Kultur-tur i Hardanger

Gunilla Süssmann varmer hendene sine over den åpne ilden i peisen. Det er fem minutter til hun og Mari Maurstad skal servere sitt poesi- og musikkprogram i Skrivarstova i Lofthus.

Publisert Publisert

ARILD BERG KARLSEN

JAN M. LILLEBØ (foto)

Det er en kald mai-morgen ved Sørfjorden. Bare seks-sju grader, og Gunilla Süssmann trenger å varme fingrene før hun setter seg ved klaveret. Den vakre stova har blå tapet med store blomster og på veggen henger Kongeriget Norges Grundlov i glass og ramme. Gulvet er laget av nydelig morelltre.

Her har vi benket oss før klokken ti om morgenen. Vi er nærmere femti mennesker som er i gang med dagens kulturprogram. Hardanger Musikkfest har så mye å by på av både stort og smått.

«Frå salong til stove i Lofthusbygda» heter akkurat dette programmet, og vi har valgt å begynne turen i maktens sentrum, Sorenskrivergården. Her serverer Gunilla Süssmann oss musikkstykker av komponister som Rachmaninoff og Brahms, mens Mari Maurstad leser tekster av forfattere som Charles Baudelaire og Arthur Rimbaud.

Vi har opplevd varmere pinsedager enn dette, og vi er litt småfrosne der vi sitter. Men det er fyr på peisen, og Gunilla og Mari varmer oss med et vakkert og småmorsomt program. Men etter en halv time er det slutt, og vi blir plassert i minibusser som tar oss opp til Jåstadstova.

Folkemusikk

I den gamle røykstova — som opprinnelig var plassert på gården Jåstad på den andre siden av Sørfjorden - venter folkemusikeren Arve Moen Bergset oss. Gården Jåstad var opprinnelig en storgård, i hvert fall etter målestokken i Hardanger. Den var et kulturelt og håndverksmessig sentrum, og den første hardingfela vi vet om er fra dette stedet, datert 1651. Vi er med andre ord tilbake ved røttene når kulturbæreren Arve Moen Bergset kveder og spiller for oss i den mørke stova. Her er alvor og skjemt, og et publikum som vet å sette pris på programmet som kvederen og musikeren Bergset har satt sammen for oss.

Grieg på Krossvoll

Klokken begynner å nærme seg tolv, og vi - det vil si rundt et hundre mennesker - er klar for formiddagens tredje konsert i vår lille kultur-tur i Lofthus-bygden. Den finner sted på Krossvoll, ungdomslokalet midt i sentrum som er prydet med vakre treskjæringsarbeider av selveste Lars Kinsarvik. Her er det blitt spilt stor musikk tidligere, og det blir det så menn i dag også. Oslo Strykekvartett, bestående av Geir Inge Lotsberg, fiolin, Per Kristian Skalstad, fiolin, Are Sandbakken, bratsj og Øystein Sonstad, cello, gir til beste sin tolkning av Edvard Griegs Strykekvartett i g-moll, opus 27. Publikum består av folk i alle aldre. Den yngste er Erlend Fagerland Øgaard på tre og en halv måned. Foreldrene, Eirik Øgaard og Linda Fagerland, kan fortelle at dette på ingen måte er guttens første konsertbesøk, og da kan vi vel regne med at det heller ikke blir det siste.

Ute er det gløtt av sol, og vi kan glede oss over et Hardanger med frukttrær som blomstrer, selv om varmen ikke er påtrengende. Men vi har rukket tre små konserter før lunsj, og det er vel ikke så ille.

Ut på tur

Etter lunsj skal vi virkelig ut på kultur-tur. Hardanger Musikkfest er nemlig så spredt geografisk at man både må benytte bil og ferge skal man få med seg det som skjer i ytterområdene. Vår tur går til Kinsarvik, med ferge over til Utne og så videre 11 km til Hardanger Gjestegard på Alsåker der Oslo Strykekvartett igjen skal i ilden.

Og musikere og arrangører må pent ta samme ferge som oss publikummere, og ankommer den vakre gjestegarden sammen med oss. Så mens vi setter oss i varmen fra grua og koser oss med kaffe og kaker, hører vi musikerne stemme instrumentene sine i etasjen over.

Snart er også musikerne på plass i det intime lokalet, og der og da får godt og vel 30 mennesker servert et program som de sikkert aldri kommer til å glemme:

Først viser de hvilke eminente musikere de er ved å gi en fantastisk versjon av Wilhelm Stenhammars Serenade i C-dur. Så litt «jazz på svenska» med Jan Johanssons vakre «Visa från Utanmyra», og enda litt mer svensk, nemlig ABBAs «SOS», før de igjen beveger seg over til jazzen og «In the Mood». Og ABBA igjen, nemlig «Mama Mia», før de avslutningsvis gir smakbiter fra «West Side Story».

Med det var det slutt på kultur-turen i Hardanger for vår del.

Imponerende program

Men mange andre har kunnet glede seg over et stort program som strakte seg fra fredag før pinse til og med 17. mai. Mye har foregått på Hotell Ullensvang, men det har også vært arrangementer i kirkene, i turbinhallen til kraftstasjonen i Tyssedal, i Sima kraftstasjon i Eidfjord, på Fossli Hotell i Eidfjord, og mange andre steder. Publikum har fått oppleve kunstnere som Geir Botnen, Knut Buen, Elise Båtnes, Aage Kvalbein, Arve Tellefsen, Svein Tindberg, James Galway og Dimitri Ashkenazy - bare for å ha nevnt noen.

I går ble festen avsluttet for i år. Det skjedde med en konsert der Ole Edvard Antonsen, Atle Halstensen, Tom Erik Antonsen, Per Hillestad og Barrat Dues Juniororkester presenterte Ole Edvard Antonsens «Musikalske landskap».

Hardangerfesten er over for i år, men neste år er den der igjen. Vær du sikker!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Død kvinne var student ved NHH: – Nå handler det om å ivareta hverandre

  2. Uenighet om ferie-SFO i Øygarden

  3. Busstreiken er over: – Beregn ekstra tid

  4. Nye koronatester: De er lynraske, billige, enkle og effektive

  5. Hjemmekontor? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC.

  6. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren