Skal du på kino i helgen?

Ukens premiefilmer byr på alt fra norske tenåringsidoler og britiske fattigfolk, til en spansk skjønnhet og en russisk fanatiker. Her er ukens anmeldelser.

  • Britt Sørensen
    Britt Sørensen
    Filmanmelder
Publisert: Publisert:
4 av 6 hjerter
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Bare litt nysgjerrig på fenomenet? Kanskje like greit å styre unna. For «Marcus & Martinus – Sammen om drømmen» er strengt tatt mest for dem som har et mer enn gjennomsnittlig forhold til tvillingduoen fra Trofors i Nordland.

Selv om dagens fjortiser er oppvokst med sine helter lett tilgjengelige på nettbrett og mobil, blir det noe helt annet med storformat og bredt lerret.

Les hele anmeldelsen

5 av 6 hjerter

Ken Loach er sint, og godt er det, for når Ken Loach er sint lager han god film. Med «Jeg, Daniel Blake» har han ikke bare laget en god film, han har laget en inn til beinet nødvendig film. For det ble Loach belønnet med Europas mest høythengende filmpris – Gullpalmen i Cannes. Det er nesten så man tror det er rettferdighet skapt i verden.

Les hele anmeldelsen

4 av 6 hjerter

Knapt i noen filmer er kvinnene så iøynefallende, så sterkt til stede, som i Almodóvars. Mennene fremstår som bleke statister, selv når de spiller betydelige roller i kvinnenes liv, det være seg som elskere, ektemenn eller fedre.

Aldri er kvinnen vakrere enn hos Almodóvar. Selv når hun med et elegant filmatisk knips – og to ulike skuespillere – lider seg ut av ungdommens glatte glans og inn i den modne kvinnens begynnende furer. Eller motsatt; når han løfter henne ut av sykeleiets forfall og ikler henne en skinnende ham av haute couture.

Les hele anmeldelsen

5 av 6 hjerter

«Hadde jenter skullet gå i bukser, ville de vært født med det», pleide min onkel å si. Han mente det faktisk, og ville i sin kristelighet hatt en slags trosfelle i russiske Benjamin. Skjønt min onkel ville neppe gått så langt som Benjamin gjør.

Med en loslitt og krøllete Bibel i hånd, spyr unggutten edder og galle og gammeltestamentlige sitater ut over medelever, en mer og mer maktesløs mor og lærerne – biologilæreren især, som med sin evolusjonslære og seksualundervisning representerer alt Benjamin forakter og bekjemper.

Les hele anmeldelsen

Publisert: