Klar for magisk maraton

I morgen er det duket for den siste i rekken av Harry Potter-filmer. Men først: 17 timer og 28 minutter i kinosalen.

MARATON: Jeanette (16) og storesøster Charlotte (20) Austrheim på vei inn i kinosalen for å delta på Harry Potter-maraton klokken 22 mandag kveld. Ikke før klokken 18 tirsdag ettermiddag skal de se dagens lys igjen. Foto: EIRIK BREKKE

  • Guro H. Bergesen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Historien om Harry Potter startet med boken «De Vises Stein», som kom ut i 1997. Forfatter J.K. Rowling har skrevet til sammen syv bøker hvor vi følger Harry Potter fra han er 11 år og uvitende om sine magiske evner, til han begynner på Galtvort Høyere Skole for Hekseri og Trolldom, og hans kamp mot det onde, det vil si den onde trollmannen Voldemort, til den siste og avgjørende kampen mellom 17 år gamle Harry og Voldemort.

Nå har altså dagen kommet for den siste filmen, del to av bok nummer syv, «Harry Potter og Dødstalismanene». Som oppvarming til, eller kanskje som en slags avslutning på, Harry Potter-universet som har gått fra å være J. K. Rowlings fortellinger til sine barn på sengekanten, til å bli et helt eget univers, med egne leksikon på nettet, klær, tryllestaver og en fanskare som sover utenfor boksjapper og kinoer i dagevis for å få billetter til premierene.

Harry Potterton

På Magnus Barfot står klynger av ungdommer med overnattingsvesker fulle av tepper og proviant. 17 timer og 28 minutter i en kinosal krever både energidrikker og en respektabel mengde popkorn.

Blant de spente kinogjengerne sitter søstrene Charlotte (20) og Jeanette (16) Austrheim med hver sin store popkorn, en pose med snop og en bag med tepper, vann og energidrikk. De har drukket hver sin kaffe, og er med andre ord godt rustet til nattens, morgenen og ettermiddagens filmopplevelse. Alle de syv filmene som har kommet ut hittil skal vises med tyve minutters pause mellom hver film, som en oppvarming til tirsdagens premiere. Før premieren skal de mest dedikerte Potter-fansene gå i fakkeltog fra Torgallmenningen og opp til kinoen. Bergen Kino oppfordrer deltakerne til å kle seg ut.

— Dere er ikke redd for å sovne, da?

— Nei, absolutt ikke, sier Charlotte Austrheim.

De har begge sett alle filmene, og var på premieren til den første og andre filmen. Tirsdagens premiere fikk de ikke billetter til, da det var utsolgt.

Magisk oppvekst

— Hva er det som er så fascinerende med Harry Potter?

— Vi har sett på filmene og lest bøkene siden vi var små. Det er magien, eventyret. Den verdenen finnes jo ikke i virkeligheten, så det er vel det som gjør det så spennende, forteller Charlotte.

Lillesøster Jeanette legger til

— Vi har jo vokst opp med det. Jeg var 6 år da jeg så den første filmen.

Film eller bok?

— Hva liker dere best? Bøkene eller filmene?

— Filmene, svarer Jeanette Austrheim.

— Bøkene, svarer storesøster Charlotte.

— Bøkene er mer detaljerte, og man kan leve seg inn i det på en helt annen måte. Du kan lage din egen verden, forteller Charlotte.

— Jeg liker å se alt, se hvordan historien går og hvordan de lager filmene. Det er ikke alt som står i bøkene som er med på filmene, men jeg liker å se skuespillerne og hvordan historien er. Man får liksom et mer riktig bilde på film, forklarer Jeanette.

Klokken nærmer seg ti, og søstrene sender lange blikk mot kinosalen. Med hvert sitt popkorn, pose og vesker og bag, steller de seg i køen med alle de andre fansene som har troppet opp på maratonen, og går inn i Harry Potters magiske verden.

Publisert
  1. Film
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Tolv overleger tar oppgjør med helse­ledelsen: – Det har vært svært dårlig styring

Tidligere overleger i kommunens helseetat går samlet ut. – Ser ut til å være basert på en misforståelse, svarer…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Det smalt godt da jubilanten åpnet døren. Så kom politiet.

  2. To koronadødsfall på sykehjem i Bergen

  3. Valhammer: Overrasket over mistillit

  4. To skiløpere tatt av snøskred på Voss

  5. – Bergen er ikke lenger «byen mellom de syv fjell»

  6. Røk ut av Stortinget med tre stemmer