EM-sølv til Eikanger-Bjørsvik

Eikanger-Bjørsvik fikk like mange poeng som vinneren, men endte på sølvplass i EM.

NEST BEST: Eikanger-Bjørsvik hadde like mange poeng som vinneren, men tapte fordi pliktnummeret deres var dårligere enn vinnerens.

KLAR TONE, TAKK: Det var mange vestlendinger som heiet Eikanger-Bjørsvik frem under EM i Oslo Konserthus. Etter åtte uker på TV-skjermen i NRKs dokumentarserie «Korpsfiksert» denne vinteren og våren, har flere i Norge fått øynene opp for brasserne fra Nordhordland. Her leder dirigenten David King gjengen gjennom en siste finpuss før det virkelig gjelder. Stein J. Bjørge, Aftenposten

— Du blir skuffet, men vi er nå tross alt helt i toppen, sier bandmanager Viggo Bjørge i Eikanger-Bjørsvik Musikklag.

Selv om Eikanger-Bjørsvik fikk like mange poeng som Cory Band fra Wales, endte de på sølvplass i EM i brass i kveld.

Fredag spilte alle de 11 korpsene samme pliktstykke, mens de lørdag spilte et selvvalgt stykke.

Reglene er slik at dersom to korps får like mange poeng, vinner den som får flest poeng på pliktnummeret.

Fredag fikk Cory Band 95 poeng, mens nordmennene fikk 94 poeng. Da er det en fattig trøst at Eikanger-Bjørsvik lørdag slo dem 97-96. — Vi hadde trodd at hvis vi skulle bli slått, så var det i dag, ikke i går, Bjørge.

Vant selv på samme regel

"2nd place for us, a bit dissapointing, beaten by Cory Band. Congratulations to them and thanks to all for a great weekend!", tvitret Eikanger-Bjørsvik like etter at kåringen var unnagjort.

Ifølge Bjørge skjer det rett som det er at to lag får like mange poeng.

— Det skjedde seinest i februar da vi vant NM. Jeg tror også at Cory Band to ganger tidligere har tapt EM på denne måten, sier bandmanageren, som gratulerer waliserne.

Da BT snakket med Bjørge rundt kl. 22.30 lørdag kveld hadde han en liten samling med korpset, før de skulle møte de andre deltakerne for en fest.

Søndag skal de to toppkorpsene holde konsert sammen.

Slik gikk det

Her er poenglisten:

1. plass: 191 poeng (95-96) - Cory Band (Wales)

2. plass: 191 poeng (94-97) - Eikanger-Bjørsvik (Norge)

3. plass: 186 poeng (92-94) - Black Dyke Band (England)

4. plass: 184 poeng (89-95) - Brassband Buizingen (Belgia)

5. plass: 182 poeng (91-91) – Brass Band Schoonhoven (Nederland)

6. plass: 182 poeng (90-92) - Brass Band Fribourg (Sveits)

7. plass: 181 poeng (88-93) - Leyland Band (England)

8. plass: 177 poeng (87-90) - Paris Brass Band (Frankrike)

9. plass: 173 poeng (85-88) - Windcorp Brass Band (Sverige)

10. plass: 172 poeng (83-89) - Brassband Oberösterreich (Østerrike)

11. plass: 171 poeng (84-87) - Lyngby-Taarbaek Brass Band (Danmark)

Tallene i parentes viser poeng for henholdsvis pliktstykket fredag og det selvalgte stykket lørdag.

- Stor interesse

Kommunikasjonssjef Stig Ryland i Norges Musikkorps Forbund var lørdag kveld overlykkelig etter arrangementet.

— Det har gått fantastisk godt. Vi har hatt utsolgte saler i to dager. Det er ingen tvil om at interessen for brassband er stor, sier han.

Få timer før vinneren ble kåret, uttalte Viggo Bjørge i Eikanger-Bjørsvik følgende til BT:

— Vi er ekstremt fornøyd med det vi gjorde i går. Vi er fornøyd i dag også, selv om det ikke har vært en like god dag. Men dette er pirk, altså. Responsen fra salen har vært fantastisk begge dagene – nærmest ekstatisk.

