- Han var som en vanlig, fotballgal mann

Ingerlise Størksen i Ephemera så fotballkamp med helten David Bowie i Bergen. Dødsfallet hans kom som et sjokk på artisten.

VARMET OPP: - Det var en ut-av-kroppen-opplevelse, sier Ingerlise Størksen (i midten) i Ephemera. Sammen med Christine Sandtorv (til venstre) og Jannicke Larsen fikk hun varme opp for helten David Bowie i Bergen i 2004.
  • Harald Espeland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I 2004 spilte nå avdøde David Bowie for over 13 000 på Koengen i Bergen. Ingerlise Størksen og de to andre i Ephemera fikk æren av å varme opp for den britiske superstjernen. Den bergenske artisten har hørt på Bowie helt siden hun var barn, og fikk et minne for livet julidagen for snart 12 år siden.

— Når noen spør meg hva som var høydepunktet med Ephemera, så svarer jeg alltid den dagen der, sier Størksen.

LES OGSÅ:

Les også

David Bowie er død

— Et voldsomt engasjement

Konserten fant sted samtidig som England spilte kamp mot Sveits under fotball-EM i Portugal. Kampen endte 3-0, og en 18 år gammel Wayne Rooney hadde scoret to mål. Bowie var i ekstase. Størksen fikk sammen med bandvennene Christine Sandtorv og Jannicke Larsen sitte og se kampen med Bowie backstage.

— Det var et voldsomt engasjement på han. Han var som en vanlig fotballgal fan. Vi spiste mat sammen, og fikk gitt han noen Ephemera-plater. Det var en helt fortryllende dag - en ut-av-kroppen-opplevelse, sier bergensartisten.

LES OGSÅ:

Les også

Endelig en skikkelig comebackplate fra Bowie.

— Stor inspirasjon

Under konserten var Bowie tydelig strålende fornøyd etter England-seieren i VM. Resultatet var noe av det første han annonserte til publikum da han kom på scenen. Bowie har vært en stor inspirasjon for musikken hennes, forteller Størksen.

- STORT: Å varme opp for David Bowie var høydepunktet i Ephemera-karrieren, forteller Ingerlise Størksen (til venstre). Her på scenen sammen med Christine Sandtorv (i midten) og Jannicke Larsen under konserten på Koengen.

— Jeg har hatt et veldig nært forhold til ham. Musikken hans har fulgt meg hele livet, og jeg har mange minner knyttet til den - både fra ungdomstiden og det tidlige voksenlivet. Han er selvsagt en veldig stor inspirasjon som musiker til å lytte på og lære av, og en fantastisk artist å se opp til.

Bowie hadde kjempet i 18 måneder mot kreft - en sykdom de færreste visste han hadde. For Ingerlise Størksen kom det som et sjokk da hun i dag morges fikk høre at stjernen var død.

— Det kom veldig uventet, som det sikkert gjorde for mange andre også. Han er en av de største, i alle fall for min del.

David Bowie-konserten var ifølge BT-anmelder Einar Engelstad glimrende. Verre var det med Englands EM-skjebne. Som engelskmennene nærmest har tradisjon for i mesterskap, røk de ut på straffespark - denne gang i kvartfinalen. Motstander Portugal skulle senere tape finalen 1-0 mot Hellas, som overraskende ble europamestere det året.

Hadde Bowie i publikum

Størksen og Ephemera er ikke de eneste bergensartistene som opplevde nærkontakt med Bowie. Annie spilte en gang konsert i New York, og plutselig ble hun gjort oppmerksom på at David Bowie var blant publikum.

SPILTE FOR BOWIE: Annie ble starstruck da hun fikk Bowie i publikum i New York.

— Vi spilte på et gammelt teater ved The Bowery, og Bowie satt på balkongen. Da jeg fant ut det, ble jeg rimelig starstruck. Men jeg turte ikke går bort til ham etterpå.

Artisten bak låter som «Chewing Gum» og «Heartbeat» mener Bowie var et multitalent.

— Jeg har hørt mye på Bowie og har vært veldig opptatt av ham i perioder. Jeg hørte på «Heroes» og «Scary Monsters» på repeat. Tekstene og universet han skapte var et sted man ville være for alltid. Han var på alle måter en stor multikunstner, og han kombinerte musikk, film, mote og kunst like naturlig og lett som andre tar seg et glass Biola.

Artister i sorg

På sosiale medier hyller både artistkolleger og fans av David Bowie etter 69-åringens dødsfall. Blant dem stasledere som Storbritannias statsminister David Cameron og musikere som Kanye West og Madonna. Beatles-legende Paul McCartney sender også en siste hilsen til sin gamle venn og kollega.

— David var en stor stjerne, og jeg setter svært stor pris på stundene vi hadde sammen. Musikken hans spilte en stor rolle i britisk musikkhistorie, og det gjør meg stolt når jeg tenker på den enorme påvirkningskraften han har hatt på folk over hele verden, er noe av det McCartney skriver på sin egen Facebook-side.

Også bergensartisten Aurora tar til Facebook for å hylle artisten.

— Verden har mistet et geni. Jeg kan ikke tro det. Sangene dine vil aldri dø. Jeg vil høre på «Starman» hele resten av dagen, skriver hun, og viser til låten fra det legendariske Bowie-albumet «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars» fra 1972.

— Vi vil aldri glemme deg. Jeg håper familien får sørge i fred, fortsetter det unge stjerneskuddet.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Musikk
BT anbefaler

Han var kjendisadvokat og gift med ordføraren. Bak fasaden var Odd Drevland (71) i ferd med å gå til grunne.

Han var kjendisadvokaten som vart kjendisfange. For første gong fortel Odd Drevland (71) si historie.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Lekkasje på skole: – Vann fosset inn

  2. Slik ser det ut etter stor­brannen: – Mykje har smelt og gått i lufta

  3. Satte finger fast i løperhjul

  4. Her blir Martine Myhr verdensmester i benkpress

  5. Han var kjendisadvokat og gift med ordføraren. Bak fasaden var Odd Drevland (71) i ferd med å gå til grunne.

  6. – Kan vi ikke bare droppe bursdagsgaver?