredag 22. juli

Hvorfor: I 1984 kom den første Ghostbusters-filmen på kino. Filmen om de tre tidligere forskerne som frilanser som spøkelsesjegere og utdrivere av onde ånder, solgte for over 200 millioner dollar i USA. Hovedrollene var besatt av tre menn: Bill Murray, Dan Aykroyd og Harold Ramis i 1984-versjonen. I 2016-versjonen av filmen, er hovedrollene besatt av fire kvinner og én mann: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones og Chris Hemsworth.

Nettopp denne endringen vekket mye harme blant kjipe internettroll. Regissør Paul Fein har uttalt til NTB at det er «...den verste form for kvinnefiendtlighet jeg har opplevd i mitt liv». En av skuespillerne i filmen, Leslie Jones, ble også utsatt for svært rasistisk hets på Twitter.

Nå er det for øvrig ikke bare hovedrollenes kjønn som har endret seg på de 22 årene som har gått. Plottet har også endret seg litt. Filmen har torsdag ettermiddag 5,3 poeng av 10 mulige på filmsiden imdb.com.

Hva synes du om filmen? Og hva synes du om reaksjonene på nyinnspillingen? Send oss en e-post! Eller skriv et debattinnlegg og send det til debatt@bt.no.

4. TV-SERIE: Mørk og treffende hest

Bojack.jpg

Hva: Premieren av Bojack Horsemans tredjesesong

Hvor: Netflix

Når: Første episode premiere fredag 22. juli

Hvorfor: Bojack Horseman balanserer kunsten mellom å være banal og jordnær på en knivsegg. Dryss på en liten dose — nei, kast på en hel bøtte med deprimerende mørke - så har du noe av det fremste på seriefronten i dag.

Har du ikke stiftet bekjentskap med den avdankede Hollywood-skuespilleren og hesten Bojack Horsemans apatiske og tvers gjennom falske søken etter lykke enda, så har du noe fantastisk mørkt å gjøre på regntunge sommerdager fremover. Sammen med Rick & Morty er dette det beste som finnes av animerte TV-serier i dag.

Dette er en serie som bare er blitt bedre siden starten, så det er bare å glede seg.

5. ALENETID: Når alle andre er bortreist

GATEKUNST: En hyllest til Tore Syvert «Smiley» Moen dukket opp på en vegg på Johan Lunds plass, like ved Fosswinkelsgate i Bergen. Verket er signert gatekunstneren Argus. ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ

Hva: Fine kulturaktiviteter når alle du kjenner er på ferie

Hvor: I Bergen by

Når: Hele helgen

Hvorfor: Fordi det er viktig å gjøre det beste ut av situasjonen når vennene dine er på ferie. Bergen har faktisk mye kulturell moro å by på, selv om det er midt på sommeren.

Det har for så vidt hjemmet og, så lenge du har tilgang på for eksempel Netflix. Ryktet skal ha det til at den nye serien deres, «Stranger things», er noe av det beste folk har sett av TV på lang tid. (Se også punkt fire). Om du ikke vil se på TV, legg en kabal, eller les en god bok. Finn en vestlandsforfatter du ikke har lest ennå, og kjør deg opp på god litteratur fra Norges beste landsdel.

  • Vi ble med på monsterjakt i Bergen sentrum
    Om du vil ut i byen, kan vi anbefale å ta med nevnte bok på en av byens (relativt få) uteserveringer. Nyt en leskedrikk mens du nyter solen enda mer. Det er nemlig meldt over 18 grader og antydning til sol ifølge yr.no torsdag ettermiddag. (Se eventuelt punkt én, to og tre). Eller hva med å høre på podkast om saker fra USAs høyesterett mens du trasker rundt i favorittbyen? Sjekk ut «More perfect», en podkast produsert av de samme som produserer vitenskapspodkasten «Radiolab». Eventuelt kan du gå på din egen private gatekunstsafari. Vi foreslår «Smiley» ved Samfunnsvitenskapelig fakultet, Smørsbroen og det nye trollet i Kong Oscarsgate.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: