Fire fine: Denne helgen kan alt skje i Odda

Litteratur i Odda, festival på Landmark eller et gjenhør med John Olav Nilsen & Gjengen. Her er fire fine ting du kan gjøre i helgen.

Publisert Publisert

GRYTTEN OG BRUSKASSEN: Under Litteratursymposiet i Odda kan det meste skje. For eksempel kan du kanskje se forfatter Frode Grytten stå oppå en gul bruskasse, slik han gjorde under symposiet i 2011. Foto: Eirik Bjørklund / Eirik Bjørklund

Hva: Litteratursymposiet, med forfattere som Agnes Ravatn, Ida Lødemel Tvedt, Dag Solstad, Amal Aden, Marit Eikemo, Frode Grytten og Henning H. Bergsvåg.

Hvor: Odda.

Når: Onsdag til søndag.

Hvorfor: Denne helgen trekker bergensforfatterne sørover. Det kommer også mange forfattere trekkende fra øst. Det er nemlig klart for Litteratursymposiet i Odda. Forfatter Henning H. Bergsvåg er festivalveteran og omtaler Litteratursymposiet som de norske litteraturfestivalenes nachspiel. Her kan nemlig alt skje.

– Ett år spiste jeg and i appelsinsaus på «kinaen» fem dager på rad, sier han.

Hør BTs kulturpodkast:

Det er flere ulike måter å komme seg til industribyen ved Sørfjorden på. Bergsvågs transport er svært passende for en som skal på litteraturfestival i Odda. Han skal nemlig sitte på med Frode Grytten.

– Det er helt nydelig. Da kjører Frode på med CD-samlingen sin i bilen, gjerne noe Joe Henry eller Tindersticks. Vi tar oss vel en softis i Norheimsund hvis vi får tak i. Froden er tidenes mest behagelige sjåfør, sier Bergsvåg.

Men Bergsvåg skal ikke til Odda bare for å spise and og softis. Han har også et hektisk program.

– HØY KVALITET: Henning H. Bergsvåg mener Litteratursympositet utmerker seg med høy kvalitet, både når det gjelder alvorlige og seriøse arrangementer og de mer humoristiske. Foto: Elias Dahlen

Fredag starter han dagen med en samtale om døden, med blant andre odding Fredrik Hagen og Aina Villanger. Litt seinere skal Bergsvåg og Grytten ha en oppsetning kalt Terapirommet, noe Bergsvåg beskriver som «sommerrevyen fra helvete». Og til slutt skal Bergsvåg snakke om fotball med blant andre Dag Solstad og Brann-keeper Håkon Opdal.

Les også

Agnes Ravatn: – Eg måtte bruke sjukdommen til noko

– Dette spennet sier noe om hva som er så bra med festivalen: Det er seriøse samtaler om døden i det ene øyeblikket, og komplette klovnefakter i det neste. Det er en helt spesiell og litt underlig stemning i Odda under festivalen, og både forfattere og lokalbefolkning er med, sier Bergsvåg.

– Noen finske forfattere mente Odda minnet om Twin Peaks, fordi det var så mange skrudde og fine karakterer der. Den er jeg med på: Odda under Litteratursymposiet er som Twin Peaks, sier Bergsvåg.

MUSIKK OG SAMTALE: Gå på Rausfestivalen

FESTIVALKLARE: Synne Sofi Bårdsdatter Bønes er den ene halvdelen av Lekende Lett, som spiller på Rausfestivalen lørdag. Foto: GORM K. GAARE / EUP-BERLIN.COM

Hva: Rausfestivalen

Hvor: Victoria, Underlig, Landmark m.fl.

Når: Onsdag til lørdag.

Hvorfor: Rausfestivalen arrangeres i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse. Det blir fire dager med samtaler og konserter. På fredag kan man blant andre se Vilde Tuv og Egge på Underlig, og lørdag er det duket for blant andre Kathinka og Lekende Lett på Landmark.

HUMOR: Se Jonis Josef på klubb

GULLRUTEVINNER: Jonis Josef vant Gullruten for serien «Kongen av Gulset». Lørdag står han på scenen i Bergen. Foto: Paal Audestad

Hva: Jonis Josef har premiere på showet «Woke».

Hvor: Rick’s.

Når: Lørdag 19.30.

Hvorfor: Jonis Josef har hatt stor suksess med TV-serien «Kongen av Gulset», men det var som standupkomiker han først slo gjennom. Lørdag inntar han scenen på Rick’s med sitt helt ferske show, «Woke».

MUSIKK: Hør på Gjengen

SPILLER DEBUTPLATEN: John Olav Nilsen & Gjengen spiller hele debutplaten, «For Sant Til Å Være Godt», på USF Verftet. Foto: Tor Høvik

Hva: John Olav Nilsen & Nordsjøen spiller Gjengen

Hvor: USF Verftet

Når: Lørdag 20.00

Hvorfor: Det er ti år siden John Olav Nilsen & Gjengen slapp debutplaten, «For Sant Til Å Være Godt». Hvis ikke du har billett til lørdagens konsert, der platen skal spilles, kan du jo alltids sette på den moderne bergensklassikeren i trygge omgivelser hjemme.

Publisert