Klart for vestlandsfest på Spellemannprisen

Bergensartister har fått hele 17 Spellemann-nominasjoner. – Vi skal lage en god gammeldags ausefest i hovedstaden, sier Tor Endresen.

DEBUTANTER OG VETERANER: 21 år gamle Aurora, som vant spellemannprisen for beste nykommer i fjor, har fått tre nominasjoner til årets spellemannpris. I denne sammenhengen er det veteranene i Ausekarane som er for for debutanter å regne. Siri Øverland Eriksen, presse, Rune Sævig, Eirik Brekke og Håvard Bjelland.

Aurora er nominert til tre spellemannpriser for 2016. I tillegg er bergensartister som Abbath, MKs Marvellous Medicine, Hjerteslag, Vilde Tuv og Ausekarane blant dem som kan vinne priser under den norske musikkbransjens store prisgalla.

Ausekarane, med Tor Endresen og Bjørn Jensen i spissen, satser på å lage skikkelig strilefest i Oslo. De avlyser forestillingen sin på Rick’s 28 januar for å delta på selve Spellemannsfesten.

– Dette må vi ha med oss. Målet er selvfølgelig å vinne, sier Tor Endresen.
Ausekarane er nominert i klassen beste danseband for samlealbumet «Ein hau med hitts». Dette er strilegruppens første nominasjon, til tross for at de i 2013 toppet VG-listen i flere uker.

«Tapte» for A-ha

– Det er jo litt spesielt å bli nominert i danseband-klassen. Vi kategoriserer jo alle platene våre som kystfolk. Men vi spiller jo gjerne opp til dans, om folk vil.

– Er du overrasket over å i det hele tatt bli nominert?

– Ja. Det kom som lyn fra klar himmel, sier Endresen.

Han har i 25 år vært blant landets mest profilerte soloutøvere, men har aldri selv blitt nominert til en spellemannspris.

– Jeg og Paul Thowsen og jeg ble nominert i videoklassen i 1986 med låten «Black Rain», men da tapte vi for noen unge gutter fra Asker, sier Endresen smilende og tenker på A-ha og «Take on Me».

- PERSONLIG TRIUMF: Robert Eidevik i Hjerteslag ser Spellemann-nominasjonen som en personlig triumf. Tor Høvik

Et annet bergensnavn som blir nominert for første gang, er bandet Hjerteslag. De fikk strålende kritikker for sitt album nummer to «Vannmann86», en plate som også ble kåret til årets bergensplate her i BT.

– Jeg ser dette som en stor personlig triumf, sier Hjerteslag-vokalist Robert Eidevik til BT.

– For et år siden ga jeg opp mitt vanlige Ni til Fire-liv for å satse alt på musikken, da ser jeg dette som en stor anerkjennelse.

– Og hva tenker du om vinnersjansene?

– Hvis juryen er kul, vinner vi, sier Eidevik.

– Viktig å lykkes i hjemlandet

Mange av de nominerte bergensartistene, som Alan Walker, Kygo og Aurora, har for lengst lagt verden for sine føtter. Likevel er det svært viktig for dem å lykkes i Norge.

– For alle artister som jobber internasjonalt er det viktigst å lykkes i hjemlandet. Og spesielt nå når Norge har fått frem så mange musikere som lykkes ute, så er en Spellemannpris både vanskeligere å vinne og ekstra gøy å bli nominert til. sier Kyrre Gørvell-Dahl, bedre kjent som Kygo, til BT.

Les også

Les også: dePresno er klar for verden

– Hvordan var det å bli årets spellemann i fjor, og kan det toppes i år?

– Det kom som en veldig hyggelig overraskelse. Hadde aldri drømt om at jeg skulle få årets Spellemann, og det er alltid gøy med anerkjennelsen som følger med å bli nominert uansett klasse, sier han.

Mexico, Aspen og Melbourne

Også Alan Walker er stolt av å være nominert til Spellemannprisen. Han er nominert i kategorien årets låt for monster-hiten «Faded», en kategori der han blant annet konkurrer med Kygo og Sonny Alven.

– Det er stort å få den anerkjennelsen hjemmefra. Jeg er blitt nominert til mange priser, men dette er veldig spesielt, sier han til BT på telefon fra Hong-Kong.

Les også

Alan Walker vurderte å jobbe i butikk, ble i stedet verdensstjerne

Også artisten som kan bli den mestvinnende artisten under årets Spellemannpris, Aurora, er veldig fornøyd.

– Det er vanskelig å uttrykke hvor vakker følelsen er uten å s det som alle andre sier. Men det er veldig fint å bli anerkjent. Og jeg er veldig glad, skriver Aurora i en tekstmelding.

Det både Aurora, Walker og Kygo har til felles, er imidlertid at ingen av dem kommer til å være tilstede på utdelingen. Walker er i Mexico, Aurora er på turné i Australia og Kygo spiller på X-Games i Aspen i USA.

– Jeg skulle gjerne vært der, men det kolliderer dessverre med oppdrag som er blitt avtalt for lenge siden, sier Kygo til BT.