Dette kan du gjøre i høstferien

Denne helgen kan du velge mellom rave, Mummitrollet og svartmetall.

Publisert Publisert

KULTURSTERK HELG: Det er ikke akkurat småtterier av kulturtilbud i helgen, og du kan både ta turen for å oppleve et skikkelig rave-party eller følge Mummitrollet på nye eventyr på Den Nationale Scene.

 • Robert Nedrejord
 • Guro H. Bergesen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

KONSERT: Svartmetal på Hulen

Fredrikstadsmusikerne i Kampfar starter Europaturneen sin i Bergen. Tidligere i år vant de Spellemannpris i kategorien metal.

Hva: Konsert med Kampfar, Vreid og Dreamarcher

Hvor: Hulen

Når: Fredag, dørene åpner klokken 21.00

Hvorfor: De hardtslående musikerne i bekmørke Kampfar og Vreid har i år gitt ut hvert sitt sterke og kritikerroste album, og skal nå ut på en større europaturné sammen. Hele sulamitten starter fredag på Hulen i Bergen.

Les også

Er du like god på svart-metall som Sonic Youth-legenden Thurston Moore? Han elsker den norske svart-metalen at han like godt gav ut bok om det.

Svartmetal i en mørke grotte er ingen dårlig kombinasjon, og det er ikke så ofte band som Kampfar spiller klubbkonserter, spesielt på en så intim scene som Hulen. Fredriksstadbandet, som har holdt det gående siden 1994, vant også Spellmannpris i sjangeren metal i vår.

Metalfans er de nye turistene

TEATER: Mummi-eventyr

MUMMITROLLET I BERGEN: Fredag er det premiere på DNS sitt Mummitrollstykke, og denne gang må Mummitrollet lage teater da han havner på et flytende teater ledet av teaterrotten Ekentriske Emma. Foto: Nicklas Knudsen

Hva: Teaterstykket «Mummitroll i kulissene»

Hvor: Den Nationale Scene

Når: Stykket har premiere på fredag

Hvorfor: De aller fleste har nok et forhold til Tove Jannsons magiske verden, med råtøffe og karakteristiske Lille My, landstrykeren Snusmumriken og hovedpersonen selv, Mummitrollet.

Les også

Det er nå over hundre år siden Mummimamma ble født

Fredag er det premiere på DNS sitt eventyr fra Mummidalen «Mummitroll i kulissene». Etter at Mummidalen trues av oversvømmelse blir Mummitrollet naturlig nok innkvartert på et flytende teater, ledet av den premiere-klare Eksentriske Emma. Den rollen kommer nok komiker Christine Hope til å briljere i.

Les også

Christine Hope spiller selveste teaterrotten i Mummitroll-stykket på DNS

FESTIVAL: Litteraturfest i Odda

I MURBOLIGEN: Frode Grytten (til venstre) og Erlend O. Nødtvedt står i vinduet på Murboligen og leser for publikum, som står utenfor. Foto: Ylva Seiff Berge

Hva: Litteratursymposiet i Odda

Hvor: I Odda by

Når: Onsdag til søndag

Hvorfor: Hvert år, den samme uken i oktober, er det litteraturfestival i Odda. Og akkurat den uken, som oftest, i alle fall, eksploderer norsk natur i farger. Tenk deg da at du går rundt i Odda, inn på det nedlagte smelteverket, inn i de grå industriruinene mens naturen skriker i rødt, gult, oransje og grønt, bort til biblioteket, til Murboligen, og overalt er du omgitt av litteratur.

Les også

Tema for årets festival er «hjelp». Hva det betyr i praksis, kan du lese om her

Og så kommer kvelden, og du er i publikum, på scenen sitter to forfattere og snakker, og på benkeraden foran deg sitter det tre menn i 60-årene, lokale oddinnger, og jobber så hardt med å holde latteren inni seg at du frykter de skal få et infarkt.

Sånn kan det være på litteraturfestival i Odda. Men vi har ingen garantier.

FESTIVAL: Performancekunst i internasjonal klasse

KUNST: Finske Janne Rahkila har arbeidet med performancekunst siden begynnelsen av 2000-tallet. Verket på bildet heter «Autumn». Foto: Antti Ahonen

Hva: Bergen Internasjonale Performancefestival

Hvor: Bergen Kunsthall

Når: Frem til søndag

Hvorfor: Dette blir tredje gang Bergen Internasjonale Performancefestival går av stabelen, og fra fredag inntar en bråte flinke samtids- og performance-kunstnere Bergen, blant andre finske Janne Rahkila, tysk-tyrkiske Nezaket Ekici og lokale Gitte Sætre. Festivalen er tidligere blitt arrangert i Bergen gamle fengsel, men er nå flyttet over til Bergen Kunsthall.

