Solgte for 200.000 på noen timer

Den bergenske stensilkunstneren Dolk gjør det godt i kunstverdenen denne uken.

Publisert:

Bergenseren Dolk er mest kjent fra gatebildet i byen. Han stod blant annet bak det svært populære bildet av Herman Friele i hip hop-mundur, som forårsaket stort rabalder da det ble fjernet fra Smørsbroen av Statens Vegvesen i fjor.

Men Dolk selger også trykk og originaler på nettsteder som Pictures on Walls og det bergensbaserte Handmade Posters. Da bt.no skrev om kunstsalget i fjor, lå prisene på over 15.000 kroner for en original av Dolk. Denne uken ble prisene mer enn doblet med verket "The Last Mona".

Revet bort på fire timer

Fra det ble sendt ut en e-post fra Handmade Posters torsdag kveld, om at et nytt maleri fra Dolk var tilgjengelig, gikk det ikke mer enn fire timer før fem av seks var revet bort – til over 40.000 kroner stykket, inkludert avgifter.

Lørdag ettermiddag var også det siste lerret kjøpt.

— De første gikk ganske kjapt. Vi merker at interessen for stencilkunst er veldig stor for tiden. I mai var vi blant annet i London der Dolk, M-City og Pøbel stillte ut sammen med en rekke andre store artister. Festivalen var arrangert av Banksy, som selv malte der. Utstillingen hadde 75000 mennesker på bare tre dager, sier Morten Landmark på Handmade Posters.

Dolk er veldig inspirert av den britiske stensilkunstneren Banksy, som også har lagt igjen verker på flere bergensvegger. Likevel har bergenseren et stykke igjen for å nå igjen mentoren sin – Banksy selger for flere millioner kroner årlig gjennom blant annet kunstauksjoner på Sotheby’s i England

Noen solgt i Bergen

Landmark forteller at "noen" av kjøperne er fra Bergen, men at de fleste av de seks lerretene har gått til utlandet.

— De fleste av kundene våre er fra England, men vi har også mange kjøpere fra Japan og USA. Vi har også solgt noen bilder til Afrika, sier Landmark.

Kulturbyråd Henning Warloe er en av bergenserne som har en ekte Dolk på kontorveggen sin. Den betalte han 2000 kroner for i 2005.

Mest populær

Dolk deler tiden sin mellom gaten og galleriet. "The Last Mona" har tidligere blitt malt i et portrom i Magnus Barfots gate.

Morten Landmark forteller at produksjonen til Dolk varierer litt etter hva han har tid til, men det er sikkert at det vil komme mer.

— Dolk er nok den mest populære kunstneren vi har i øyeblikket, sier kunsthandleren, som også selger verk av stensilkunstnere som Pøbel, M-City og Sixten.

Hører graffiti hjemme i galleriene? Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert:

  1. OVERMALING: Dette gamle Dolk-verket har tydeligvis inspirert "The Last Mona". Foto: BERGENS TIDENDE

  2. FJERNET: Til og med Herman Friele selv kalte det "smålig og byråkratisk" da Dolk-portrettet av ham ble fjernet fra Smørsbroen av NCC for Vegvesenet.