Dette er den beste og verste EM-musikken

Fotball-EM handler kanskje mest av alt om fest, synging og galskap. I år kan en gammel italiensk eurodisco-låt fort bli den store EM-hiten.

HER KOMMER EM-MUSIKKEN: Manic Street Preachers, den italienske artisten Gala og Zlatan preger på hver sine måte årets EM-musikk.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Under forrige fotball-EM, i Polen og Ukraina i 2012, var The White Stripes-låten «Seven Nation Army» overalt. Du vet den som begynner med «du...du-du-du du duuH duuH». En enkel og ekstremt effektiv rockelåt som får alle som hører den til å tenke: Hvorfor er det ingen som har tenkt på det riffet før?

Låten ble gitt ut av Detroit-bandet i 2003, men hvordan hadde det seg at en middels stor garagerock-hit fra USA ble lydsporet til hele fotball-Europa ni år senere?

Les også:

Les også

Vi har funnet de seks beste Brann-låtene

Dens liv på fotballtribunene skal ha startet blant supporterne til belgiske Club Brugge under bortetur i Milano. Låten ble så plukket opp av italienske fotballsupportere, før den ble et monster som spredte seg til nærmest en hel sporsverden.

Hvilke låter som kommer å bli de store under årets EM, er ikke godt å si. Men jeg har et forslag. Og hvis folk synes det var rart at en amerikansk garagerock-låt tok over EM i 2012, er kanskje årets EM-plage enda rarere. For årets store EM-sang kan fort bli Galas «Freed From Desire», en italiensk eurodisco-låt fra 1996. Du vet, den med refrenget: «na-na-na-na-na-naah-na-na-na-na-na-naah».

Vår gjennomgang av den beste — og verste - EM-musikken begynner i Wigan.

1. Nord-Irland i fyr og flamme

USANNSYNLIG FOTBALLHIT: Italienske Galas «Freed from Desire» er blitt den store tribuenefarsotten den siste måneden.

I begynelsen av mai satt Wigan Athletic-supporter Sean Kennedy seg ned foran pc-en og sang inn en hyllest til lagets nordirske spiss Will Grigg. Italienske Galas eurodance-hit «Freed from desire» ble til «Will Grigg's on fire», og ikke lenge etter tok det fullstendig av.

Youtube-videon Sean Kennedy spilte inn hjemme i stuen sett mer enn 300.000 ganger, og varianter av Will Grigg-sangen er i ferd med å spre seg til fotballtribuner over hele verden. Låten har også inntatt den britiske hitlisten, og houseduoen Blonde har laget en låt som går varmt på Itunes.

Nord-Irland-fansen, som nå skal få oppleve sitt første mesterskap siden 1986, har selvsagt adoptert låten. Og noe sier meg at den kommer bli sunget om og om og igjen.

  • Les også: Vil du få med deg lydprøven til Paul McCartney?
    Stakkars Will Grigg. Han har bare scoret ett landslagsmål for Nord-Irland, men nå venter plutselig store deler av Fotball-Europa på mål fra den, ja, middels gode spissen. Han må rett og slett levere i Frankrike.

2. Zlatan bestemmer

Zlatan Ibrahimovic var ikke særlig fan av EM-låten som var blitt skrevet til det svenske fotballandslaget. Da måtte de selvsagt lage en ny. Valget falt på låten «Mitt Team», som blir fremføt av Skåne-rapperen Joy og Frej Larsson, etter en idé fra Zlatan selv. Og nå er Zlatan fornøyd! — Låten har allerede vunnet EM, sier han til Aftonbladet.

Svenskene har litt å leve opp til. De har riktignok ikke bare levert musikalsk gull til landslaget sitt, men de har laget en av de virkelig store mesterskapslåtene: Det eviggrønne fotballmonsteret «När vi gräver guld i USA» (VM 1994).

Les også:

Les også

Hun har skapt furore i Sverige. Nå kommer hun til Bergen.

Og det spørs om årets svenske EM-låt er i nærheten av å kunne hamle opp med poptrioen GES' klassiker fra 1994. I en avstemning i Aftonbladet har 57 prosent gitt «Mitt Team» karakteren én.

Men det viktigste er tross alt at Zlatan er fornøyd.

3. Favoritter fra Wales

Waliserne har en lang og stolt kor— og folkemusikktradisjon. Fotballtradisjonen er det litt verre med, og EM i Frankrike er det første mesterskapet Wales er med i siden VM i Sverige i 1958.

Les også:

Les også

Morrissey til Bergen

De har vært nære flere ganger, blant annet i 2004. Da hadde det walisiske bandet Super Furry Animals allerede laget den herlige låten «BingBong», til ære for det walisiske landslaget. Men Wales tapte i den avgjørende kampen mot Russland.

Og nettopp alle gangene Wales nesten har kommet til et mesterskap, alle nederlagene, går igjen i Manic Street Preachers offisielle EM-sang: «Together Stronger (C'mon Wales)». Disse nederlagene er også blant tingene som er med på å gjøre det til en god fotballsang. Fotballsanger blir som oftest best når man ved siden av ønsker om triumfer i fremtiden, har med nederlagene og smerten fra fortiden. Her er det ikke snakk om «thirty years of hurt», men nesten «sixty years of hurt».

Manic Street Preachers har både nok pompøsitet og popteft til at dette blir en vellykket fotballsang.

4. Sjokklåt fra Frankrike

Man tror nesten ikke sine egne hører når man hører vertsnasjonen Frankrikes offisielle EM-låt. Låten heter «I was made for loving you (my team)», og er en slags coverlåt av Kiss' "I was made for loving you". Tvisten er altså at de på hjelpeløst vis har skvist inn my team i refrenget.

Les også:

Her er virkelig alt feil, og det virker også franskmenn å mene. Det at Frankrike stiller med en sang på engelsk til sitt eget EM, har også opprørt landets politikere. Det franske regjeringsmedlemmet Andre Vallini har ifølge The Guardian sagt at bruken av engelsk er helt uforståelig.

Nå hadde antagelig låten, som blir fremført av artisten Skip The Use, hørtes grusom ut uansett hvilket språk den var på.

5. Hva med England?

England er kanskje ikke den fotballstormakten de tror de er. Men popøyen har i hvert fall levert gode fotballsanger, og de aller fleste er enige om at The Lightning Seeds & Baddiel/Skinners «Three Lions (Football's Coming Home)» (EM 1996) er den beste fotballåten som noen gang er laget. Men siden 1996 har det vært ganske tynt fra Englands side også utenfor banen.

Test deg selv:

Les også

Har du peiling på Paul McCartney? Test deg selv her!

En av skaperne av «Three Lions (Football's Coming Home)», David Baddiel, sier i et intervju med BBCat låten deres antagelig «drepte det engelske fotball-anthemet». Alle låter som er kommet siden er blitt sammenlignet med klassikeren fra 1996, og ingen har vært i nærheten.

Én som imidlertid er gal nok til å prøve seg i 2016, er Shaun Ryder, kjent fra grupper som Black Grape og Happy Mondays. Under artistnavnet Four Lions har han fått med seg folk som Paul Oakenfold og Goldie, og skapt en England-låten «We are England» som i hvert fall skulle gjøre seg bra på engelske dansegulv i sommer.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Men den helt store allsangen skaper den neppe.

STOLT TRADISJON: Sverige har levert klassiske fotballåter tidligere. I 2016 dreier dog det meste seg om Zlatan, også valg av EM-låt.
USANNSYNLIG FOTBALLHIT: Italienske Galas «Freed from Desire» er blitt den store tribuenefarsotten den siste måneden.
VENTETIDEN OVER: Manic Street Preachers og alle andre walisere har ventet svært lenge på å komme til et mesterskap igjen. Og når de føst skal være med, har de klart å få frem musikalske godsaker.
Publisert
BT anbefaler

Fjordkraft solgte ham maks­pris på strøm. Plutselig ble det dobbelt så dyrt.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Flere pasienter fikk spredning mens de deltok i norsk kreftstudie. – Vi er veldig lei oss.

  2. Da de sjekket tipset, gjorde de storfangst. – Det er ganske alvorlig.

  3. Mikal Stømne (24) gikk ned 84 kilo på egen hånd. Fem grep ble avgjørende.

  4. Disse tunnelene er helt eller delvis stengt i natt

  5. No skal det bli slutt på tissing i buskene

  6. Eksperter mener gode alternativer for bybanetunnel kan ha blitt fjernet