Eikanger-Bjørsvik vant selv EM-gullet i 1988 og 1989. Med 14 NM-titler og 18 ganger på EM-scenen var det et drevent brassband som spilte på hjemmebane - i hvert fall når det kommer til land.

Tøft pliktnummer

Totalt konkurrerte 11 korps fra ti land, og musikerne fra Nordhordland representerte Norge. Fredag spilte alle det samme, et nyskrevet verk av den norske komponisten Stig Nordhagen fra Kristiansand. Pliktnummeret skrives alltid av en komponist fra arrangørlandet, og tanken er å utfordre korpsene. Eikanger-Bjørsvik begynte å øve på verket rundt midten av mars da partituret kom.

— Vi måtte jobbe mye. Det er et helt nytt tonespråk, og forteller Bjørge.

Lørdag ettermiddag gjorde nordhordlendingene unna sitt valgfrie nummer «Spiriti» fra 2010 av østerrikeren Thomas Doss.

Blant favorittene

Eikanger-Bjørsvik var blant favorittene sammen med fjorårsvinner Black Dyke Band fra Yorkshire i England.

- Hva har dere gruet dere mest til i år?

— Egentlig har alle bare gledet seg denne gangen. Vi er godt forberedt, og har sett frem til å vise hva vi kan. Vi har vært opptatt av å kontrollere nervene, og holde avtalene på hvordan vi skal spille. For å få flyt i musikken, må vi nemlig avtale hvem som skal puste når. Det er liksom lakmustesten for oss, og det har gått veldig fint, sier Bjørge.

Ingen ødelagte instrumenter

I år har de heller ikke trengt å bekymre seg for om instrumentene kom hele og fine frem til konkurransearenaen siden de denne gangen kunne kjøre dem i lastebil over fjellet til Oslo. Når de må sende stort sett alle instrumentene med fly, er det alltid ett eller annet som ryker. Særlig tubaer og tromboner er utsatt.

— Alltid den store frykten, sier Bjørge.

Det har vært mange vestlendinger i salen i Oslo Konserthus, men etter NRKs dokumentarserie «Korpsfiksert» denne vinteren og våren, har flere i Norge fått øynene opp for brasserne fra Nordhordland.

I brass-EM er det helst de vestlige landene som stiller. Med unntak av noen baltiske land, er det ingen fra den østlige delen av kontinentet.

- Snurrer rette veien

Nivået på brassbandene er «enestående høyt», ifølge president Ulf Rosenberg i European Brass Band Association, EBBA.

— Kvalitetsspiralen snurrer fortsatt rette veien. Kravene blir større, og det kunstneriske, musikalske og tekniske nivået er veldig bra. Vi er på en god og jevn utvikling som har vart lenge, sier Rosenberg.

Presidenten peker på to utviklingstrekk i brass-EM: Paris Brass Band som fikk stående ovasjon i dag - et korps mange ikke har vært oppmerksomme på. Og korps fra Nederland er kommet veldig sterkt de siste årene. De britiske har jo vært gode i 150 år, som han sier.

Førstepremien er instrumentet Euphonium fra Besson-fabrikken til en verdi 50.000-60.000 kroner og 3000 euro i cash.

Ny runde neste år

Det er vinneren av de nasjonale konkurransene som går videre til EM. I tillegg får vinneren fra året før lov til å prøve seg igjen. Eikanger-Bjørsvik ble norgesmestere i år også, så neste år står de på scenen i Perth i Skottland.

Bandene består stort sett av rundt 30 musikere, Eikanger-Bjørsvik har 32. I det norske bandet er antallet kvinner og menn jevnt fordelt. Nesten halvparten har ifølge Bjørge bakgrunn fra Nordhordland, resten er innflyttere og studenter i Bergen.

svp://29713