Uro rundt gatemagasin-suksess i Danmark

Bergen har nettopp fått sitt gatemagasin. I Danmark er gatemagasinet «Hus Forbi» blitt landets nest største tidsskrift, ti år etter starten.

Publisert Publisert
  • Truls Synnestvedt
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Magasinet kom bokstavelig talt på gaten i København i 1996, med det danske sosialdepartement som sponsor. I dag er magasinet en udiskutabel suksess. «Bo Bedre» er nå det eneste magasinet i Danmark som selger bedre enn «Hus Forbi».

Men det siste året har mange østeuropeere oppdaget gatemagasinet som inntektskilde.

Flere ganger skal det ha oppstått håndgemeng mellom bostedsløse dansker og utlendinger om de beste salgsplassene i København sentrum.

God butikk Ifølge Weekendavisen kan gode selgerne tjene rundt 20.000 kroner i måneden på bladsalget.

Ryktene forteller om en rumener som solgte «Hus Forbi» 14 timer i døgnet i København, overnattet i sin Skoda, og jevnlig kjørte fortjenesten hjem til familien i Romania.

«Invasjonen» fra Øst-Europa og de nye EU-landene har derfor skapt en viss røre i miljøet rundt det danske gatemagasinet.

Mens det bare for et par år siden ikke fantes en eneste utlending blant selgerne, er hver sjette bladselger i dag en østeuropeer.

Sist sommer fortalte danske medier om bakmenn som kjørte busslaster av utenlandske tiggere til Danmark. Og fremdeles kommer det hver mandag en buss med eks-jugoslaver til København. Så godt som alle kommer for å tigge – og for å selge gatemagasinet.

Egen ID for utlendinger Derfor har redaksjonen i «Hus Forbi» nå gått til det skritt å utstede egne ID-kort til ikke-skandinaviske selgere. Det skjedde samme dag som Romania og Bulgaria ble EU-medlemmer, 1. januar i år. Disse kortene har begrenset gyldighet, bare for seks måneder.

– Hvis det begynner å komme busser fra utlandet med flere hundre selgere, så endrer prosjektet seg, sier «Hus Forbi»-redaktør Jaku-Lina Nielsen til Weekendavisen.

Men i miljøet rundt det danske gatemagasinet er holdningen til utenlandske bladselgere fremdeles noenlunde avslappet. Som fattige og bostedsløse føler de danske selgerne solidaritet med sine østeuropeiske lidelsesfeller.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Omkom etter frontkollisjon med lastebil på E39

  2. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette

  3. Byrådet vurderer å åpne flere teststasjoner i Bergen

  4. Fra lørdag må utestedene stenge kranen ved midnatt: – Det gjør det umulig å drive bedrift

  5. Brann-spiller i karantene etter kontakt med koronasmittet

  6. Gjenåpningen av Norge settes på vent: – Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet