Amerika for sine føtter

På to døgn fyker Ylvis fra det ene amerikanske tv-programmet mer populært og større enn det andre. Foreløpig får ikke USA nok av revelyder.

ylvisnyc1.jpg
  • Kjetil Lyche
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Utenfor ett av byggene som utgjør Rockefeller Center midt på Manhattan, står et stort pressekorps.

I det en SUV med sotete ruter svinger inn og stanser foran døren, kommer kjendisen Paris Hilton gående ut bak et solid lag sminke og store solbriller.

Av ren refleks tar fotografene bilde av henne, før noen kommer på å spørre: Liker du revesangen? Hun svarer ikke, men ingen bryr seg, fordi Ylvisåker-brødrene kommer i en like stor bil med sorte ruter.

— Det har vært uvanlig og interessant, sier Bård Ylvisåker om det knappe døgnet de har vært i New York.

Revedans

Ikke før de hadde landet onsdag ettermiddag lokal tid, bar det til øvelser i studioet i Rockefeller Center der «Late Night with Jimmy Fallon» spilles inn.

— Det var veldig kjekt å få gjøre noe skikkelig ordentlig. Det var veldig godt planlagt, de hadde gått gjennom sangen, gjort forberedelser, og det var en veldig god følelse å gjøre dette skikkelig, sier Vegard Ylvisåker til Bergens Tidende.

— Å spille revesangen med Fallon og the Roots, var et absurd, lite øyeblikk. Veldig gøy!

Jimmy Fallon var i en årrekke en av stjernene på humorprogrammet «Saturday Night Live». For få år siden fikk han sitt eget talk show. Med sin snille og absurde humor, ikke ulikt Ylvis´, ble showet raskt en hit blant unge tv-seere. Så populært har det blitt at Fallon tar over det legendariske programmet «The Tonight Show» etter Jay Leno i 2014.

Millioner så på

Pressen slapp ikke inn under innspillingen av tv-programmet, men allerede før programmet ble sent tidlig torsdag morgen norsk tid, la Fallon ut bilder til sine 10,2 millioner følgere av seg selv i revekostyme sammen med Ylvis, og husbandlederen Ahmir «Questlove» Thompson fra bandet The Roots. Questlove la ut samme bilde for sine 2,7 millioner følgere på Twitter. «Oh we went there», skrev han med en link til sangen på Youtube.

Fallon, som bare denne uken har Paul McCartney, Kate Perry og Miley Cyrus som gjester på showet, så ut til å ha det gøy under fremføringen.

— Det så ut som om de hadde det gøy på ekte. Man er redd for om de mener det når man kommer bort hit, for alle sier det er «so awesome», «so great», men Fallon virket som han mente det, sier Bård.

— Det var veldig gøy, og det føltes som energien på det bildet, sier Vegard.

Prioriterer Norge

«What does the fox say» har allerede godt over 100 millioner avspillinger på Youtube, noe som kommer til å vokse med alle tv-opptredene de gjør denne uken.

- Hvordan skal dere utnytte øyebliket?

— Vi har ikke noen kjempestrategi på dette. Nå gjør vi denne videoen og følger det opp, og snakker med de som vil snakke med oss. Så ser vi hva som skjer, sier Vegard.

— Neste uke er det nok en gresk forskerhit som tar helt av, sier han.

— Blir det flere turer til USA i den nærmeste fremtiden?

— Vi må se, sier Vegard.

— Det er litt vanskelig. Vi har familie og et talkshow hjemme som vi fremdeles prioriterer veldig høyt. Men når de ringer fra Fallon må man ta turen over, sier Bård.

Men de er ikke slitne eller leie av det høye tempoet de må holde om dagen.

— Vi liker å lage ting, vi.

Nedringes av tv

Også manager Jørgen Thue er med til USA. Han ble nærmest tvunget til å arrangere et raskt møte med norsk presse.

— Vi er her for å møte amerikansk presse, først og fremst. Vi har Fallon, New York Times lager en sak, vi har MTV og CNN, forteller han.

— Men foreløpig tenker vi mest på «I kveld med Ylvis» i Norge. Vi innser at Fox er en greie som vi må følge opp, og interessen er stor her.

Hans amerikanske kollega kan skrive under på det.

— Det er helt crazy, sier Mary Levitan fra Macklan Feldman Managament, som samarbeider med Thue.

— Alle nøkkelpersonene fra alle de store tv-kanalene og tv-programmene ringer oss. Alle vil prate med dem, og ha dem med i sine program, sier Levitan.

Fredag morgen amerikansk tid skal Ylvis være med i alle de fire segmentene som utgjør landets mest populære morgenprogram, «The Today Show» på NBC. Gjennom hele torsdagen pratet programlederne som Al Rooker og Matt Lauer om morgnedagens gjester fra Bergen, før de avsluttet sendingen med å ta på seg reveører, og danse.

Utover de to opptredenene på NBC, og på CNN og MTV, er det minst et par til på trappene, sier Levitan.

ylvisnyc3.jpg
Publisert: