Gaugins fabelaktige fabuleringer

Publisert Publisert
  • Paul René Gaugins dekorasjoner er en del av M/S «Nordstjernen»s identitet. Uten kunsten vil båten miste en del av seg selv, sier Knut Ormhaug.
  • Kari Fauskanger
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Sjefkonservatoren ved Bergen Kunstmuseum er en av dem som har anbefalt fredning av hurtigruteskipet — inkludert kunsten.

Den norske kunstneren Paul René Gaugin hadde ansvaret for all kunstnerisk utsmykning om bord i hurtigruteskipet «Nordstjernen» da det ble bygget i 1955. Kunsten er en integrert del av interiøret. Gaugin valgte blant annet å dekorere veggene i salongene med store motiver skåret ut i sandblåst lerketre, dørene har glassruter dekorert etter mønster laget av kunstneren og enkelte steder er det innfelt emaljearbeider i treverket.

- Udelelig helhet

— Kunst og skip danner en udelelig helhet. Uten kunsten vil båten miste en del av seg selv, mener Ormhaug.

Gaugin, som var sønnesønn av den franske impresjonisten Paul Gaugin, er mest kjent som grafiker og bokillustratør. Han var med i det som blir kalt Den norske fargetresnittskolen, der Thomas Breivik, Thorbjørn Egner og Knut Rumohr var noen av de toneangivende kunstnerne.

— Han laget flere mesterverk innen grafikken, mener Harald Flor, tidligere kunstanmelder i Dagbladet og Bergens Tidende. Typiske motiver for Gaugin var fabeldyr og fabulerende fremstillinger av fisker, fugler og andre skapninger. Dette går også igjen i dekorasjonene på «Nordstjernen». Her finner vi havhester, fisker og andre skapninger hentet fra den norske kystkulturen og mytologien.

Kystmytologi

Men Gaugin laget også mer politiske motiver. Han kjempet på anarkistenes side i den spanske borgerkrigen og har også brukt motiver derfra i noen av arbeidene sine.

Ormhaug trekker frem det tidstypiske både ved motiver og utførelse.

— Dette er dekorasjoner som er laget for et skip som skulle gå langs norskekysten. Hadde det skullet gå i andre farvann, hadde dekorasjonene vært noe helt annet. Det er lang tradisjon for å smykke ut skip, men det er svært få som har tatt vare på den opprinnelige dekoren. På "Nordstjernen" er det som om tiden har stått stille. Derfor er det spesielt viktig å bevare skipet og dekorasjonene som en helhet, mener Knut Ormhaug.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Død kvinne var student ved NHH: – Veldig trist og tragisk

  2. Busstreiken er over: – Beregn ekstra tid

  3. Hotellene fortsatt hardt rammet av pandemien

  4. Gutten fortalte at han ikke hadde venner. I hallen møtte han dommeren.

  5. Hjemmekontor? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC.

  6. Nye koronatester: De er lynraske, billige, enkle og effektive