Se hva som skjer i Halloween-helgen

Hva skal Frank Aarebrot bruke 227 minutter på en fredagskveld? Og hva skal én av byens beste rappere i helgen? Ukens fem fine har svaret.

TO ALTERNATIV: Skrekk eller amerikansk politikk? Denne helgen byr på begge. Foto: Filmweb/Helge Skodvin

 • Guro H. Bergesen
 • Kjetil K. Ullebø
Publisert Publisert

FESTIVAL: Elektronikk i Skostredet

KULTARTIST: Begrepet kultartist blir brukt i tide og utide. Men i tilfellet Molly Nilsson gir begrepet en viss mening. Foto: Chris Filippini

icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Hva: Ekkofestivalen

Hvor: Østre

Når: Begynte onsdag, varer til og med fredag 4. november.

Hvorfor: «Windows 95, you’re long gone but I’m still alive». Slik begynner låten «1995», av den Berlin-bosatte svensken Molly Nilsson. Årets utgave av Ekko, som er Bergens festival for elektronisk musikk og samtidskunst, har artister som Møster, Jenny Hval og Gundelach på plakaten. Men jeg gleder meg mest til førstkommende fredag, da artisten som har klart å skape musikalsk poesi av det relativt lite poetiske PC-programmet Windows 95 opptrer.

Les også

Kjetil Møster skal opptre på Ekkofestivalen. Tidligere i år fikk han Bergen kommune sin kunstnerpris.

Molly Nilsson blander synthpop og «gjør det selv»-estetikk på en herlig måte, og nevnte «1995» var en av fjorårets fineste poplåter. I begynnelsen av karrieren ga hun ut musikken sin på hjemmebrente CD-er i noen hundre eksemplarer, men etter hvert har hun fått en stadig større fanskare. Begrepet «kultartist» blir brukt i tide og utide, men i tilfellet Molly Nilsson gir det en viss mening.

Samme kveld kan du på Østre få med deg Oslo-duoen Trist Pike, som består av blant andre den bergenske journalisten, forfatteren og Twitter-legenden Svein Strømmen. Da kan du finne ut hva sjangeren «hevn rock» innebærer (ja, det skrives sånn). Trist Pike har etter sigende hatt noen episke konserter i Oslo. Men har de det som skal til for å overbevise Bergen?

av Kjetil K. Ullebø

FOREDRAG: 227 minutter med Frank

FREDAGSMORO: Han i midten skal blant annet snakke om de to andre. Som altså er presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald J. Trump. Foto: John Locher, AP/Helge Skodvin/Patrick Semansky, AP

Hva: Foredrag om det amerikanske valget av Frank Aarebrot

Hvor: Det Akademiske Kvarter

Når: Fredag fra klokken 19.45

Hvorfor: Akademisk sakte-TV med statsviter Frank Aarebrot er festlig av flere grunner. Den første er at det ofte er svært underholdende. Den andre er at det er ganske informativt. Og den tredje er at det er utrolig fint og litt rørende at så mange studenter bruker fredagskvelden sin på å høre på den 69 år gamle professoren snakke om politikk og historie.

Les også

Les om velgerne i Vigo county som alltid gjetter rett president

Denne høsten er det – for dem som har oppholdt seg i en hule det siste året og ikke har fått det med seg – presidentvalg i USA. Det er også 227 år siden USAs grunnlov trådte i kraft. Derfor blir det 227 minutter om amerikansk politikk på fredag. Og etter alt å dømme blir det 227 interessante minutter.

av Guro H. Bergesen

FILM: Skrekk på Chagall

SKREKK: Betsy Palmer i «Friday the 13th» fra 1980. Foto: Filmweb

Hva: Halloweenfeiring med film og DJ

Hvor: Chagall

Når: Fredag fra klokken 21

Hvorfor: Hva er den skumleste filmen som er laget? Om du hadde stilt det spørsmålet i 1980, hadde du nok fått et ganske annet svar enn du får i dag. I 1980 var det relativt sannsynlig at mange ville sagt at det var den første «Fredag den 13de»-filmen. Selv om filmen fremdeles er både ekkel og skummel, har det skjedd en del på spesialeffekt-fronten siden da.

Les også

Uææææ! var tittelen på Britt Sørensens anmeldelse av 2009-versjonen av «Fredag den 13de»

På Chagall fredag tar de Halloween-feiringen på forskudd med «Chagalloween». Det blir visning av filmen «Fredag den 13de» og klubb etterpå, skummel pynt og rom for utkledning for den som må ønske det.

