I samspill med orgelet føltes videoen nesten hypnotisk

Samarbeidet mellom de to kunstnerne kom til av en tilfeldighet –
resultatet ble en storartet konsert på Borealis.

Verket «De Composition» tok utgangspunkt i den enorme organismen et orgel er, og viste på vakkert vis hvordan det mekaniske møter det organiske, skriver BTs anmelder.
 • Maja Sievers Skanding
  Maja Sievers Skanding
  Musikkanmelder
Publisert Publisert
5 av 6 hjerter
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Fremføringen av verket «De Composition» – et samarbeid mellom komponist Ruth Bakke og videokunstner Anne Marthe Dyvi – fant sted i Storetveit kirke fredag kveld. Verket tok utgangspunkt i den enorme organismen et orgel er, og viste på vakkert vis hvordan det mekaniske møter det organiske.

Mens Bakke selv trakterte orgelet, fikk vi se Dyvis kombinasjon av live-video og stillbilder fra kameraer plassert forskjellige steder i og rundt det store instrumentet. Live-videoen ga innsikt i hvordan orgelet fungerer og hva slags idrettsprestasjon det kan være å spille på det. Tidvis spilte Bakke med hele underarmen, og beina beveget seg både tungt og hurtig over pedalene.

«De Composition» er et samarbeid mellom komponist Ruth Bakke og videokunstner Anne Marthe Dyvi.

Musikken vekslet mellom store klaser av klang og lettere, kvitrende partier. Mest fengslende var det da Bakke skrudde av orgelet og spilte på såkalt restluft. Når lufttilgangen i et orgel kveles, synker tonen og nye overtoner kommer til. Naturkreftene får spille med, og tonekvaliteten er utenfor organistens kontroll. Slik oppsto lyder jeg aldri har hørt fra et orgel før.

Etter en kort pause fremførte Bakke komposisjonen en gang til, nå med et helt annet videomateriale fra Dyvi. De vakre naturmotivene – en humle på en kornblomst, en sommerfugl på en prestekrage – er skarpe på en nesten uhyggelig måte, og i overgangene mellom de ulike bildene skurres de til på ulike måter som gjør at vi ser dem med nye øyne. Når bildet manipuleres, oppstår staver av farger som kan minne om orgelpiper. I samspill med orgelet føltes videoen nesten hypnotisk.

Storetveit kirke fredag kveld.

Musikken opplevdes også ganske annerledes kombinert med nytt visuelt materiale. Jeg lyttet etter møter og kontraster mellom det organiske og det mekaniske med nye ører. Bakke avsluttet verket med noe som minnet om en koral, og den ensomme, siste tonen lød hulere og mer søkende idet den døde hen og orgelet stilnet.

Bakke og Dyvi er ikke de første norske kunstnerne som har innledet et tverrkunstnerisk samarbeid med utgangspunkt i det fascinerende instrumentet. I anledning innvielsen av orgelet i Stavanger konserthus i 2013, ba organist Nils Henrik Asheim lyriker Øyvind Rimbereid skrive noen ord. Dette resulterte ikke bare i den prisvinnende diktsamlingen «Orgelsjøen», men utviklet seg til et samarbeid mellom de to om en slags gjennomkomponert opplesningskonsert der ord og tone gikk hånd i hånd på en underfundig måte.

Når bildet manipuleres, oppstår staver av farger som kan minne om orgelpiper. I samspill med orgelet føltes videoen nesten hypnotisk, skriver BTs anmelder.

At orgler kan være rikholdige inspirasjonskilder, er lett både å se og høre. De store instrumentene kan være svært ulike i utforming og klangmuligheter, og er kunstverk i seg selv. De åpenbare metaforene er mange, og forsterkes gjerne av de religiøse assosiasjonene til instrumentet.

Samarbeidet mellom Bakke og Dyvi oppsto som følge av at Dyvi i 2018 tilfeldigvis hørte et dybdeintervju med Bakke i NRKs radioprogram om samtidsmusikk, «Spillerom Søndag». De siste årene har NRK fra flere hold blitt kritisert for å kutte i redaksjonelt innhold knyttet til musikk. Det svekkede musikktilbudet var nylig tema i Kringkastingsrådet, og poengene i klagen ble i stor grad støttet av rådsmedlemmene.

«De Composition» ble et fint eksempel på hvordan inspirasjon kan oppstå på uventede måter, og på at en bred og mangfoldig mediedekning av norsk musikkliv kan gi ringvirkninger og lede til nye, spennende samarbeidsprosjekter.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

Lege reagerer etter døds­ulykke: – Kommer du i 80 og får en jern­bjelke på deg, har du ikke sjanse

Etter MC-ulykken i Voss stiller overlege Helge Asbjørnsen spørsmål ved bommen på stedet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

 2. Tunneler ved Nesttun stengt etter melding om brann

 3. Mistenker hærverk på togstasjon

 4. Utenfra likner den en hurtig­båt. Bli med inn i superfartøyet.

 5. Det utskjelte selskapet får to nye år i Bergen. – Vi er meget fornøyde, for å si det forsiktig.

 6. Visste ikke om pass­regel. – Provoserer at andre betalte seg frem i køen.