- Barack Obama i Bergen

Bergenserne ble lange i masken da «Barack Obama» vandret opp Torgallmenningen med BT tidligere i dag.

Publisert Publisert
  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg må hele tiden bevege meg fremover. Stopper jeg opp i ett sekund fordi noen vil ta en selfie, er det gjort. Da blir jeg stående i 20 minutter, sier Barack Obama, alias Louis Ortiz, til BT.

«Bronx Obama» vises på BIFF denne uken. Dette er en film om den amerikanske drømmen - om en arbeidsløs alenepappa i Bronx som oppnår stjernestatus i rekordfart fordi han ligner på presidenten. Nå reiser Ortiz verden rundt - og han har møtt Dalai Lama og andre verdenstopper.

- Kliss lik

— Jeg oppdaget i 2008, da Obama fremdeles var senator, at jeg under skjegget og håret var kliss lik ham. Etter presidentvalget tok livet en ny vending. Nå ser jeg for meg et langt liv i underholdningsindustrien, sier Ortiz.

Selv tilbakeholdne bergensere, og turister, blir lettere starstruck. Når en sikkerhetsvakt kommer syklende forbi, stopper opp og ber om en selfie, er det gjort. Den ene etter den andre kommer bort på Torgallmenningen, for en selfie, et bilde eller bare for å hilse på.

I BERGEN: Barack Obama-etterligner Louis Ortiz vandret rundt på Torgallmenningen i formiddag.

Dette har Ortiz vært gjennom tusenvis av ganger. Han poserer i majestetisk stilling, og det er vanskelig å skille mellom original og kopi noen sekunder.

— Det er vel 4- 5 personer i USA som lever profesjonelt av å etterligne Obama i USA. Jeg er utvilsomt den som ligner mest. Jeg er også ekte vare. Ikke noe er fake, selv ikke ørene, sier Ortiz selvsikkert.

Han får tilbud om å gjøre spillefilmer, TV-serier, reklamefilmer, events, møter og lignende. Ortiz har også vært på besøk i Det hvite hus.

— Vi var der som gjester. Og møtte folk fra staben til Obama. De var i det spøkefulle hjørnet og dro med seg Ortiz inn på noen møter i Det hvite hus. Med en gang han åpnet døren og viste ansiktet sitt, reiste alle seg. De var sikker på at det var presidenten selv, sier filmens regissør, Ryan Murdock - som fulgte Ortiz under valgkampen til Obama i 2012.

— Han og andre etterlignere hadde sine egne parallelle kampanjer. Vi møtte ofte han som lignet mest på Mitt Romney. Og vi ble alle lært opp av ham som hadde «spilt» Bill Clinton i 25 år og som kunne alle triks i boken, sier regissøren.

Vil møte Obama

Filmen skal vises på Showtime i USA neste måned. I Norge er det VGTV som har kjøpt rettighetene.

— I USA elsker folk dette sirkuset. Men det kan være en tøff jobb. For man er hele tiden avhengig av hva som skjer på den politiske arenaen, sier Murdock.

— Jeg frykter ikke hverdagen etter neste presidentvalg. Jeg tror faktisk jeg vil få mye mer arbeid når Obama går av. Han er en historisk fyr - som den første fargede president, sier Ortiz.

Om han har lyst å møte Obama en gang? Ja.

— Tenk deg at jeg stikker innom ham på kontoret. Obama sier: «Du er faktisk ikke så ulik meg». Jeg repliserer: «Du er heller ikke så ulik meg». Det kan bli tidenes selfie, smiler Ortiz.

Publisert

Les videre

  1. Lettet over at filmen blir godt mottatt

  2. Ny filmpris på BIFF

  3. Takker BIFF for filmsuksess

  4. Dypdykk i virkeligheten selger