Traaviks anmeldelse henlagt

Publisert: Publisert:

SELVDISIPLIN: - Nord-Korea har også noen fine verdier, som samhold, gruppesolidaritet og selvdisiplin. Klart disse verdiene også har en bakside, men vi har ikke vondt av å ta de til oss, sa Morten Traavik da han oppsummerte ståheien rundt forestillingen «Kardemomyang». Foto: Helge Skodvin

  • Som forventet, sier Civita-sjef Kristin Clemet.

Det vakte oppsikt da kunstneren Morten Traavik anmeldte den liberale tankesmien Civita for det han mener er ærskrenkelser rundt hans kunstneriske Nord-Korea-prosjekter. Anmeldelsen kom etter debatten om forestillingen hans «Kardemomyang» under Festspillene, der nord-koreanske barn fremførte sanger fra Torbjørn Egners Kardemommeby.

— Saken er avsluttet

I et brev fra Oslo Politikammer datert 23. juni 2014, opplyser Oslo Politidistrikt at Morten Traaviks anmeldelse av Civita er henlagt.

Morten Traavik anmeldte 2. juni Civita for æreskrenkelse. Han begrunnet da anmeldelsen overfor NRK med at « Civita over nesten to år veldig energisk har framsatt en rekke ufunderte beskyldninger mot min person og, i forlengelsen av det, alle de som er involvert i mine prosjekter. Disse beskyldningene er så grove og innenforstraffeparagrafen som omhandler ærekrenkelser «.

Civita skriver på sin hjemmeside at Oslo Politidistrikt begrunner henleggelsen med atallmenne hensyn ikke krever påtale.

— Henleggelsen var som forventet og vi anser nå denne saken som avsluttet, uttaler leder i Civita, Kristin Clemet.

- Ikke overraskende

At saken nå er henlagt, kommer neppe overraskende på særlig mange. i BT. 11. juni spådde medierettsadvokat Jon Wessel-Aas at Traavik ikke ville komme noen vei med sin anmeldelse.

— Det som er helt sikkert er at denne anmeldelsen blir henlagt. Etter den nye straffeloven, vil påtalemyndighetene nærmest ha instruks om at de ikke skal gå inn i slike æreskrenkelser. Traavik måtte gått til sivilt spørsmål om han skulle prøvd dette for retten, sa Wessel-Aas.

- Naziliknende regime

Civita har vært svært skeptisk til Traaviks kunsprosjekt. Kritikken går begge veier. Traavik har uttalt følgende om hva han ønsker å oppnå med anmeldelsen:

— Først og fremst å påtale at i en rettsstat, som vi lever i, må du for å komme med grove beskyldninger kunne belegge dine påstander, eller så bør du la være å komme med dem. Jeg ønsker å anskueliggjøre at jeg ikke har noe å skjule, og at jeg om nødvendig er beredt til å få prøvd Civitas påstander om at jeg er medløper for et naziliknende regime, og at jeg setter nordkoreanske barn i fare, da Traavik til BT 11. juni.

Publisert:

LANGT HJEMMEFRA: Morten Traavik sammen med den nord-koreanske delegasjonen som deltok under Festspillene i Bergen i vår.