Foreldrekontroll

Det er ingen grunn til å legge skjul på det: Voldelige spill er gøy.

Skjermbilde fra spillet Bulletstorm. Spillet er en underholdende voldsorgie og har 18-års aldersgrense.

Jeg hadde den kjipeste moren i hele verden. Hevet over enhver tvil, et ufravikelig faktum. Hvilken rett hadde min mor til å bestemme over hva jeg skulle se? Var det ikke mitt liv og mine regler?

Jeg var offer for et nådeløst regime. Var filmen anbefalt for personer med høyere alder enn jeg hadde var sjansene minimale for at jeg fikk se den. Enkelte unntak ble gjort, men ikke uten at filmene var godkjent av toppledelsen. Dette falt ikke i god jord. Jeg protesterte, argumenterte og utfordret foreldremakten. Fåfengt og til ingen nytte.

Med årene har jeg innsett at hun hadde rett. Enkelte inntrykk bør være forbeholdt voksne. Det skjønte min mor og skjermet meg. Langt fra alle forsto dette. Når de så oppdaget hva deres barn så var eneste reaksjon total moralsk panikk og kampanjer mot videovold.

Nå har konsoller tatt over for videospillerne.

No Russian

  1. januar gikk en bombe av inne på
Les også

35 drept i terrorangrep i Moskva

Domodedovo-flyplassen i Moskva . En 20-åring fra Nord-Kaukasus sprengte seg selv i luften og drepte 36 mennesker. Lenge var det knyttet stor usikkerhet til hvem som sto bak og bakgrunnen for det tragiske angrepet. Russisk TV klarte derimot å finne en annen spennende vinkling.

Spillet «Modern Warfare 2» har et brett kalt «No Russian» . Man spiller rollen som en amerikansk agent som infiltrerer en terrororganisasjon. Dette fører til at han deltar på en terroraksjon på en fiktiv flyplass i Moskva. Oppdraget går ut på å skyte alt du ser. Ingen må overleve, forsvarsløse mennesker blir massakrert. Utviklerne skjønte at dette ville bli for mye for enkelte og gir spilleren derfor muligheten til å slippe å spille brettet selv.

Dette brettet var det russisk TV tok frem igjen etter 24. januar. For lignet ikke terroraksjonen på spillet? Kunne personen som utførte udåden blitt inspirert av spillet? Eller enda verre: Kunne et amerikansk produsert spill blitt brukt som trening for en terroraksjon på russisk jord?

Historien gikk verden rundt. Forskrekkede foreldre undersøkte spillesamlingen til sine håpefulle. Reaksjonene til de som fant noe lot ikke vente på seg: Slikt søppel må forbys.

Glemt var den egentlige årsaken til terrorangrepet. Glemt er også at brettet er en viktig katalysator for historien og at avslutningen er et nøkkelelement i spillet.

Det er lenge siden spill var noe barn drev med. Dette gjenspeiles i tilbudet. Unge voksne med egen inntekt er blant de største konsumentene. I dette segmentet trenger man ikke å holde tilbake når det gjelder vold. Tvert imot, denne gruppen ønsker det. Det er ingen grunn til å legge skjul på det: Voldelige spill er gøy.

Det som er viktig er at man må være klar over at det er piksler man maltrakterer. At man forstår at motorsager er et verktøy i virkeligheten, men i spillverden er det et ypperlig redskap å slakte demoner med. Med dagens grafikk og kløktigheten til de som lager spillene er ikke dette noe man kan forvente at barn nødvendigvis forstår. Det er der foreldrene kommer inn.

Foreldrekontrollen

I medietilsynets rapport om unge og digitale medier fra 2010 kan vi lese at 30 prosent av barn mellom 9 og 13 har spilt spill med 18+ merking. For barn mellom 13 og 16 er tallet 57 prosent. Skal disse tallene reduseres må kunnskapsnivået til foreldrene økes. De må lære hva spill er og være klar over ansvaret de påtar seg når de tar en konsoll i hus.

Begynn med å kopiere min mor. Respekter aldersgrensen som er satt på spillet . Er du i tvil så les deg opp om spillet på nettet. Barnevakten.no er en nettside som spesialiserer seg på å veilede foreldre i den digitale jungelen. Du kan bruke youtube og søke etter scener fra spillet (søk på navnet på spillet og gameplay ). Samtaler med lærere og andre foreldre kan være nyttig for å avsløre om barna spille for mye spill de ikke burde. Flere undersøkelser har funnet sammenhenger mellom voldelig oppførsel hos barn og voldelige spill.

Konsoller har også avanserte muligheter som kan settes opp. Her har man muligheten til å sette begrensning på aldersgrense for spill og tid barnet spiller. Man kan legge unntak for spill man selv godkjenner. Dette gjør at man også har kontroll når barna er hjemme alene eller med barnevakt. Veiledninger for de ulike konsollene finner du nederst i saken. Enkelte spill har også muligheten for å kontrollere hvor voldelig spillet skal være.

Til slutt er det opp til deg hvordan du ønsker å håndtere dette. Selv har jeg bestemt meg for å bli den kjipeste faren i verden.

Veiledninger for de ulike konsollene

Veiledning for forledrekontroll på xbox 360

Veiledning for foreldrekontroll på Playstation 3

Veiledning for foreldrekontroll på Wii

Artikkel oppdatert etter innspill fra kommentar fra Lametrie

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!