Ingrid Bjoner er død

Den norske operastjernen Ingrid Bjoner døde mandag, 78 år gammel.

Bjoner ble født i Kråkstad i Ski kommune i Akershus 8. november 1927. Hun utdannet seg som farmasøyt, men sang på fritiden. Året etter farmasøyt-eksamenen i 1951 ble hun oppdaget av den tyske sangprofessoren Paul Lohmann. Han mente hun burde bli Wagner-sangerinne. Det ble hun, og i løpet av sin karriere ble Bjoner særlig anerkjent for sin Wagner-tolkning.

Hun startet sangkarrieren på 1950-tallet, og var fra slutten av 1950-tallet til slutten av 1980-tallet tilknyttet operaen i München. Ingrid Bjoner ble i 1961 engasjert ved blant annet Metropolitan-operaen i New York. Fra 1959 til 1986 var hun gjest ved operaen i Wien, melder nyhetsbyrået DPA.

I 1964 ble Bjoner utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Operasjef Bjørn Simensen mener Bjoner var en av de største sangerinnene.

— Hun har vært en viktig og stor del av Den Norske Opera i mange år. Først og fremst som sanger, men også som styremedlem og inspirator og rådgiver i mange år, sier han til NRK.

I 1992 ble Bjoner professor i sang ved Norges musikkhøgskole. Etter at hun ga seg som aktiv sanger, fortsatte hun sitt engasjement. Simensen mener at vi kan takke Bjoner for at det i dag bygges ny opera i Bjørvika.

NTB