Søsken i kampen om tiden

Lillesøster er sjef når søsknene Kjersti og Knut Elvik lager forestilling på DNS.

svp://86104

— Eg e litt varm i tuppen, eller skal eg si tupeen?

Knut Elvik har akkurat spilt en scene fra "Momo, eller kampen om tiden" mens Kjersti Elvik har studert innsatsen. Han spiller frisøren Fusi og skilpadden Kassiopeia mens hun er regissør i den nye familieforestillingen som bygger på Michael Endes roman.

— Sjamponering og snikk snakk er mitt spesiale, sier storebror og kikker på håret til lillesøster.

"Momo, eller kampen om tiden" har et alvorlig grunntema, men også mye humor, forsikrer de. En drøy uke før premieren kjemper de selv med tiden for å få alt klart på Store Scene.

Regidebut i Bergen

Dette er Kjersti Elviks regidebut i hjembyen, men hun har også tidligere regissert forestillinger, blant annet i samarbeid med storebroren. Søsknene hevder at det ikke har vært kjefting under innstuderingen. Bare konstruktivt samarbeid.

— Det er gøy å jobbe sammen. Jeg glemmer av og til at han er min bror, sier hun.

— Og så kaller hun meg Gunnar, supplerer han.

— Det er når jeg har hjemlengsel, forklarer Kjersti Elvik, som vanligvis bor i Oslo med mannen Gunnar Martinsen og deres sønn på ni år.

— Når Kjersti jobber her i Bergen, inviterer jeg henne på middag og tar godt vare på henne, forsikrer han.

— Det hjelper litt på hjemlengselen, sier hun, som selv spilte i "Hellemyrsfolket" og dermed har vært en del borte fra mann og barn i det siste.

Lytteren Momo

"Momo, eller kampen om tiden" handler om de grå mennene som stjeler folks tid. En liten jente, Momo, dukker opp fra intet og blir historiens heltinne.

— Det er en gave å få en så meningsfylt rolle i en barneforestilling med sjeldent mye poesi og filosofi, sier Thea Borring Lande i tittelrollen.

— Momo er ikke klokere enn barn flest og kan heller ingen kunster, men hun er flink til å lytte til andre. Dette er først og fremst et stykke om kjærlighet og tilhørighet, og jeg håper det kan inspirere familier til å være sammen uten store planer. Det er da de fineste samtalene oppstår.

Lande leste selv boken som barn og husket dramaet og hovedtrekkene i historien da hun skulle i gang med teaterversjonen.

— Nå angår denne historien meg på en helt annen måte, den får meg til å tenke på hva jeg vil bruke tiden min på, sier hun.

KJÆRLIGHET: "Momo, eller kampen om tiden" handler først og fremst om kjærlighet og tilhørighet, mener Thea Borring Lande, som spiller Momo. Her sammen med regissør Elvik og Irene Waage (Lilliana).

svp://86104