Alle tegneres far til Bergen

Forbildet til nesten alle av dagens tegneserieskapere, amerikaneren Will Eisner (86), blir hovedattraksjonen under årets tegneseriefestival i Bergen, Raptus.

Publisert Publisert
  • Finn Bjørn Tønder
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

— Vi har hatt mange, store navn på den internasjonale festivalen i Bergen siden starten i 1996. Jeg er imidlertid hundre prosent sikker på at ingen kommer opp mot Will Eisner. Han er enkelt og greit alle tegneserietegneres pappa, faren til moderne tegneseriekunst. Han revolusjonerte tegneserieteknikken gjennom detektivhelten i «The Spirit» på 1940- og 50-tallet, og er siden blitt læremesteren til mange, også gjennom sine lærebøker. Det er heller ikke uten grunn at den gjeveste tegneserieprisen man kan oppnå internasjonalt bærer Eisners navn.

Det sier Raptus-general Arild Værness til Bergens Tidende, og innrømmer samtidig at å få Eisner til Bergen har vært Raptus-drømmen siden starten.

«Trenger ikke flere»

— Med Will Eisner på listen behøver vi nesten ikke å invitere flere utlendinger til Raptus i september. Mange kommer nemlig helt av seg selv for å få oppleve Eisner, sier Værness.

Likevel står det allerede en hel rekke andre på det offisielle programmet fra 12. til 14. september. Carlos Ezquerra (Spania), John Armstrong, Barnie Mitchell, Mike Collins, Dave Windett, Lew Stringer, John Cooper, Pat Mills, John Freeman (alle Storbritannia), Andreja Kladnik, Ivan Mitrevski (begge Slovenia), Vladan Nicolic, Aleksander Zograf (begge Serbia) og Darko Macan (Kroatia).

— Listen blir nok utvidet, sier Værness.

Flytter fra Grieghallen

Nytt av året er også at den populære festivalen, med over 4000 besøkende de siste årene, flytter fra Grieghallen til Bergen Kongress Senter i år.

— Vi legger ikke skjul på at Grieghallen ble for kostbar for oss, og tror nå vi har funnet et godt konsept for årets festival. Den blir i praksis også utvidet. Tegnerne kommer nemlig allerede om mandagen før, og interesserte kan følge deres prosjekter i tegnestuen i dagene før selve festivalen, som offisielt åpner fredag 12. september.

— Men selve åpningen blir markert med en gedigen fest torsdagskvelden, der De Musikalske Dvergene har forlangt å få spille, humrer Værness.

Malere møter tegnere

Værness har også god tro på et nytt opplegg til årets festival. Han har nemlig invitert billedkunstnere til møte med tegneseriekunstnere, der begge kategorier skal male sammen.

— Frode Øverli og en rekke andre tegneserieskapere har sagt ja til å være med. Det skal bli spennende å se når tegnerne tar opp malerkampen med de tradisjonelle kunstnerne, sier Værness.

Hemmelig Potter-tegner

Briten Mike Collins, blant annet tegner av Fantomet og Harry Potter, er tilbake igjen på Raptus også i år. Denne gangen skal ha gjennomføre et prosjekt som Værness kaller hemmelig.

— Vi regner med at det blir veldig populært, men vil ikke røpe noe som helst før det hele braker løs, sier han.

YPPERSTE: Kjenner du ikke til Will Eisner og «The Spirit» (tegningen) er du helt bak mål i tegneserieverdenen. I alle fall hvis vi skal tro Raptus internasjonale tegneseriefestival, som i år får legenden Will Eisner (86) til Bergen.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  2. Lam fikk halen bitt av: – Noen hundeeiere ødelegger for alle andre

  3. Sjeldan fugl observert på Hjellestad

  4. Mann funnet kniv­stukket: – Vi har snakket med ham

  5. Trump med munnbind for første gang

  6. – Hva skjer når en så stor del av livene våre ikke teller?