Nå er det tradisjon!

Smeden Finnvald har mistet skoen — igjen!

Publisert Publisert

Når smeden Finnvald — i Helge Jordals skikkelse - har mistet sin venstre sko i år igjen, da er det tradisjon. Det var i fjor, omtrent på denne tiden, at bergensstykket til Stig Holmås endelig fikk premiere etter en noe trang fødsel. Det skulle egentlig vært satt opp allerede i år 2000 i forbindelse med Kulturbyåret, men da strandet det på penger.

Nå settes det altså opp for andre år på rad, og det er en sann glede å få se det igjen. Stig Holmås har skrevet et stykke som tåler å bli spilt år etter år, men problemet blir selvfølgelig å finne en ny Finnvald dersom Helge Jordal skulle finne på å gi seg en eller annen gang. For Helge Jordal er konge av Gamle Bergen i dette stykket. Han skjeller ut striler, østlendinger, tyskere og hollendere for å ha stjålet skoen fra ham, mens det er en helt annen forklaring på hvorfor den er blitt borte...

Stig Holmås har klart å putte inn en god dose bergenshistorie, han driver gjøn med fremmedfrykt og samtidig får vi barnesanger og rim og regler servert av en særdeles spilleglad gjeng med barn og ungdom fra Vestlandske Teatersenter. Ungene er limet som binder forestillingen sammen og skaper humør, sammen med Vekteren, spilt like suverent i år som i fjor av Yngve Seterås.

Som den litt blyge, men ikke forsagte, tjenestejenten Anne på landet finner vi også i år Helga Golten. Hun er virkelig strilejenten som har fått huspost i byen, og så synger hun jo så bra!

Ny Madam Felle er på plass i år. Den rollen har Hedvig Garshol grepet fatt i og spiller den suverent. Dette er et kvinnemenneske det er tak i, det skal ingen være i tvil om.

Vi må også nevne de mindre rollen: Rolf Olsen er suveren feier som avsier sine replikker fra toppen av et tak høyt oppe over gamle Bergen. Tor Halvor Halvorsen er både tannlege og Gjest Baardsen, og er like trygg i begge rollene. Han og Smeden Finnvald havner for øvrig i et skikkelig basketak som det virkelig er spenst over. Og Tryggve Fett, som til daglig er sjefen for Gamle Bergen, spiller her baker som om han aldri skulle gjort annet i hele sitt liv.

En del tradisjonell sang og musikk blir brukt i dette skuespillet, men i tillegg har Knut Vaage skrevet egen musikk som fremføres av «bymusikantene» Bengt Florvåg, Jostein Stallheim og Edvin Østvik. Musikken holder den også.

Så da er det vel egentlig bare å gjenta: Nå er det tradisjon. Dere kan bare våge å bryte den!

ANMELDT AV ARILD BERG KARLSEN

SMEDEN FINNVALD: Smeden Finnvald (Helge Jordal) er forbannet på de fleste som ikke er bergensere, selv om han er halvt stril og halvt svensk selv. I vekteruniform møter vi Yngve Seterås, og rett bak ham skimtes Madam Felle, spilt av Hedvig Garshol, og bak henne Baker Martens, spilt av Tryggve Fett. I bakgrunnen alle barna som i høy grad er med på å gjøre denne forestillingen til en opplevelse. <br/>FOTO: MARTE ROGNERUD

Publisert