Naziopptøyer på Harmonikonsert

Et pussig sammentreff med Ole Bull som midtpunkt fremkaller minner fra en dramatisk konsert i Harmonien, der jødeforfølgelse var den uhyggelige grunntonen.

Publisert Publisert
  • Kjell Leikvoll
iconDenne artikkelen er over 18 år gammel

En dag i januar fikk jeg en avisartikkel fra USA, om en fiolin som hadde tilhørt Ole Bull. Samme uke urfremførte Bergen Filharmoniske Orkester Olav Anton Thommesens tolkning av Ole Bulls fiolinkonsert, «BULLseye». Dette pussige sammentreffet, med Ole Bull som midtpunkt, er det som fremkaller minnene fra den dramatiske konserten, som fant sted 16. januar i 1941.

Forbud mot jøder

Harmonien spilte sine torsdagskonserter for fullt hus i Konsertpaleet. Tomme benkerader betydde at solisten var tysk ý eller ikke hadde det rette nasjonale sinnelag. På dirigentpodiet ruvet som oftest den fortreffelige leder Harald Heide. Han hadde et begrenset antall musikere til rådighet sammenlignet med orkesteret i dag, og spillekvaliteten stod også tilbake for dagens orkester, til tross for flere dyktige gruppeledere, gjerne hentet fra Tyskland lenge før krigsutbruddet.

Programvalget måtte begrenses av mange ulike grunner. Komponister med jødisk bakgrunn, Mendelssohn og Mahler og flere andre var det strengt forbudt å spille.

Bulls Guarneri del Gesu

Vi skoleelever, tenåringer i det hele tatt, var regelmessig til stede på Harmonikonsertene, noen selvsagt i mangel av andre underholdningstilbud. Men denne torsdag skulle noe spesielt, noe ekstraordinært foregår i Harmonien. Avisene fortalte dagene i forveien om begivenheten der siste halvdel av konserten var knyttet til Ole Bull ý og ikke nok med det: Ernst Glaser skulle tolke musikken ý «Polacca guerriera» blant andre verk, på mesterens eget instrument, en ekte Guarneri del Gesu-fiolin.

Ned med jødene!

Første del av konserten, Haydns Symfoni nr. 100, forløp etter vanlig god standard mener jeg å huske. Men så hendte det som ingen av tilhørerne hadde forutsett. Etter den ekstra lange pause registrerte jeg fra min plass på galleri som flere andre at unghird i uniform stilte seg langs sideveggene. Vi ante at noe ville skje. Den forventningsfulle stemning etter Haydnsymfonien var vendt til følbar uhygge før Harald Heide kom på scenen for å meddele publikum at siste del av konserten dessverre måtte avlyses.

Da skjedde eksplosjonen! «Ned med jødene» ropte hirden og ledsaget utbruddet med flygeblad som henviste til kveldens solist — «norsk ungdom tillater ikke at vår germanske ære tilsvines av jøden Moses Salomon». Publikum var i opprør. Fra min plass, ganske nær Harald Sæverud, observerte jeg tydelig hans vrede mens opprøret utviklet seg i foruroligende grad. Harald Heide oppfattet situasjonen.

Med ett stod han på dirigentpodiet, hevet taktstokken og orkesteret stemte i med «Ja, vi elsker». Noen sang ý unghirden stod i positur med sin heilhilsen ý de torde vel ikke annet, men viktigst ý kveldens solist, Ernst Glaser ble ledet ut bakdøren og brakt i sikkerhet.

Undergrunnskonserter

Publikum sviktet etter hvert de offentlige konserter mens et rikt konsertliv florerte i det skjulte. Mange av oss vandret i mørklagte gater til huskonserter, til kor- og orkesterkonserter i lokaler der man suverent hevet seg over smålige programrestriksjoner.

Griegjubileet i 1943 ble etter forholdene verdig markert i ulike omgivelser, men på sin måte har jeg fremst i min erindring konsertbegivenheten januarkvelden i 1941, da solisten og nasjonalklenodiet, Ole Bulls fiolin, aldri nådde frem til scenen.

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her er Sara blitt stoppet av UP på E39: – Håpet de med vestene var fiskere

  2. Oppkast på bussen ikke fjernet etter tre dager: – En smittekilde på hjul

  3. Økende smittetrend i flere byer: – Befinner oss på et vippepunkt

  4. Folgefonnas hemmelig­heter er avslørt. – Ukjent for alle, og mye mer dramatisk enn vi trodde.

  5. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  6. Mulig utbrudd i Oslo: Minst tre smittet og rundt 50 i karantene etter fester