Den store Oscar-vinneren

The Hurt Locker» om Irak-krigen tok Oscar-showet med storm og stakk av med seks priser, blant dem prisen for beste film og beste regissør.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

En sterkt preget Kathryn Bigelow greide nesten ikke å snakke da prisen for beste film ble kunngjort rett etter at hun hadde takket for prisen for beste regissør.

Til slutt fikk hun fram at dette var det største øyeblikket i hennes liv. Og hun takket manusforfatteren Mark Boal, som risikerte sitt liv som journalist i Irak.

Bigelow er den første kvinnen som vinner en Oscar som beste regissør, og det skjedde i skarp konkurranse med hennes egen eksmann James Cameron, som var den andre favoritten for beste film med «Avatar», som allerede har spilt inn mer enn noen annen film i historien.

Dramaet om en enhet med spesialister i bombedetonering i Irak og det psykiske presset fra krigen er en lavbudsjettfilm, i motsetning til «Avatar» som kostet 500 millioner dollar.

«The Hurt Locker» fikk også prisene for beste manus og flere priser i tekniske kategorier.

«Avatar» fikk som ventet flere priser også i tekniske kategorier, blant annet beste visuelle effekter.

Les også

Se alle Oscar-vinnerne

Se alle Oscar-vinnerne Burma nådde ikke opp I kategorien for beste dokumentar nådde den dansk-norske filmen «Burma VJ» om munkeopprøret i Burma ikke opp. Den kategorien ble vunnet av «The Cove» om en brutal jakt på delfiner i Japan.

Prisene for beste hovedroller gikk til Jeff Bridges for sin tolkning av en forfyllet countrysanger i «Crazy Heart» og Sandra Bullock for rollen som en sørstatshusmor som tar seg av en hjemløs svart tenåring i «The Blind Side».

Veteranen Bridges har vært nominert fire ganger tidligere, mens det var første gang for Bullock, som har vært mest kjent for romantiske komedier.

Saken fortsetter under videospilleren.

Glitrende show Verter for det glitrende Oscar-showet i Kodak-teateret i Los Angeles søndag kveld var Steve Martin og Alec Baldwin, som innledet med mer eller mindre vellykkede vitser om alle de nominerte skuespillerne og regissørene som satt i salen.

Allerede tidlig i showet gikk prisene for beste biroller til Christoph Waltz for sin rolle som sadistisk nazioffiser i «Inglourious Basterds» og Mo’Nique får sin tolkning av en ond mor i «Precious».

– Oscar og Penelope, det er überbingo, sa østerrikske Waltz da han mottok den berømte statuetten fra en strålende Penélope Cruz i burgunder kjole i Kodak-teateret i Los Angeles.

I sin takketale trakk Mo’Nique fram sin beundring for Hattie McDaniel som var den første svarte kvinnelige skuespiller som vant Oscar for sin birolle i «Gone with the Wind».

Argentinsk I kategorien for beste utenlandske film vant den argentinske «El Secreto de Sus Ojos» om en pensjonert statsadvokat som fortsetter å etterforske en 25 år gammel voldtekts— og drapssak.

Den argentinske filmen sto for en av kveldens få overraskelser, siden, siden Michael Hanekes «Das weisse Band» («Det hvite bånd») var favoritt i kategorien.

«Up» stakk av med prisen for beste animasjonsfilm, en tegnefilm om en eldre herre som flyr av gårde i huset sitt under en sky av heliumballonger for å leve ut drømmen om å se regnskogen i Sør-Amerika.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

2020 skulle bli første år med overskudd. Nå stenger luksushotellet delvis ned.

Fikk ras av avbestillinger etter nye smitteverntiltak.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Ble funnet med store hodeskader i Fana: – Han kom mot meg med en stang eller et kubein

  2. Helleveien stengt: – Det er store mengder vann

  3. Stortalentet fra Bergen slår Warholms tider

  4. Byråden skulle sykle hjem etter pressemøtet. Det endte med knust skulder.

  5. – Laila Bertheussen hadde en giftig og mektig heiagjeng. Den har iallfall ikke bremset henne.

  6. Lørdag aksjonerer de: – Dette kan bli noe av det største vi har sett i vest

  1. Film