Kunstnerisk fange i frihetens land

Slava Mogutin ble tvunget til å forlate Russland i 1995. Nå opplever han større kunstnerisk frihet i Moskva enn i New York.

Kari Fauskanger

— Det har vært en trist utvikling i USA de siste årene, sier han.

Som immigrant og kontroversiell kunstner merker han innstramningene etter terrorangrepet 11. september 2001 ekstra godt. Han har fått sitt grønne kort, som gir ham arbeids- og oppholdstillatelse, men han har beholdt sitt russiske pass. Slava Mogutin er alltid usikker på om han slipper inn igjen i sitt nye hjemland når han er ute og reiser.

— Det er ironisk at landet som er bygget av immigranter, nå stempler sine nye innvandrere som annenklasses borgere, og at landet som skryter av å være frihetens land, stadig strammer inn ytringsfriheten, sier han.

Frittalende og provoserende

Slava Mogutin er født i den sibirske industribyen Kemerovo i 1974, den gang Sovjetunionen ennå eksisterte. Han flyttet til Moskva som tenåring og begynte sin karriere som frittalende og provoserende skribent. I 1995 fikk han hjelp av Amnesty International og den amerikanske PEN-klubben til å få politisk asyl i USA. Da sto han overfor tre rettssaker og ble beskyldt for å drive propaganda for brutal vold og seksuelle perversjoner.

I 2000 vendte han tilbake til Russland for første gang. Nå har han stilt ut i Moskva flere ganger.

Sensurert i flere land

Mogutin utgjør den ene halvparten av den New York-baserte kunstnerduoen «Superm». Navnet er ikke tilfeldig valgt. Den morsomme forklaringen er at ordet er en del av kunstnerens tatovering på ryggen. Like viktig er de mange assosiasjonene navnet gir.

— Uten u-en blir det sperm. Første og siste bokstaven er Slavas initialer, men også forkortelsen for sadomasochisme S/M, forklarer duens andre halvdel, Brian Kenny.

Vold, brutalitet og seksuelle referanser er en sentral del av det kunstneriske uttrykket. Det er et poeng å bryte grensene. Eller som Brian Kenny uttrykker det:

— Break every rule and let's see what we can get away with.

Det er ikke alt de slipper unna med. Arbeidene deres er blitt sensurert i flere land. Slava Mogutin er blitt nektet innreise i Storbritannia, og søkemotoren Google har lagt inn en automatisk advarsel på Mogutins blogg.

Skyter kunst i Bergen

Kunstnerduoen mener at alt de gjør kan sees som politiske kommentarer til det som skjer rundt dem. De opplever USA som et mer og mer autoritært samfunn og mener at myndighetene begår overgrep mot vanlige mennesker hele tiden.

— Politiet i New York er glade i å skyte. Alle skyter på alle. Dette er vårt svar, vår måte å betale tilbake. Nå skyter vi igjen, sier Brian Kenny. Og han mener det bokstavelig.

Flere av bildene er skutt på en skytebane i Bergen, gjennomhullet av skarp ammunisjon. Kuler og kulehull er en del av uttrykket. Grunnmotivet er skyteskiver som vanligvis blir brukt som treningsmål for det amerikanske politiet.

— Det kalles «realistic shooting targets». Politiet i USA læres opp til å skyte på virkelige mennesker, hevder Kenny.

Silje Katrine Robinson

Silje Katrine Robinson