- Dette er helt vilt!

Åtte Oscar-nominasjoner til Morten Tyldums «The Imitation Game».

Publisert Publisert

KAN FÅ OSCARPRISER I FLENG: Filmen til regissør Morten Tyldum er Oscar-nominert i åtte kategorier, deriblant Beste film og Beste regissør. Her er Sotra-filmskaperen sammen med konen Janne Tyldum, på vei inn til den 72. Golden Globe-utdelingen i Beverly Hills nylig. Foto: REUTERS/Danny Moloshok

 • Guro H. Bergesen
 • Marit Fosso
 • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel
Les også

Sotragutten som ble konge i Hollywood

Morten Tyldum sitter på flyet fra London til Sør-Afrika når BT får tak i ham.

— Alt er selvfølgelig fantastisk. Ikke minst at jeg er nominert i regiklassen. Kjempestas. Det betyr enormt mye for meg personlig. Og det samme uken som jeg ble nominert for beste regissør hos Directors Guild. Beste film er også bra, sier Tyldum lakoniskfra flystetet.

Feirer med sjampis

Nå skal han feire med et godt glass champagne på den lange flyturen sørover. Neste stopp er Sør-Afrika, der han skal lage reklamefilm.

— Jeg har ikke fått snakket med mamma eller pappa eller resten av familien på Sotra ennå. Jeg har hatt en time mellomlanding mellom Los Angeles og neste fly videre. Og det har vært telefoner hele tiden. Men jeg skal sende en melding til alle etterpå, sierTyldum til BT førhan målegge på.

Tyldums film «The Imitation Game» er nominert i åtte kategorier: beste film, regi, klipp, manus, filmmusikk, filmredigering, produksjonsdesign, beste kvinnelige birolle og beste mannlige hovedrolle.

— Det er det man håper og drømmer om at en dag i livet skal skje, sier Tyldum til NTB.

Første norske regissør

Keira Knightley, som spiller Joan Clarke i filmen, er nominert til beste kvinnelige birolle. Videre er Benedict Cumberbatch, som spiller Alan Turing, nominert for beste mannlige hovedrolle.

At Tyldum skulle bli nominert i klassen beste regi, er en hedersbetegnelse. Det har aldri stidligere skjedd med en norsk regissør. Han ble ikke nominert til verken Golden Globe eller britiske BAFTA, så for mange kom nok dette som en hyggelig overraskelse.

I regiklassen konkurrerer han med Richard Linklater («Boyhood»), Bennett Miller («Foxcatcher»), Wes Anderson («The Grand Budapest Hotel») og Alejandro Inarritu («Birdman»). Sistnevnte jobber faktisk med Kristoffer Joner og Leonardi DiCaprio nå, på filmen «The Revenant», som spilles inn i Alaska.

Fem Golden Globe-nominasjoner

Dette betyr at «The Imitation Game» er en av filmene som har fått flest nominasjoner.

Publisert

Les videre

 1. Kodeknekkeren
  Morten Tyldums film om Alan Turing er ikke bare medrivende og velspilt, den er også viktig.

  Les hele artikkelen

 2. Kodeknekkerens ukjente hjelper

 3. Dansk stjerne hyller bergenser

 4. Prestisjetung filmpris til bergensk regissør

 5. Gåta Alan Turing

 1. Film