Lys over livet - mye lys

Ole Paus har ro over livet sitt nå. Ro og mye lys. Og æren for det har to bitte små kvinner.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

OLAV GORSETH

«Jeg har en bøtte med lys i hver hånd» synger han på platen som slippes mandag.

— Akkurat sånn kjennes det, sier han, og forteller at denne sangen handler om hans to små døtre Emilie og Helvig, ett og et halvt og to og et halvt år gamle.

— Ja, det skal være så trendy med tilårskomne fedre for tiden?

— Dette er ikke gjort for å være trendy, det kan jeg love deg. De to er veldig kjærkomne og ønskede småpiker. Og jeg er grenseløst takknemlig for alt de gir meg. Det er helt fantastisk å oppleve å ha små barn igjen. Paus er på grensen til å heve stemmen bitte litt.

— Hva har det gjort med deg å leve med to små barn nå?

— Jeg har fått en helt annen ro over eget liv. De aller dummeste ambisjonene har gått hjem og lagt seg. Så kan jeg heller være våken sammen med barna. Derfor har jeg også laget en ganske lys og poetisk plate denne gangen.

Vanskelig med dikt

— Du gir ut en bok i høst i tillegg til platen. Er det noen sammenheng mellom de to?

— Bare et tilfeldig sammenfall i tid. De er svært forskjellige både i uttrykk og innhold, det er vanskelig å snakke om dem parallelt fordi forskjellen er så kolossal. En sang går gjennom ørene til hjertet. Et dikt går gjennom øynene til hjernen. Derfor har sangen en mye kortere vei å gå mellom menneskene.

— Hva nå?

— Jeg har skikkelig lyst til å gjøre konserter, vi får se hva det blir til. Det har vært mye arbeid med disse to prosjektene. Kanskje resten av året skal være en ren sjarmøretappe der jeg går rundt og hilser vennlig til høyre og venstre og ser påtatt beskjeden ut når folk roper til meg: «Du er genial»?

— Hvordan er diktene dine?

— Diktene mine er klassiske i formen, bygget strengt opp med rim og rytme. Det er mye vanskeligere å skrive slike dikt enn å lage sangtekster. Diktene kan ikke lene seg på musikken. Alt må ligge i språket, ordene. Det har vært hardt arbeid, og jeg vet ikke hvordan det blir mottatt. Men ingen skal si at jeg ikke prøvde.

Ingen rasende refser

Paus er etter hvert blitt 57 år, og det begynner å bli en tid siden «Der inne der ute», debutplaten fra 1970. En tidsriktig ung mann med gitar og egne viser. Bebrillet, lang og skranglete, tynt hår, mildt blikk og skarp tunge fra første utgivelse. Mye alvor også. Siden har det gått unna. Debutboken som kom et par år senere. Det ble revyer, flere bøker, sanger skrevet for andre, samarbeidsprosjekter. Og «Paus-posten», en serie plater med beisk satire. Paus har aldri sparket nedover. Maktmennesker, derimot...

— Du har vært en sint refser lenge nå?

— Jeg er da ikke sint. Refser har jeg aldri vært. En refser har svarene, det har aldri jeg hatt. Jeg har bare stilt mer eller mindre dumme spørsmål ved det jeg - og andre - har sett. Kanskje har jeg tolket det vi alle vet på en litt annen måte enn folk flest. Det er noe ganske annet. Det er fortsatt moro å få folk til å le av autoritære personer. Men det må aldri få bli fulltidsbeskjeftigelse.

Den ufarlige satiren

— Likevel, du drev med satire lenge før den såkalte ironigenerasjonen i norsk underholdning stabbet ut av barnehagen?

— Greit nok. Satire er grunt. Satire er klare meldinger på grunneste plan. Ufarlig er det også. Jeg har fått nok av den delen av meg selv nå. Jeg ble lei av å være morsom på andres bekostning. Det er en skummel rusgift å få andre til å le. Jeg var hektet for lenge.

— De som driver med «ny» humor har kanskje lært et og annet av deg? Hva synes du om dagens standupkomikere?

— De er parallellen til min generasjons keramikere, det er forferdelig mange av dem. Noen er riktig gode. Dagfinn Lyngbø for eksempel. Men det finnes knapt noe verre enn en dårlig standuper. Det er jo bare et autoritært menneske med mikrofon.

— Men du raser nå mot det ene og det andre i avisene fortsatt?

— Det er noe avisene koker i hop. I stedet for å ta stilling selv, ber de en eller flere kjente personer om å mene noe for seg. De spør gjerne flere, og plutselig har de oppslag av typen «Kjendis-Norge raser mot...» Gisseljournalistikk, er det. Det hender jo at de spør om viktige saker, og opp av den smørjen vokser ryktet som «refser» og «rikssynser». Jeg har aldri ønsket å være det. Jeg har det ikke med å «tordne».

Den uendelig rike livet

— Hva vil du heller gjøre?

— Jeg finner mye mer spennende ved å gå inn i andre lag av tilværelsen, så dypt som jeg bare kan. Nærhet og varme er storartet å utforske. Jeg vet at det er kjempeklisjeer, men jeg prøver likevel. Jeg vil gjerne beskrive det som gjør at vi holder ut tilværelsen, den delen av oss selv som gjør at vi liker å være i live. Da må poesi til. Poesi er å beskrive et landskap bak det kjente. Samtidig skal alle kunne dra kjensel på dette ukjente landskapet og like å være der.

— Og nå har du det bra?

— Jeg har det veldig bra, og har tenkt å fortsette med det. Med årene får man jo en snikende mistanke om at dette livet ikke varer evig. Da blir det plutselig ikke likegyldig hvor man tilbringer sine dager og hva man bruker dem til. Dette livet er uendelig rikt. Jeg mener det er viktig å bekjenne seg til det viktigste i ens egen tilværelse. For meg er det akkurat nå en bøtte med lys i hver hånd.

HEKTISK: Ole Paus har hatt det travelt i det siste. Nå kommer både ny plate og ny bok, og opphavsmannen ser lyst på livet på så mange plan. <p/>FOTO: EIVIND H. NATVIG

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Musikk
BT anbefaler

Bergen kommune sparket rektor – mener overgrep kunne vært unngått

Rektor fikk bekymringsmeldinger om en SFO-ansatt uten å varsle politiet eller egne sjefer.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Trafikkulykke i Kinn: – Svingte unna hjort

  2. Problemene står i kø for Bybanen til Åsane. Her er fem årsaker til at avgangen kan bli utsatt.

  3. Fant gullring fra Vikingtiden: – De er sjeldne

  4. – Konflikten mellom TV 2 og Altibox kan svekke mediemangfoldet

  5. «Brann har sluppet seg løs. Nå knekker de alle rekorder.»

  6. Bergen kommune sparket rektor – mener overgrep kunne vært unngått