McCartney inviterer til fest - dette serverer han

På Koengen kommer Paul McCartney til å spille låter som spenner over en historie på 57 år.

KLAR FOR BERGEN: Paul McCartney fra en konsert i Frankrike i fjor.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Paul McCartney gjorde sin forrige konsert i Praha 16. juni. Derfor har vi fått en klar pekepinn på hva konsertmenyen vil bestå av i Bergen fredag kveld.

Åpner med en Lennon-låt

På de 19 foregående konsertene på «One on One»-turneen, som startet i Fresno i USA 13 april, har han totalt spilt 46 låter.

Les også

Spilte to Beatles-sanger for første gang på over 50 år

29 av disse er spilt på alle konsertene så langt, mens ni låter er spilt 18 ganger. Det betyr at utskiftningen er minimal, all den tid McCartney gjør i underkant av 40 låter hver kveld.

Av sangene han har spilt én eller to ganger er «Michelle», «Mull of Kintyre», «Get Back» og «I Saw Her Standing There».

BEATLES: Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison og John Lennon på amerikansk TV i 1964.

McCartney kommer til å gjøre cirka 25 låter fra tiden sin i The Beatles. Det vil garantert åpne med John Lennon-komponerte «A Hard Day's Night», som i vår og sommer blir spilt for første gang av et Beatles-medlem siden moderbandet selv gjorde den i California i 1965. «Love Me Do» er en annen Beatles-klassiker som ikke er blitt spilt på et halvt århundre.

Få eller ingen har så mange eviggrønne låter å servere fra en konsertscene. McCartney har blant annet vært med på å skrive 32 låter som har nådd førsteplassen på singlelisten (Billboard) i USA.

— «Yesterday» er perfekt

«Blackbird», «We Can Work it Out», «Back in the U.S.S.R.», «Eleanor Rigby», «Can't Buy Me Love», «Let it Be», «Hey Jude», «Lady Madonna» og «Carry That Weight» er blant Beatles-låtene som er servert på alle konsertene før Bergen. Og slapp av, «Yesterday» er blitt spilt 18 ganger, så den kommer sikkert – det samme med «Here, There and Everywhere» og «The Fool on the Hill».

Les også

Har du peiling på Paul McCartney? Test deg selv her!

— «Yesterday» er den perfekte komposisjonen. To minutter med perfekt melodi, perfekt tekst, perfekt arrangement. Den kan spilles alene eller med fullt orkester. «Yesterday» er utrolig anvendelig – samtidig er det en låt alle har et forhold til, sier Beatles-kjenner og NRK-journalist Bård Ose.

SUKSESS: Ingen har skrevet så mange klassikere sammen som John Lennon og Paul McCartney. Her fra 1968.

At McCartney også spiller litt mer «sjeldne» Beatles-låter, som «You Won't See Me» (fra «Rubber Soul»), gjør det spennende for blodfansen. Det samme med at han drar George Harrisons «Abbey Road»-signatur, «Something». Mens den eneste låten han spiller live fra et av verdens mest berømte album gjennom tidene, «Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band», er «Being for the Benefit of Mr. Kite», en låt John Lennon både skrev og synger på platen.

Frode Bjerkestrand:

Les også

Slike konserter er en fin kur for bergenske småbykomplekser

— Han gjør en hyllest til George, John og Linda (McCartney) på hver konsert – dem som har gått bort. Jeg kunne for så vidt tenkt meg at han spilte «While My Guitar Gently Weeps» som Harrison-hyllesten. Paul gjorde den med Eric Clapton på hyllestkonserten – og det var flott. Jeg synes også det er spennende at han tar tak i Lennons låter. Da jeg spurte ham om dette i forbindelse med konserten i Drammenshallen i 1989, var svaret: «Nei, jeg spiller ikke Johns låter denne gangen», sier Ose.

Går helt tilbake til 1958

Men Paul McCartney er mer enn Beatles. Fra den suksessrike tiden som sjef for bandet Wings, serverer han nyere klassikere som «Band On the Run», «Letting Go», «Hi, Hi, Hi» og selvfølgelig «Live and Let Die», som alle fra James Bond til Guns N Roses har dratt nytte av.

Vet ungdommene hvem han er:

— Paul må spille fra Wings og solokatalogen. Det kommer til å bli mange mellom 40 og 50 på Koengen. De har vokst opp med Wings. Paul har skrevet så ufattelig mange kjente sanger, at man uansett ikke vil få alt. Jeg kunne personlig tenkt meg at han spilte «Young Boy» fra «Flaming Pie»-albumet eller Wings-låten «Let Me Roll It» fra «Band on the Run». Det sies at hvis du gir Paul en gitar mens han sitter og slapper av, vil det komme ut en melodi kort tid etterpå. Slik er han, sier Ose.

WINGS: Paul og Linda McCartney opptrer som del av Wings i 1976.

Den eldste låten som trolig spilles i Bergen, er «In Spite of all the Danger» (skrevet av McCartney og George Harrison), som The Quarrymen, forløperen til The Beatles, gjorde allerede i 1958. Bård Ose har sett de gjenlevende originalmedlemmene av The Quarrymen, som fremdeles spiller, gjøre den låten live.

— Liverpool som by skjønte betydningen av The Beatles etter at John Lennon ble skutt i 1980 og alle samlet seg foran byens konserthall. Da først våknet politikerne. Nå er arven etter dem big business for byen. Liverpool handler om to ting, fotball og Beatles. Finn Tokvam og jeg har hatt flere gruppereiser fra Norge til Liverpool. Da møter vi dem som hadde noe med bandet å gjøre, inkludert folk fra The Quarrymen. Og vi tråkker langs barndoms stier, sier Ose.

Spilt på Koengen to ganger tidligere

Den nyeste låten på Koengen blir «FourFiveSeconds», som den odde samarbeidskonstellasjonen Rihanna, Kanye West og Paul McCartney ga ut i 2015.

Det blir også flere låter fra Paul McCartneys foreløpig siste soloalbum, «New», fra 2013. Paul McCartney stiller ikke alene på Koengen. Han har med seg et meget kompetent band. Sologitarist Rusty Anderson og trommeslager Abraham Laboriel jr. har vært med siden 2001. Sistnevnte regnes for en av bransjens aller fremste innen faget og har faktisk spilt på Koengen to ganger tidligere, med Sting i 2006 og Eric Clapton i 2008. Tangentspiller og musikalsk leder Paul Wickens har spilt i bandet helt siden 1989. Mens bassist/gitarist Brian Ray kom med i 2002. Alle fire musikerne er også sterkt delaktige på de siste albumene til Paul McCartney.

Publisert: