Bergensbok til Hollywood

Morten Tyldum fra Bergen har kjøpt filmrettighetene til Bobbie Peers' debutbok.

Publisert Publisert

Bobbie Peers.jpg

SATSER LOKALT: Janne og Morten Tyldum driver selskapet Norse Code i Hollywood. Foto: Knut Egil Wang

  • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Jeg må jo innrømme at jeg synes dette er svært gøy, sier Bobbie Peers til BT.

Har skjedd fort

Nettstedet Deadline.com meldte i dag tidlig at Morten Tyldum fra Bergen/Sotra har kjøpt filmrettighetene til «Luridiumstyven» gjennom selskapet sitt Norse Code. Planen er at Tyldum selv skal regissere den første filmen.

— Dette har skjedd veldig fort. Jeg fikk de første mailene i forrige måned. Morten og Janne Tyldum var først på. Siden har andre meldt seg. Egentlig trodde jeg at filmrettigheter først ville bli et tema neste år.

— Har du vært tett på forhandlingene?

— Nei. Det er derfor det er deilig å ha gode agenter. Jeg har mailet litt med Janne og Morten. Og har blitt kontaktet av agentene mine når det har vært nødvendig, sier Peers.

Jo Nesbø

«Luridiumstyven» handler om en 12 år gammel kodebrytergeni, Willie Wenton, som prøver å finne ut av sin egen forhistorie, med oppvekst i London og en dramatisk flukt til Vest-Norge.

Filmskaper Bobbie Peers fra Sotra romandebuterte med denne første boken i bokserien i september. Tre nye bøker skal komme fortløpende.

Les også:

Les også

Sotrakunstneren har fått gullkantet forlagskontrakt

Agentbyrået Salomonsson Agency i Stockholm skal selge bokverket på det internasjonale markedet. Byrået, som har Jo Nesbø som sin spydspiss­forfatter og som har fremforhandlet alle hans lukrative utenlandskontrakter, er kjent for å være veldig selektive.

Les også :

Les også

Gåten Dirk Ohm

- Dette er første gangen vi har tatt inn en barnebokforfatter og debutant i stallen. Bobbies bøker er noe vi virkelig vil satse på. Han har skapt et usedvanlig originalt univers om ting som er veldig aktuelle i tiden. Planen er åpenbart å få serien til å reise rundt i verden, sa Julia Angelin i Salomonsson Agency til BT tidligere i år.

Stor i Hollywood

Denne uken lanseres bokverket på gigantiske Frankfurt Book Fair. Flere utenlandsavtaler skal allerede være i boks.

Les også:

Les også

Tyldum kan få 22 mill. for ny film

Morten Tyldum er som kjent Norges mest suksessrike filmregissør, med flere Oscar-nominasjoner tidligere i år for «The Imitation Game». Tyldum holder for tiden på med å lage det svært ambisiøse science fiction-dramaet «Passengers» i Atlanta, med to av Hollywoods største stjerner, Jennifer Lawrence og Chris Pratt, i hovedrollene.

Norse Code har sikret seg rettighetene til den første boken. Og har førsteretten til de tre neste.

— Jeg er akkurat nå godt i gang med bok 2. Og er litt i min egen verden. Derfor har jeg tenkt minst mulig på et fremtidig filmeventyr.

— Hvordan er den internasjonale interessen for «Luridiumstyven»?

— Jeg hører den ligger på hot-listen til mange litterære speidere. Konkret er den solgt til Tsjekkia, Danmark og Portugal, men jeg tror det vil skje mye i Frankfurt de nærmeste dagene, sier Peers.

5 milliarder kroner

Bøkene om Willie Wenton startet som et filmmanus.

- Men jeg forsto etter hvert at filmene ville koste fem milliarder kroner, for ambisjonene ble bare større og større. Derfor tenkte jeg bokserie. Jeg sendte 50 sider av manuset samt synopsis til de store, norske forlagene. Alle responderte veldig kjapt. Og alle ville ha bøkene. Jeg valgte Aschehoug. Det var en kjemiting, har Bobbie Peers tidligere til BT.

Han bekreftet da at manuset har en utpreget visuell fortellermåte. Veien til filmlerretet kunne derfor bli kort, i hvert fall hvis bokserien ble en internasjonal suksess.

Spille inn i Norge

- Jeg er jo filmskaper. Det er klart at dette er noe jeg har i bakhodet, sier Peers, som blant annet vant gullpalmen i Cannes i 2006 for kortfilmen «Sniffer».

— «Luridiumstyven» vil som kjent bli en dyr film, i Harry Potter-størrelse. Jeg er glad Tyldum er inne i bildet. Han har vist en utrolig teft med å finne de gode manusene. Og han er virkelig en som kan åpne dører for tiden.

— Blir det innspilling i Norge?

— Jeg synes det er viktig å beholde det norske i boken. Så dette kan absolutt bli en storproduksjon her hjemme. Men også i England og andre steder der handlingen foregår, sier Peers.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

40 personer smittet på utesteder i Bergen

Av de 1272 personene som er koronasmittet i Bergen til nå, kan 40 tilfeller spores tilbake til utesteder.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Innfører hjemmeskole for 39 elever

  2. Nå er E16-aksjonen i gang. ­– Hensikten er å gi våre folkevalgte et tydelig signal.

  3. – Festen var ute av kontroll

  4. Etter 20 år i dress fikk aksjemegleren nok. Nå har Stig Otto og konen Therese funnet et annet liv.

  5. Bergensk gullhåp dukket ikke opp i NM-finalen: – Kjempelei seg

  6. – Laila Bertheussen hadde en giftig og mektig heiagjeng. Den har iallfall ikke bremset henne.