Les også

Les hva Halloween-entusiast og BT-journalist Elisabeth de Lange Gjesdal mener om Halloween-hatere

For ordens skyld: Halloween er egentlig natt til allehelgensdag, som er 1. november. Og så er Halloween først og fremst en amerikansk tradisjon. Men det er lov å ha det gøy likevel, si!

av Guro H. Bergesen

KUNST: Se den nye kunstskolen

SLIK BLIR DET: Mye har endret seg siden Snøhetta vant arkitektkonkurransen i 2005. Nå får byens borgere en mulighet til å se hvordan nye KHiB blir. Foto: Snøhetta, Mir (illustrasjon)

Hva: Åpen dag på den nye Kunst- og designhøgskolen

Hvor: Møllendalsveien 61

Når: Lørdag fra 11 til 14

Hvorfor: I mai 2017 planlegger Kunst- og designhøgskolen i Bergen å begynne innflyttingen i de nye lokalene på Møllendal.

Lørdag kan nysgjerrige bergensere se den nye kunstskolen for første gang. Det blir omvisninger, film og bilder, ifølge programteksten.

Snøhetta vant arkitektkonkurransen allerede i 2005, men først nå nærmer det seg ferdig. Bygget skal etter planen være ferdigstilt i løpet av høsten 2017. Fra 2005 og frem til nå har det skjedd flere endringer, blant annet med hvordan taket skal bli. Arkitekturpsykolog Eirik Glambek Bøe har kalt hele saken en fadese, og sa til BT i mars 2015 at det bygget som nå settes opp er Snøhetta på sparebluss.

Les også

KHiB og UiB vil opprette kunstnerisk fakultet i Bergen

– Dette er et veldig komplekst bygg, derfor har det tatt lang tid å få alt på plass. Jeg er veldig fornøyd med det endelige utkastet og materialet som er valgt. Vi mener vi får et bygg som både er estetisk fint og veldig funksjonelt, sa Gerd Tinglum, rektor ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen (KHIB) til BT i 2015.

Lørdag kan vi finne ut hva som stemmer.

av Guro H. Bergesen

KONSERT: Sjekk ut V-stilen

INTENS: Bergensrapperenen Jonas V kommer virkelig til sin rett live. Her ser vi ham på Victoria i 2011. Foto: Alexander Worren

Hva: Jonas V-konsert

Hvor: Victoria Café og Pub

Når: Lørdag, 21.00.

Hvorfor: Helt siden Jonas V fra Slettebakken kom med mikstapen «21 Gram» i 2011, er han blitt omtalt som en av Bergens aller beste rappere. Og da han ga ut singelen «Sonar ut, flippar ut» i 2012, markerte han seg også langt utenfor bygrensen. På samme tiden spilte han på Bylarm, og folk snakket om hva Jonas V skulle og kunne bli.

Les også

Se Jonas Vs musikkvideo «Sonar ut, Flippar ut», der John Olav Nilsen spiller elgitar og stjernene fester

Men han har gjort ting i sitt tempo, og tilsynelatende ikke giddet å stresse. Han har sluppet sterke låter med jevne mellomrom, senest den herlige klubblåten «Bank Chicago» fra i sommer, men han har stort sett forblitt et navn for de spesielt interesserte.

Og hvis man lurer på hvorfor mange mener Jonas V er en av de aller største, er det bare å se ham live. Han har en intensitet og en tilstedeværelse på scenen det er umulig å ikke la seg rive med av. Han har rett og slett roen.

Lørdag gjør han en sjelden konsert i Bergen.

av Kjetil K. Ullebø

Publisert
 1. Amerikansk politikk
 2. Film
 3. Litteratur
 4. Festival
 5. TV
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

 1. Bergenseren skal lage den nye TV-serien til folkene bak «Broen» og «Snabba Cash»

 2. Nå har det kommet nye kunstverk under Smørsbroen

 3. Har du fått med deg at det er dansefestival i Bergen?

 4. Lars Vaular spiller seg selv i ny nettserie

BT anbefaler

Maren (5) blei henta med luft­ambulanse etter mistanke om hoggormbitt

– Det var ei skremmande oppleving, seier mor Liv Myklebust. Rekordmange har kontakta Giftinformasjonen om hoggormbitt i…

LES SAKEN