– Da jeg skrev albumet føltes det litt som verden raste sammen, en følelse jeg tror veldig mange sitter med nå

Etter et vilt turnéår, hadde Bendik behov for å bearbeide tankene. Det ble det album av.

Publisert Publisert

Silje Halstensen opptrer under artistnavnet Bendik. Tirsdag denne uken fikk hun tildelt arbeidsstipend fra kulturdepartementet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  • Kristina Bye

Den bergensfødte artisten har, som resten av verden, tilbrakt store deler av den siste tiden hjemme. Der andre blir rastløse, finner Silje «Bendik» Halstensen nærmest en utømmelig kilde til inspirasjon.

Fem måneder etter det spellemannsnominerte albumet «Det går bra» slipper hun fredag «Sove», som ifølge Halstensen selv er hennes mest ærlige utgivelse til nå.

– I starten var jeg veldig opptatt av å gjemme meg bak metaforer. Men denne gangen gikk jeg med så mange tanker fulle av mistro, sorg og savn, og det resulterte i «Sove», forteller Halstensen.

Les også

Se Aurora, Boy Pablo og en rekke andre artister live her på BT

«Sove» er produsert og skrevet av Halstensen selv. – Men uten bandet mitt hadde det ikke vært «Bendik», de har vært veldig viktige i prosessen, sier Halstensen. Foto: Ole Martin Halvorsen

Et bra turnéår i 2016 resulterte i et slitent hode, og behov for bearbeiding. En viktig del av terapien ble å skrive ned tankene og lage musikk.

– Da jeg skrev albumet føltes det litt som verden raste sammen, en følelse jeg tror veldig mange sitter med nå.

Kontrastene fra den mer optimistiske «Det går bra» er store. Tittelsporet åpner med et ensomt piano, og en vokal hvor Halstensen tydelig gråter. Her legges ingenting mellom linjene.

– Når jeg våkner på lørdag, håper jeg det blir litt som en ny start i livet. Nå har jeg ikke mer å tape.

Knakk koden

Etter fem utgivelser og flere spellemannominasjoner, har Halstensen rukket å bli et husholdningsnavn innenfor Norsk popmusikk. Samtidig har hun tviholdt på sitt, i en bransje som stadig jager forandring og «den neste hiten».

– Da jeg flyttet fra Trondheim til Oslo merket jeg veldig kjapt hvor annerledes miljøet er. I Trondheim handler det om å ha noe særegent, mens i Oslo handler alt om «streams» og store samarbeid, forteller Halstensen.

Ideen om å ikke være for kommersiell ble med fra Trondheim, og har bidratt til å gjøre henne til den artisten hun er i dag. Årene i Oslo har derimot også satt preg, uten å forandre «vinneroppskriften».

– Jeg føler jo jeg tar en råsjanse hver gang, uten at jeg finner opp meg selv av den grunn, sier hun og ler

Les også

David Bowie har den fineste fortellerstemmen

– Ingen Bendik uten bandet

Mellom første og andre album samlet hun et nytt band da det gamle gikk til nye prosjekter. Slik innså hun kjapt at for å komme videre, måtte hun lære seg å skrive med andre.

– Det er en enorm verdi i det å jobbe med andre. Jeg er ikke typen som leser musikkblogger eller ser på Youtube-tutorials, her er det mye «learning by doing», sier Halstensen.

Hun trekker frem bandet sitt, som har vært de som har dyttet henne til å prøve nye ting. «Sove» er produsert av Halstensen selv.

– Bendik hadde ikke vært Bendik uten bandet. De har vært den gjengen som har backet meg, og dyttet meg frem. Det var viktig for dem også, forteller hun.

Presset om å prestere i hovedstaden ulmer alltid i bakgrunnen. Men det er ikke en bekymring, skal en tro artisten selv.

– Jeg tror det er et bra press å ha innimellom, slik at man ikke mister motet, sier hun og legger til:

– Jeg stresset veldig i starten med å gjøre alt riktig, nå tenker jeg at jeg bare kunne ha «chillet».

Farfar har blitt ny hovedoppgave

Ettersom konsertvåren brått ble avlyst, har Silje Halstensen funnet nye måter å aktivisere seg på. Mye av tiden går til å gjøre ting hun ellers ikke får tid til, som å være mer med familie og venner.

– Jeg snakker mye med farfar om dagen. Han bor i Loddefjord, men han er egentlig fra Lyder Sagens gate midt i byen, forteller hun og legger til:

– Han får ikke gå ut, så jeg har introdusert ham for alle «Tom og Jerry»-episodene som ligger ute på nett, for å holde ham innendørs, sier hun og ler.

Publisert

Les videre

  1. - Permittering er en enorm belastning

  2. Her kan du høre vellyden fra New York

BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN
  1. Musikk
  2. Loddefjord
  3. Oslo
  4. Trondheim
  5. Bransje