Se Joner kjempe i havgapet på Sotra

Kristoffer Joner fikk virkelig kjenne på naturkreftene da han kavet rundt i bølgene på Sotra under innspillingen av en musikkvideo.

– Jeg prøvde å ta livet av ham, men fikk det ikke til, spøker regissør og eks-kjæreste Gine Therese Grønner.

Det lille filmcrewet dro til Hummelsund sør i Sund kommune for å spille inn bergensbandet Kaptein Kalibers nye musikkvideo, «Han som kunne alt», som er den første singelen fra det kommende albumet.

Bølgene pisker Joner

Dette er bokstavelig talt ute i havgapet. Det var oktober og mye vind.

– Vindstyrken var spenstig, for å si det mildt. Ene dagen kom den opp i 18 sekundmeter. Det var så vidt vi kunne gjennomføre opptakene. Forholdene var tøffe. Ikke minst for Kristoffer, som også måtte ut i sjøen. Men han var sporty. Du kommer langt med en ullstillongs og en kanne kaffe med den karen, sier Grønner smilende.

GLATT OG VÅTT: Kristoffer Joner brukte ikke stuntmann i denne scenen. Grønner kortfilm

I ene scenen ser du også Joner gå fra stein til stein i sundet iført skjorte og bukse, mens bølgene pisker.

– Det kan ikke ha vært ufarlig?

– Vi tøyde grenser når det kom til komfort, men vi kompromisset ikke med sikkerheten. Bak kamera ligger to båter med redningsutstyr og trent mannskap. Jeg tråkket også opp løypen for Kristoffer i hver scene – med overlevingsdrakt på, vel å merke.

DRAMATIKK: Joners ville ferd ser dramatisk ut på film. Grønner kortfilm

– Han fikk vel godt betalt?

– Vel, dette er en nullbudsjettfilm. Men jeg har en søknad inne om midler. Får jeg tilslag, kan jeg lønne den lille, flotte gjengen som jobbet der ute, sier Grønner.

Kjæreste og ekskjæreste

Det er Grønners nåværende kjæreste, David Aasheim, som er primus motor i Kaptein Kaliber sammen med John Hegre. De startet prosjektet allerede midt på 1990-tallet.

KALIBER: Frank Hammersland og noen av guttene i Kaptein Kaliber opptrer også i videoen. Grønner kortfilm

Aasheim er også med i videoen sammen med det som er liveutgaven av Kaptein Kaliber: Frank Hammersland, vokal. Ivar Thormodsæter, trommer. Hans Petter Hegre, bass. David Aasheim, tangenter. Og veteranen Bjørn «Bucky» Aasheim på gitar. Han er også faren til David.

Det var en rekordlav stab med på innspillingen. Foruten at hun selv regisserte og klippet, var det kun Anne Dorthe Kalve på foto og Kjetil Mathiesen på b-foto. Mads Andersen gradet filmen, mens Jørgen Træen, som også er med i bandet, tok seg av lydmiksen.

ANSVARLIG: Kjæresteparet Gine Therese Grønner og David Aasheim er primus motor bak videoen. Grønner kortfilm

– «Han som kunne alt» handler om en som har kommet på avveie, og som blir nødt til å ta et oppgjør med de destruktive kreftene i seg selv.

– Det er ikke litt rart å spille inn video med både eksen, kjæresten og svigerfar?

– Det går helt fint. Vi er en liten gjeng med venner som er glad i hverandre og som liker å skape ting sammen. Stemningen blir trygg og god, som er en fordel når man skal prestere under tidspress. Kristoffer spiste faktisk middag med foreldrene til David etter opptak, mens David og jeg sto igjen på kaien med utstyr til halsen. Noen fordeler må jo han ha. Kristoffer er tross alt den beste skuespilleren i gaten vår, sier Grønner smilende.

Forrige film var en suksess

Hun regisserte 17.-mai-kortfilmen «Krampeaktig» i fjor vår. Den hadde både Joner og datteren deres Tèa med foran kamera. Filmen tok helt av og hadde cirka halvannen million visninger på diverse sosiale medier, inkludert bt.no.

– Videoen med Kaptein Kaliber er vel fjerde gangen vi jobber sammen. Jeg tror Kristoffer koser seg på denne typen jobber. Ting er litt mer lugnt enn han er vant til på større filmprosjekter, sier Gine Therese Grønner.