Hestebok med nye perspektiver
Angrep på rideskolenes militære tradisjoner

Debatten denne boken tar opp fortjener et stort publikum. Det er forbudt å mishandle hester, men det er lov å slå dem. Tidligere konkurranserytter Bonnevie bruker debutantarbeidet sitt til å utforske om man kan lykkes i samarbeidet med en egenrådig hest uten å bruke straff som oppdragende metode. Boken blir ikke mindre aktuell av at det fortsatt fins mennesker i dette landet som argumenterer for retten til å slå ungene sine.
Den parallellen trekker ikke Bonnevie. Først og fremst har hun skrevet en dramatisk fortelling om den 17 år gamle konkurranserytteren Amanda. Faren hennes er spillegal, og dramaet tar fart når han satser både huset og en million kroner på at Amanda vil klare å bytte ut spranghesten med en islandshest for å vinne NM i gangartsridning på bare tre måneder.
Reisen for å kjøpe hest er en fascinerende fortelling om hvordan islendingene bevarer hesterasen. En hest som forlater Island, kan aldri vende tilbake. Strevet med å forstå nyervervelsen er like mye Amandas møte med seg selv. Boken argumenterer for at kvinner og hester hører naturlig sammen. Der gutter ser et dyr som må overvinnes og beherskes, ser jenter et vesen som kan hjelpe dem i kontakt med naturkreftene inni seg.
La gå at den handikappede faren (rik og ondskapsfull) og den fjerne moren fremstår mer som ungdomslitteraturens prototyper på håpløse foreldre enn som levende mennesker. Språket er nok heller ikke noe boken vil bli husket for. Men Amanda lever gjennom 440 sider. Visst tror jeg på at det kan være vanskelig for en 17-åring som henne å la være å gjøre som pappa sier.
Det blir likevel til slutt Amanda som tar grep og sørger for å gi handlingen en rekke overraskende og gripende vendinger. Med denne blandingen av spenning, hestekunnskap, kvinnelig urkraft og refleksjon om oppdragelse, lykkes Bonnevie i å utfordre sjangeren hestebok. Endelig!
GURI FJELDBERG
Enig med vår anmelder? Si din mening her.