Les også

Ein video der kunstnar Gitte Sætre vaskar bakken med eit norsk flagg, blei for sterk kost for gjestane ved Thon Hotel Sandven.

Performancekunst er kanskje ikke tradisjonelt kjent som den kunstformen som er lettest angripelig om en ikke har kjennskap til den fra før, men da er denne gratisfestivalen på koselige Bergen Kunsthall en god mulighet til å skaffe seg det.

KONSERT: Rave

RAVE: Dette bildet er fra ravens storhetstid, det vil si 1990-tallet. Lørdag blir det mulig å teste ut om det fremdeles funker i 2016. Foto: Oddleiv Apneseth

Hva: Rave på Landmark

Hvor: Landmark

Når: Lørdag, dørene åpner klokken 22.00

Hvorfor: Visste du at Bergen er internasjonalt kjent for sin sterke elektronisk musikkscene? Lørdag blir det mulig å utforske dette på Landmark. På programmet står blant andre produsent og dj Niilas, Velferd, Pandreas, Verdensrommet DJs og Anne Stinessen.

Les også

For bare noen uker siden var 2000 mennesker på rave i Sentralbadet

Peder Niilas Tårnesvik ga nylig ut sin første Ep på plateselskapet Balsa Wood, og er tilknyttet det bergenske musikkollektivet Vibbefanger. Pandreas heter egentlig Andreas Kleven Rasmussen, og er en jusstudent fra Ulsteinvik som det siste året har fått skryt av blant andre britiske The Guardian, og spilt på både Roskildefestivalen og Dockville-festivalen i Hamburg.

Da gjenstår bare ett spørsmål: Hvor la du lightsticksene dine?

JUBILEUM: Tatoveringsfest

DETTE FEIRES: Her tatoverer Thomas Brudvik ryggen til Kenneth Nikolaisen. Foto: Rune Meyer Berentsen

Hva: Let’s Buzz 25 år

Hvor: Garage

Når: Fredag, dørene åpner klokken 20.00

Hvorfor: En av byens best kjente tatoveringssjapper feirer 25 år på Garage. Det skal ifølge programteksten bli både underholdning, loddtrekning og minner.

Les også

Ikke alle er fornøyd med tatoveringen sin. Les om de misfornøyde her.

For de som er nysgjerrig på, og interessert i, kreativ kroppskunst, må dette være stedet denne helgen.

KONSERT: Musikkfest på Kvarteret

UNORMAL: Divisjonen er litt unormal som bergensband, de synger faktisk på østlandsk. Bandet består av musikere fra andre prosjekter som The Megaphonic Thrift, Casiokids, Silja Sol, Alibiet & Kiss Kiss King Kong. Foto: Eirik Ullebø Kopren

Hva: Konsert med blant andre Divisjonen, Rotvelt og Verdensrommet

Hvor: Det Akademiske Kvarter

Når: Lørdag, fra klokken 21.00

Hvorfor: Fredag blir det musikkfest på studenthuset Det Akademiske Kvarter, med en rekke spennende band. Blant annet leverte bergensbandet Divisjonen en sterk plate med mørk og intens rock tidligere i år, og for en uke siden slapp de sin ferskeste singel «Fra en lukket bok».

Les også

Et av bandene som spiller på Kvarteret i helgen er Bergens beste band - i fotball

I tillegg spiller rockerne i Rotvelt, drømmepopperne i FOAMMM og jazzkvintetten Liberty Pop. Utover kvelden skal også Said Warya og Verdensrommet ta over med sine basstunge DJ-sett.

Publisert

Les videre

 1. Tone ble tvangsinnlagt på Sandviken. Hun skrev ned alt som skjedde.

 2. På sin forrige plate reiste Stein Torleif Bjella hjem for å dø. Nå er han klar for livet.

 3. Rekordomsetning av kunst i Hordaland i 2015

 4. Kinoaktuelle «Marguerite» er historien om verdens verste sopran.

 1. Fjell
 2. Bergen
 3. Musikk
 4. Spill
 5. Festival