Tekst, ord, rock &roll

Bergenskunstneren Ole Mads Vevle kan engasjere og sjokkere helt uten nakenhet og lovbrudd. Han gjør det bare med ordene sine.

<b>EKSPANSIV:</b> Enkeltmannsforetaket Ole Mads Vevle består av to personer, Vevle og Alexzander Tveitenes. I fremtiden blir de kanskje flere. Det er det ingen som vet. - Det er viktig å ha kaos i bunn, hevder Vevle. Foto: KJELL INGE SØREIDE

  • Lars Holger Ursin
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

— Jeg jobber gjerne ut fra tekst. Noen av tekstene filmatiserer jeg. Noen fremfører jeg. Noen synger jeg. Noen... lar jeg bare stå på papir. Men det er helt fundamentalt, sier Vevle. Eller Enkeltmannsforetaket Ole Mads Vevle. Som på Quart-festivalen består av to personer. Gitarist Alexzander Tveitnes er også del av det stadig ekspanderende foretaket til Vevle. Som ikke har eksistert fryktelig lenge, men allerede har skapt kraftig oppstuss.

Priste Satan i Moss

Da han opptrådte på åpningen av Momentum-festivalen tidligere i år, fant han det for godt å prise Satan, og fornekte gud i en av sangene sine. Det ble sterk kost, særlig når Kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland satt på første benk. Festivalledelsen sendte en skriftlig beklagelse til departementet etterpå, noe Vevle stilte seg uforstående til.

— Jeg hadde for så vidt ventet litt oppstuss, men ikke så mye. Men jeg har ingen problemer med det, sier Vevle. Han avviser at det var et angrep på kulturministeren, og hevder han ville fremført den samme teksten uansett hvem som åpnet festivalen.

— Ja, det er en låt på vårt repertoar, og så vidt jeg vet kommer ikke Valgerd i dag. Den handler om hvilket samfunn vi lever i. Jeg er ikke ute etter å ta henne. Hvis noen skal tas her, er det meg, sier Vevle.

— Og gjerne litt hardt, legger han til.

Lutheransk rock&roll

Han hevder han ikke bevisst går inn for å sjokkere i fremføringen sin. Men at tekstene gjerne kan være sterke.

— Det er alltid et budskap i fokus for fremføringen. Jeg blir ofte spurt om hvilken sjanger jeg spiller i, og da svarer jeg rock&roll. Hvis de ber meg være mer presis, svarer jeg lutheransk rock&roll. I den forstand at den er veldig nedstrippet, det er ingen ornamenter eller store fakter, sier han.

Vevle er en mann med mange talenter. På Momentum-fesitvalen stilte han ut videokunst, og han var mannen bak filmen «Love Is The Law» som uventet vant pris på Cannes-festivalen i fjor. I år er han aktuell med kortfilmen «But what's it all about», og nå altså på Quart med sitt enkeltmannsforetak.

— Men dette er veldig spennende for oss, for det er egentlig vår første spillejobb, smiler Vevle. Han påpeker at to forestillinger med enkeltmannsforetaket sjelden blir make. Det er riktignok basert på et særdeles lite utvalg, men likevel.

— Jeg er ikke spesielt godt skolert som vokalist. Det fører til utfordringer for Alexzander, sier han.

— Men sånn skal det også være, sier Tveitenes.

— Det handler om å la det være rom til det du ikke vet om på forhånd, forklarer Vevle.

Publisert
  1. Musikk
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

  1. Helproft

  2. Mektig minimalt

  3. Quart-åpning med bergensk solskinn

  4. Harde tider

BT anbefaler

Birgitte var leder med million­lønn. Så hoppet hun helt av karriere­jaget.

Birgitte Munch (41) hadde gitt alt for lederjobben i oljenæringen da hun kjente at det var nok.

LES SAKEN