Indielegender til Bergen

De skotske indieheltene i Teenage Fanclub kommer til Bergen i februar.

90-TALLSHELTER: Kurt Cobain kalte dem verdens beste band. Liam Gallagher kalte dem verdens nest beste band. Vi snakker selvsagt om Teenage Fanclub, og i februar kommer de til Bergen igjen. Foto: Border/presse

  • Kjetil K. Ullebø
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

1991 har i løpet av de siste 25 årene fått status som et mytisk plateår. Det var året da Nirvana kom med «Nevermind», Metallica ga ut sin svarte plate, U2 kom med «Achtung Baby» og Pearl Jam kom med «Ten». For ikke å glemme R.E.M.s «Out of Time», Primal Screams «Scremadelica» og My Bloody Valentines «Loveless».

1991 var også året da Teenage Fanclub, som Nirvanas Kurt Cobain på den tiden skal ha omtalt som «verdens beste band», kom med platen «Bandwagonesque».

– Det amerikanske bladet Spin kåret faktisk «Bandwagonesque» til 1991s beste plate, foran alle disse andre. Midt i grungebølgen vekket Teenage Fanclub oppsikt med sin enkle, men geniale blanding av rufsete gitarer og tidløse popmelodier, sier Erik Fossen, musikkanmelder i Bergens Tidende.

Les også

Les også: – Chain Wallet lager stor popmusikk

– Vårt Byrds eller Beatles

12. februar spiller Teenage Fanclub i Røkeriet på USF Verftet. Og BTs Erik Fossen er ikke direkte uenig i at skottene utgjør verdens beste band. Han var i hvert fall så begeistret for nevnte «Bandwagonesque» da den kom ut i 1991, at platens ikoniske cover endte opp som motiv på ryggen av russedressen.

– Hva er spesielt med Teenage Fanclub?

– Uttrykket deres samler opp i seg et halvt århundre med popmusikk, men er likevel helt eget. Nøkkelen ligger kanskje i at de tilhører den alternative rocken, men spiller sine fuzzgitarer rett frem, med streite akkorder, lite synkoper og ingen «machismo». For mange av oss er Teenage Fanclub vår generasjons Byrds, Eagles og Beatles anno «Revolver», sier Fossen.

Utover 90-tallet fikk skottene et stadig større publikum. De fikk også flere celebre fans. Da bandet slapp platen «Grand Prix» i 1995, akkurat da britpopen var på sitt heteste, uttalte Oasis’ Liam Gallagher at Teenage Fanclub var verdens «nest beste band» (de fleste skjønner sikkert hvilket band han mente var best).

– Har holdt seg godt

Og det er nettopp «Grand Prix» Fossen nevner når han skal trekke frem Teenage Fanclubs aller beste plate.

– Her dras både produksjonen, arrangementene og låtskrivingen opp flere hakk, med deilig koring og noen rene solstråler av noen poprefrenger. Aller best er vel bassist Gerry Loves «Sparky’s Dream», en sang jeg fremdeles tenker på hver eneste dag.

– Hvordan synes du Teenage Fanclub har holdt seg?

– De holder seg bra, selv om det er lenger mellom platene og de aller sterkeste poprefrengene. På de siste platene har de jobbet mye med å raffinere uttrykket, utforske litt folkinspirasjon og dra musikken i retning både garasjerock og et mer svevende uttrykk.

– Er Teenage Fanclub verdens beste band?

– Det synes jeg svært ofte at de er, sier Erik Fossen.

Publisert
  1. Bergen
  2. Oasis
  3. Generasjon
  4. Musikk
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

  1. - Denne tatoveringen bærer jeg med stolthet

  2. Trance - ti år etter

  3. Rolling Stones med nytt album

  4. Overraskende vending fra Sondre Lerche

BT anbefaler

Omfattende koronatiltak i Bergen: – Nå må vi dessverre til pers igjen

Omfattende koronatiltak i Bergen: – Nå må vi dessverre til pers igjen, sa byrådsleder Roger Valhammer…

LES SAKEN