Filmet kirkens homoofre

Regissør Daniel Karslake (bildet) er i Bergen med sin dokumentarfilm om homofile amerikanere som er blitt utstøtt fra sine trossamfunn.

  • Kaspar Synnevåg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Dokumentaren «For the Bibel Tells Me So» har høstet begeistring i USAs filmmiljø og hos de liberale, og møtt desto mer motstand i de konservative religiøse kretsene.

— Det viktigste for meg er at det kommer en debatt. Jeg forstår at dere allerede har det her i Norge, og det er positivt. I USA er de kristne delt på midten i sitt syn på homofili. Partene møtes nesten aldri til debatt, og når de først gjør det sklir de bare mer fra hverandre, sier Karslake.

Etter gårsdagens visning deltok han selv i paneldebatt med flere representanter for Kristen-Norge.

Tok sitt eget liv

Dokumentarfilmen tar for seg fem kristne familier, som har det til felles at de har en homofil sønn eller datter. Hvordan de ulike foreldrene takler dette er svært ulikt.

En av fedrene er politikeren Richard Gephardt, som snur i sitt syn på homofili når han får vite at datteren er lesbisk. Og når han hiver seg inn i nominasjonsprosessen og stiller som presidentkandidat i USA, inviterer han sin åpent homofile datter med på løpet.

I en av de andre familiene opptrer moren så dømmende overfor datteren at de mister kontakt og fornekter hverandre. Når moren siden får melding om at datteren har tatt sitt eget liv forandrer hun syn. I dag kjemper hun en kamp mot sitt trossamfunn for å endre deres syn på homofili.

— I USA har religion enormt stor makt over mange unge mennesker, sier filmskaperen Karslake.

Han er selv homofil, og har vokst opp i en familie av sterkt troende protestanter.

— Jeg jobbet selv i New York-katedralen Riverside Church. Det var da jeg virkelig begynte å fordype meg i disse temaene, sier Karslake, som også i dag regner seg selv som dypt kristen.

Krangler om bibeltolkning

Filmens hovedtema er hvordan man egentlig skal tolke bibelens syn på homofili. Mens mange som støtter homofile i kirken er opptatt av at bibelen ikke skal leses bokstavelig, er det nettopp det Karslake prøver på i «For the Bibel Tells Me So». I filmen slipper språkeksperter og religionsvitere til og tolker homopunktene i bibelen ut fra originalspråket.

— Etter min mening skal det som står i bibelen bety forskjellige ting for ulike mennesker. Det er det som er det vakre ved bibelen, at den betyr noe for alle, sier Karslake.

Biskop Ole D. Hagesæther var egentlig invitert til BIFFs debatt om homofili etter visningen, men takket nei på grunn av tett program. I stedet kom Tor Berger Jørgensen, biskop i Sør-Hålogaland, som langt på vei deler filmskaperens syn.

Meddebattant Egil Morland, rektor ved Norsk Lærerakademi påpekte at det er stor forskjell mellom den norske statskirken, og kirkelederne i de amerikanske trossamfunnene. Samtidig var han kritisk.

— Jeg forstår ikke hvorfor de homofile vil innta de to institusjonene de aller helst ønsker å legge ned, kirken og ekteskapet, sa rektoren i sitt innlegg.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: