Kutter 177 stillinger i TV 2 - halvparten i Bergen

TV 2 skal kutte 177 stillinger. Noen flyttes til Oslo, men TV 2-sjef Olav T. Sandnes lover balanse mellom Bergen og Oslo. Flere tv-programmer forsvinner fra skjermen.

«Vi skaper uforglemmelige øyeblikk» står det i resepsjonen til TV 2 på Nøstet. Torsdagens øyeblikk var neppe blant de mest minneverdige.

Da ble de ansatte i TV 2 orientert om spareplanene av ledelsen, og det kom frem hvor mange av de 900 ansatte som må slutte for at spareplanen skal komme i mål.

Må kutte 177

Som BT tidligere har skrevet, har 64 ansatte fått innvilget sluttpakke etter høstens frivillige nedbemanning. Men det er ikke nok.

På allmøtet fikk de ansatte vite at TV 2 må kutte ytterligere 113 stillinger. Totalt blir det dermed 177 færre ansatte i kanalen.

Ledelsen har utlyst en ny sluttpakkerunde, med frist 28. oktober.

– Vårt mål er å oppnå flest mulig frivillige løsninger. Nå skal vi sammen med tillitsvalgte drøfte den videre prosessen, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

På pressekonferansen fikk han spørsmål om det er realistisk at så mange som 113 frivillig vil slutte.

– Det kan ikke jeg spekulere i nå. Målet vårt står fast, svarte Sandnes.

Les også

Les BT-magasinets artikkel om situasjonen i TV 2: Kampen for tilværelsen

– Nyheter hardest rammet

I spareplanen er det anslått hvor mange som er overtallige i hver enkelt avdeling. Der kommer det også frem at Nyhetsavdelingen er den som må kutte mest.

– Nyheter blir hardest rammet, i og med at det der er flest ansatte. Lønnsutgiftene i den avdelingen utgjør jo 90 prosent av utgiftene, så da vil kutt gå ut over stillinger, sier TV 2s klubbleder Henrikke Helland.

Hun sier at de TV 2-ansatte har tatt imot beskjeden om at så mange må slutte, med blandete følelser.

– Det har vært mange spekulasjoner, så det var nok godt for noen å få vite noe konkret. Samtidig er dette en veldig alvorlig situasjon. Overtalligheten tynger oss, og vi vet at arbeidsmarkedet for folk med tv-bakgrunn er veldig smalt, spesielt her i Bergen, sier Helland.

Rundt 75 stillinger forsvinner i redaksjonenen i Bergen og Oslo. 15 av stillingene som fjernes er på TV 2-sporten, etter det BT erfarer.

Balanse Bergen - Oslo

Nøyaktig hvor mange ansatte som vil være igjen i Bergen, vet man først når kuttrunden er over. Det er blant annet avhengig av hvem som søker sluttpakke. TV 2-sjef Sandnes forsikrer likevel at det også i fremtiden vil bli opprettholdt samme andel ansatte i Bergen som i dag.

– Balansen mellom Bergen og Oslo er opprettholdt i den nye organisasjonen. Våre flytteplaner til nye lokaler i Media City står også ved lag, sier Sandnes.

Klubbleder Helland kommenterer det slik:

– Det må vi bare tro på. Hittil har det vært flere sluttpakker i Oslo enn Bergen, og det tror jeg det vil bli i neste runde også. Det skyldes utelukkende at arbeidsmarkedet er bedre der, sier hun.

FÆRRE ANSATTE: Et av målene med prosjektet «TV 2 i 2020» er å effektivisere det tekniske apparatet rundt tv-sendingene. Det kan bety langt færre ansatte i kontrollrommene fremover. Ørjan Deisz (arkiv)

15 må gå i TV 2-sporten: - Dette handler ikke om dyre sportsrettigheter

– Ingen plan B

TV 2-sjefen er også nøye med å understreke at kanalen fortsatt vil være allmennkringkaster, «såfremt det følger en relevant motytelse for merkostnadene».

Når han blir presset på hva disse relevante motytelsene er, svarer han:

– Det betyr at systemet som har vært på plass siden 1992, blir opprettholdt. TV 2 har blitt kompensert for de ekstrakostnadene det innebærer å være en allmennkringaster. Det er nødt til å være på plass.

Sandnes vil ikke oppgi noen summer. Heller ikke vil han si hva som skjer med selskapets tilstedeværelse i Bergen dersom de ikke får til en slik avtale med staten.

