Har perfeksjonert bergenssolen

Møt trønderen som har satt bergenssolen i system, dag for dag, måned for måned.

STOLT: Bergenssol-systemet til Wegard Sørgård kom ganske så naturlig med tiden. - Det bare skjedde, nok litt på grunn av at jeg er veldig glad i sol og øl. Jeg må innrømme at jeg er ganske stolt over systemet mitt, sier han. Robert Nedrejord

– Jeg har vurdert å lage en app basert på sol-ruten min, sier Wegard Sørgård fra Nord-Trøndelag.

Gjennom de fem årene han har bodd i Bergen har han møysommelig fulgt solen fra bar til bar, og det er ikke bare sommermånedene han kan, men hele året.

Ideell rute

– Hva er så den idelle ruten i slutten av juni?

– Da starter jeg nok på Bryggen i ti-tolv-tiden. Litt etter tre er det et en og en halv times vindu i bakgården med sol på Elefanten. Det er ikke mye sol der, men det er perfekt den korte tiden det er det, for det er helt vindstille der, sier Sørgård.

Les også

Skal filme BBC-krim på Bryggen midt i turistsesongen

Men turen slutter ikke der.

– Etter det drar jeg over gaten til Teatro, og når solen forsvinner der bytter jeg over til Tasting Room som er rett ved. Der blir jeg til rundt klokken 19. Etter det er det enten tilbake til Bryggen, som er blant stedene som har solen lengst, eller så drar jeg ned til Nøstet, hvor solen også blir lenge, sier Sørgård, som til vanlig er maskinist i Sjøforsvaret.

Les også

Har du like god kontroll på været som Sørgård? Ta BTs værquiz her!

130 muligheter

Bergenserne og tilreisende har ikke rent få steder å velge mellom heller. BT har sjekket prisene, utearealet og solforholdene på over 50 av Bergens kafeer, barer og restauranter. Når solen titter frem har du over 130 muligheter, og det bare i bykjernen. Oversikten finner du her.

FAVORITT: - Landmark er en av de fineste stedene med uteservering i Bergen, sier Stein Berge Berntsen. Fra venstre: Marianne Enstad, Petter Syltevik, Janne Amdal og Stein Berge Berntsen. Nikita Solenov

– Føles som en plikt

Og bergenserne kan å bruke finværet, i alle fall første dagen med sol, ifølge Oli Isak Fridgerisson, som jobber på utestedet «26 North» på Bryggen.

– Det kommer helt vanvittig med bergensere den første dagen med sol, men så dabber det veldig av. Det føles kanskje som en plikt, at man må ut og bruke den første dagen med sol, sier han.

SKRYTER: - Det er så kjekt å se hvordan alle trekker ut når det er fint vært. Her i sentrum har ikke alle hage, så da er det flott å se hvordan hver eneste park og lille grønne flekk blir utnyttet, sier Arild Eliassen, som opprinnelig er fra Karmøy. Her sammen med Lisa Solheim på Cornerteateret. Robert Nedrejord

Solen er medisin

Blant dem som tok turen ut i finværet på onsdag, første skikkelige solskinnsdag etter rekordmange regnværsdager, var ekteparet Lisa Solheim og Arild Eliassen.

– Finværet er medisin. Helt fantastisk deilig. Det er litt syden i Bergen nå, sier Solheim.

De endte opp i solen på Cornerteateret på Møhlenpris. At stedet holder stengt i juli, hindrer ikke ekteparet, for det skorter jo ikke akkurat på alternativer. Ifølge Bymiljøetaten i Bergen kommune er det hele 94 steder som har søkt om uteservering så langt i år.

– Når Cornerteateret stenger kan vi gå rett over gaten til Bergen Kaffebrenneri, sier Eliassen.