Alle elsker Yngve

«Mannen som elsket Yngve» og «Kautokeino-opprøret» ble årets store Amandaprisvinnere, mens Trond Espen Seim vant for sin Veum.

  • Kaspar Synnevåg
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Stian Kristiansens regidebut og Nils Gaups episke drama fikk begge fire Amandapriser hver, da bransjen samlet seg for «feire de flinke folka i norsk filmbransje» — som programleder Guri Solberg uttrykte det da Amanda-showet gikk av stabelen i Haugesund i går.

— Dette har mer enn noe annet vært et lagarbeid, skrålte en overveldet produsent Yngve Sæther etter at den siste og kanskje gjeveste prisen ble delt ut på Festiviteten i Haugesund lørdag kveld.

«Mannen som elsket Yngve» ble både beste norske kinofilm og beste barne- og ungdomsfilm, og fikk dessuten prisene for beste regi og beste klipp.

Overbegeistret Renberg

Dermed måtte Stian Kristiansen stige opp på scenen på rekke og rad, lettere storøyd, mens en overbegeistret romanforfatter Tore Renberg nærmest knakk sammen av begeistring.

Og mens Rolf Kristian Larsen og resten av Mathias Rust Band dro i gang en dundrende versjon av «Fittesatanarkikommando», møtte en stadig storøyd Kristiansen pressen med en utilslørt hyllest til nettopp Larsen og de andre skuespillerne.

— Jeg har sett filmen så mange ganger, men jeg tror på dem hele tiden. De er så jævla bra, sa en fornøyd Kristiansen.

I antall priser måtte likevel ungdomsfilmen se seg slått av den langt mer erfarne Nils Gaup.

Folkets favoritt

Hans filmepos «Kautokeino-opprøret» ble belønnet med fire fagpriser og forsynte seg spesielt av de tekniske prisene. Men i tillegg ble filmen utpekt som tv-seernes favoritt i sterk konkurranse med «Lange flate ballær II».

— Dette betyr at jeg får lage en film til. Det er fint å få priser av fagjuryer, men jeg lager film for dere som vil se dem, så denne prisen var det hyggelig å få, sier Gaup.

Han var stolt over å ha greid å lage det han selv kaller «en ikke-kommersiell film» som svært mange har oppsøkt kinosalene for å se.

Bra mann, bra manus

Også teamet bak «Varg Veum - Falne engler» kunne koste på seg champagne etter gårsdagens prisutdeling.

Ikke bare vant Trond Espen Seim i konkurranse med sterke kandidater som Aksel Hennie («Lønsj») og Rolf Kristian Larsen («Mannen som elsket Yngve»). I kategorien beste manus måtte Johan Bogaeus («Tatt av kvinnen») og unge, lovende Ole Giæver («Sommerhuset») se seg slått av de bergenske Veum-forfatterne Thomas Moldestad og Siv Rajendram Eliassen.

Det ble ingen Amanda for beste kortfilm på bergensbaserte Pål Øie, som var nominert i kortfilmkategorien for grøsseren «Familien Bergs erfaringer».

Den tapte for en film den også konkurrerte mot i Grimstad - nemlig Hanne Larsens «Varde».

Mest show laget far og sønn Klemetsen da «Blod & ære» hanket inn dokumentarfilmprisen. «We are the champions» sang de, lykksalig, og ganske presist. Filmen vant også dokumentarfilmprisen under kortfilmfestivalen i Grimstad.

- Jeg er for ung

Regissør Knut Erik Jensen ble belønnet med Amandakomiteens ærespris for sin lange og solide innsats for filmen. Med dokumentar og fiksjon har 67-åringen gitt kinopublikummet glimt av Nord-Norge.

— Jeg er stolt og overrasket, men synes kanskje jeg fikk denne prisen for tidlig, sa Jensen leende etter han hadde mottatt prisen.

Regissøren er stadig aktiv og har premiere på sin neste film «Iskyss» i høst. For sin kanskje største publikumssuksess, «Heftig og Begeistret», fikk Knut Erik Jensen to Amanda-priser i 2001.

Strålende kvinner

Finske Anni-Kristiina Juuso vant prisen for beste kvinnelige hovedrolle i «Kautokeino-opprøret». Den strålende kvinnen var helt overveldet over premien.

— At jeg skulle vinne her i Norge hadde jeg ikke trodd. Jeg tenkte at dere nordmenn er veldig patriotiske, som oss i Finland, ler hun.

Prisene for beste kvinnelige birolle gikk til Ane Dahl Torp for rollen som Leni «Lønsj». Det er tredje gang Ane Dahl Torp vinner Amanda, men overraskelsen og gleden sto ikke tilbake likevel.

— Det er hyggelig å bli satt pris på selv om man har vunnet før. Rollen i «Lønsj» var veldig vanskelig, helt ulik de oppgavene jeg har gjort tidligere, sier Ane.

Grand old man

I en alder av 84 år og med en av Norges lengste merittlister over deltakelse i film og teater, fikk Espen Skjønberg Amandaprisen for beste mannlige birolle lørdag kveld.

— Når man har kommet til sjels år og alder er det enkelte ting man avskriver. Selv hadde jeg avskrevet filmfestivalen i Haugesund for lenge siden. Også står jeg her i kveld, sa Skjønberg da han mottok statuetten av den ferme Amanda.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Skjønberg fikk prisen for sin innsats i Bent Hamers film «O'Horten». Fra før ble han i 2004 tildelt Amandakomiteens ærespris.

BESTE MANN: Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Trond Espen Seim for hans innsats som Varg Veum i «Falne Engler». - Jeg synes det er en jævlig bra film, sa Veum i sin tale. Prisutdeler var Ingrid Bolsø Berdal. FOTO: SCANPIX
GRAND OLD MAN: Espen Skjønberg fikk prisen for beste mannlige birolle for sin rolle i «O'Horten» under utdelingen av Amandaprisen i Haugesund lørdag kveld. FOTO: SCANPIX
ÆRESPRIS: Amandakomiteens ærespris gikk til regissør Knut Erik Jensen. Prisutdeler var kulturminister Trond Giske. FOTO: SCANPIX
FOLKETS AMANDA: Produsent Jørgen Storm Rosenberg (t.v.) og regissør Nils Gaup jubler for folkets Amanda til «Kautokeino-opprøret». FOTO: SCANPIX
BESTE KINOFILM: «Mannen som elsket Yngve» ble kåret til årets beste norske kinofilm. Skuespiller Ida Elise Cleve Broch (f.v.), skuespiller Arthur Berning, produsent Yngve Sæther og hovedrolleinnehaver Rolf Kristian Larsen. FOTO: SCANPIX
Publisert
  1. Film
BT anbefaler

– Han er forberedt på lang straff

De to 20-åringene bodde sammen på Eidsvåg i Bergen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Travelt for politiet med fest, fyll og brann

  2. Smitte på sju fly til og frå Bergen

  3. I fjor var det skrint. – I dag plukka vi to tonn før lunsj.

  4. – Jeg har egentlig lagt Brann og Bergen bak meg

  5. – Vi elsker deg for alltid

  6. – Hver kveld ber jeg om det samme