– Vi har ingen plan B. Det oppdraget en allmennkringaster har, ligger i alle TV 2-ansattes DNA. For mange er det årsaken til at de jobber her. Vi jobber med fullt fokus for at det skal fortsette sånn, svarer han.

Hvorvidt TV 2 får bruk for hele arealet de har leid i Media City Bergen, vil Sandnes heller ikke si noe om nå.

Flere mediekutt i dag: 13 må gå i lokalaviser

Nettdesk flyttes til Oslo

En av endringene som allerede er varslet, at den delen av nettdesken til TV2.no som i dag er i Bergen, flyttes til Oslo.

– Det utgjør tre årsverk. Vi har sagt at vi skal samlokalisere enkelte avdelinger, men totalt skal balansen bestå mellom Bergen og Oslo, sier nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther.

Tidligere har det også vært kjent at den såkalte promoavdelingen flyttes til Oslo.

Et par programmer forsvinner fra skjermen: Lørdagsmagasinet legges ned, og sendeflaten overtas av Sporten. Dessuten vil dokumentarprogrammet «Vårt lille land» ta ett års pause.

– Men det kan komme tilbake, sa Årsæther.

Nyhetskanalen skal lage alt

– Vi gjør store endringer. Neste år blir Nyhetskanalen navet i Nyhetene, og skal stå for produksjonen av 18.30- og 21 Nyhetene, God morgen Norge, Været og alt annet vi har av nyhets- og aktualitetsproduksjon, sier Årsæther.

Han omtaler Nyhetskanalen som en suksess.

– Vi må lage nyheter mye mer effektivt. Da er det naturlig at vi organiserer oss slik at Nyhetskanalen blir senteret for all tv-produksjon, sier Årsæther.

Han anslår at den nye organisasjonen vil spare kanalen for 50–60 årsverk.

– Det blir færre sjefer og færre avdelinger. Jeg tror ikke seerne vil merke dette, utover at noen programmer blir spissere og mer konsentrert, sier han.

Les også

63 tar sluttpakke i TV 2

Satser på Sumo

Ledelsen er opptatt av «TV 2 2020» ikke bare er en kuttplan. Sandnes sier at selskapet skal restrukturere virksomheten «for fortsatt å kunne vokse innenfor prioriterte satsningsområder».

Det betyr blant annet at det skal brukes mindre ressurser på lineær-tv (kanalene du får inn på tv-en din) og mer på webtv-tilbudet TV 2 Sumo.

– TV 2 er i for stor grad avhengig av inntekter fra lineær-tv. Over tid har vi prioritert for stor del av ressursene våre mot lineær-tv, som ikke lenger reflekterer markedet eller tv-seingen. Derfor har vi i dag presentert hva TV 2 skal leve av i 2020, deriblant en storsatsing på TV 2 Sumo. Det betyr at vi vil rette langt større ressurser dit, sier Olav T. Sandnes.

«Hotel Cæsar» kun på nett

Et av programmene som kun vil bli å finne på web-tv i fremtiden, er «Hotel Cæsar», Nordens lengstlevende såpeopera.

– Det er et symbol på den retningen vi ønsker å ta TV 2 i, sier Sandnes.

Han er ellers opptatt av at TV 2 fortsatt skal være best på «breaking news», lage daglige nyhetssendinger på hovedkanalen og ønsker at kanalen skal satse på dokumentarer.

– Spesielt i grenselandet mellom underholdning og nyheter er vi i en unik situasjon, og kan fylle et hull, sier han.

Blant typen programmer han vil satse på, nevner han Kadafi Zamans «Norge til salgs», der TV 2-reporteren reiser fra Syria til Norge under dekke av å være en syrisk flyktning.

Ny nyhetsredaktør

Karianne Solbrække (43) blir nyhetsredaktør i TV 2.

– I den nye organiseringen vil all nyhetsproduksjon foregå i TV 2 Nyhetskanalen, sier nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther.

Karianne Solbrække, i dag redaksjonssjef i God morgen Norge, blir nyhetsredaktør og sjef for Nyhetskanalen i den nye organisasjonen.

Hun har vært sjef for God morgen Norge siden 2014, etter flere år som vaktsjef på nettopp TV 2 Nyhetskanalen. Hun starter som nyhetsredaktør på dagen.

Det nye redaktørkollegiet i TV 2 Nyhetene består fra i dag foruten Solbrække av Vegard Jansen Hagen (sportsredaktør), Bård Espen Hansen (TV2.no-redaktør) og Jens Cornelius Knudsen (produksjonsredaktør). Alle rapporterer til nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther.