Farvel, Astrid Lindgren

Tusenvis av svensker samlet seg fredag i Stockholm for å ta avskjed med den folkekjære forfatteren Astrid Lindgren.

Allerede før bisettelsesfølget startet, hadde det dannet seg kø utenfor Storkyrkan.

Inne i domkirken i den historiske bydelen Gamla Stan var det reservert plasser for kong Carl Gustaf, dronning Silvia, statsminister Göran Persson og ledende representanter for svensk kulturliv. Til sammen kan kirken romme rundt tusen sørgende.

-Dette er en veldig viktig dag. Vår aller viktigste eventyrtante og barnebokforfatter har forlatt oss, og jeg vil være med og si farvel til henne, sa Inez Hellgren, som sto først i køen etter å ha reist til Stockholm helt fra Ostvik utenfor Skellefteå i Nord-Sverige.

Ruten

Ruten for Astrid Lindgrens siste ferd gikk gjennom Stockholms gater, der politiet sto klar til å holde orden på titusenvis av hennes beundrere. Kisten med hennes jordiske levninger lå på en hundre år gammel, åpen begravelsesvogn trukket av to hvite hester.

Avskjeden skjedde i stillhet, uten musikk og sang. Fredag var viet sorgen, før svenskene igjen kunne ta frem Astrid Lindgrens bøker og lese for seg selv og sine barn om Pippi, Emil, brødrene Løvehjerte og alle de andre.

Etter bisettelsen skal Astrid Lindgrens jordiske levninger føres hjem til Vimmerby i sørsvenske Småland for jordfestelse ved familiegraven. Jordfestelsen blir en privat seremoni med bare den nærmeste familien til stede.

Minnet

Astrid Lindgren døde i sitt hjem i Stockholm 28. januar i år, i en alder av 94 år. Hun kunne da se tilbake på en produksjon på rundt 70 bøker. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 80 språk, og solgt i mer enn 120 millioner eksemplarer verden over.

Som en rød tråd gjennom bøkene gikk tanken om at barn ikke først og fremst skal være snille og føyelige, men sterke, nysgjerrige og gjerne opprørske. Og barna fikk bekreftet mistanken om at voksne ikke alltid er kloke og fornuftige — ofte er de faktisk ganske dumme.

Lindgren fikk aldri den Nobels litteraturpris som velding mange mente hun ikke bare fortjente, men nesten hadde krav på. Til gjengjeld har Sveriges regjering bestemt at det skal opprettes en egen ærespris for barnelitteratur, og at den skal bære Astrid Lindgrens navn.

(NTB)